Plasturi pentru coșuri: cum se folosesc corect?

Plasturi pentru coșuri: cum se folosesc corect?

Redactor Raluca Margean

Plasturii pentru coșuri reprezintă un remediu frecvent utilizat pentru combaterea acneei. Unii dintre cei mai eficienți plasturi pentru coșuri sunt cei cu hidrocoloid, o substanță care absoarbe excesul de lichid și are un efect asemănător vidului, eliminând murdăria și uleiul care ar putea cauza o erupție. Deși plasturii sunt, în general, eficienți ca tratament local, dermatologii spun că ei trebuie utilizați împreună cu tratamentul obișnuit pentru acnee. Află din acest articol mai multe informații despre plasturii pentru coșuri, inclusiv cum funcționează și cum să îi folosești corect!

Ce sunt plasturii pentru coșuri?

Plasturii pentru coșuri sunt pansamente ce conțin diverse substanțe care ajută la tratarea inflamației cauzate de acnee. Plasturii cu hidrocoloid sunt printre cei mai eficienți, deoarece absorb lichidul din coș și acoperă rana în mod adecvat, prevenind inflamarea în continuare a zonei afectate. Plasturii hidrocoloizi pot fi utilizați și în cazurile mai serioase de acnee, cum ar fi papule, chisturi și pustule. De asemenea, reprezintă o alegere bună pentru persoanele care obișnuiesc să-și stoarcă coșurile.

Cum acționează plasturii pentru coșuri?

Femeie cu plasture pe nas
Sursa foto: iStock.com

Hidrocoloidul este un ingredient folosit timp îndelungat de medicii dermatologi pentru tratarea rănilor deschise de la nivelul pielii. Cum coșul este considerat a fi o rană, hidrocoloidul a început să fie utilizat și pentru acnee.

Pansamentele hidrocoloide au două straturi:

1. Stratul adeziv hidrocoloid interior - acesta conține particule care absorb exudatul din rană (coș) și transformă impuritățile într-o substanță asemănătoare gelului care se lipește de plasture și este sigilată departe de față.  

2. Stratul exterior - care formează o etanșare pentru a proteja rana de contaminarea bacteriană sau alte reziduri și menține un mediu umed care ajută la vindecarea rănii.

Plasturii pentru coșuri cu hidrocoloid pot fi purtate până la o săptămână. Schimbările rare de pansament sunt mai puțin perturbatoare pentru patul plăgii, cu condiția ca pielea sănătoasă să nu fie compromisă.

Dematologii spun că plasturii pentru coșuri sunt destul de eficienți pentru coșuri și leziuni, dar nu funcționează pentru leziunile mai profunde și nici pentru punctele negre. De asemenea, nu pot împiedica revenirea acneei, nu pot curăța porii înfundați și nu pot trata acneea chistică sau erupțiile grave.

Dacă erupțiile tale seamănă mai degrabă cu o multitudine de mici umflături roșii care s-au răspândit pe o zonă largă a feței sau dacă ai acnee chistică, ar fi mai bine să consulți un dermatolog. Acesta îți va recomanda un tratament topic adecvat care poate opri ciclul acneei, nu doar să vindece coșurile pe măsură ce apar.

Cum folosești corect plasturii pentru coșuri?

Plasturii pentru coșuri pot fi utlizați atât ziua, cât și noaptea, deoarece sunt subțiri, flexibili și rezistenți la apă. În plus, sunt concepuți pentru a fi cât mai puțin vizibili, astfel încât pot fi acoperiți cu machiaj. Dermatologii recomandă purtarea plasturilor cât mai mult timp posibil (cel puțin 3-5 zile) pentru a obține rezultatele dorite, adică ameliorarea inflamației, înroșirea și iritația pielii. Specialiștii spun că nu este bine să schimbi plasturii prea des deoarece acest lucru le poate scădea eficacitatea.

Femeie cu un plasture pe obraz
Sursa foto: iStock.com

Iată câteva sfaturi pe care le să urmezi, dacă folosești plasturi pentru coșuri:

1. Înainte de a folosi pansamentele cu hidrocoloid, pielea trebuie să fie curată și uscată. Pielea umedă poate afecta negativ adezivitatea plasturelui.

2. Dacă ai un coș din care curge puroi sau sânge, este important să ștergi lichidul cu o cârpă curată înainte de aplicarea pansamentului.

3. După ce plasturii pentru coșuri sunt îndepărtați, zona trebuie curățată cu un săpun sau demachiant blând și apă.

4. Dacă ai pielea sensibilă, este mai bine să eviți folosirea platurilor cu hidrocoloizi deoarece conțin gel adeziv care ar putea irita pielea. Nici plasturii cu acid salicilic, peroxid de benzoil sau ulei de arbore de ceai nu sunt indicați pentru tenul sensibil, deoarece pot provoca iritații sau uscarea pielii.

Cei mai buni plasturi pentru coșuri

Plasturii pentru coșuri nu dau aceleași rezultate pentru toată lumea. Prin urmare, este posibil să nu funcționeze pentru unele persoane cu acnee, în special pentru oamenii care au acnee chistică. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor când au fost folosiți corect, plasturii pentru coșuri au ajutat la ameliorarea inflamației și la reducerea iritațiilor cauzate de acnee.

Femeie cu mai mulți plasturi pe față
Sursa foto: iStock.com

Dermatologii spun că plasturii nu sunt un tratament general pentru acnee. În funcție de starea pacientului, medicul poate prescrie tratamente medicamentoase sau alte alternative mai eficiente.

Pe lângă plasturii hidrocoloizi, se pot încerca plasturi cu alte substanțe, precum:

1. Acid salicilic - acesta este un beta hidroxi acid care ajută la exfolierea pielii și reducerea inflamației cauzată de acnee. El este disponibil sub formă de produse de curățare și creme sau unguente topice. Plasturii cu acid salicilic pot conține și niacinamide, aloe vera, acid hialuronic sau alte ingrediente active pentru rezultate maxime.

2. Adapalene - este un derivat al vitaminei A, care împiedică celulele pielii să se lipească între ele și să înfunde porii de pe față.

Dacă folosești plasturi pentru coșuri, nu trebuie să uiți să te demachiezi în fiecare seară. Curățarea feței este esențială deoarece îndepărtează murdăria și poluanții de pe față, protejând-o de inflamație și erupții de acnee. În cazurile severe de acnee inflamatoare, chisturile mari pot fi îndepărtate de medicul dermatolog prin injecții cu cortizon.

Greșeli de evitat când folosești plasturi pentru coșuri

Plasturii pentru coșuri trebuie utilizați corect pentru a obține rezultate pozitive. De aceea, este important să ții cont de următoarele aspecte:

1. Să nu aplici și să nu îndepărtezi plasturii cu mâinile murdare. Murdăria de pe mâini poate ajunge pe coș, favorizând infectarea.

2. Dacă utilizezi un ulei sau un ser în rutina de îngrijire a pielii, asigură-te că acest produs nu înmoaie plasturele. Un plasture umed nu va adera bine pe piele și nu va avea efectul scontat.

3. Plasturii pentru coșuri nu sunt recomandați în timpul antrenamentelor fizice sau la saună. Atunci când transpiri abundent, plasturii nu se vor lipi bine pe piele și nu-și pot face efectele. În aceste situații, este mai bine să-ți lași pielea să respire.

În concluzie, plasturii pentru coșuri pot fi o opțiune utilă pentru o acnee ușoară sau medie, însă nu pot înlocui tratamentele tradiționale pentru această afecțiune. Ține cont de sfaturile din acest articol pentru a obține rezultatele dorite cu acești plasturi, iar dacă ai pielea sensibilă, ar fi mai bine să eviți utilizarea lor. În general, este recomandat să discuți cu un medic dermatolog înainte de a aplica orice plasturi pe fața ta.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.comNational Library of Medicine, Cnet.com

Articolul urmator
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.