Acid salicilic: beneficii și întrebuințări pentru piele

Acid salicilic: beneficii și întrebuințări pentru piele

Redactor Raluca Margean

Acidul salicilic este un ingredient des folosit în produsele de îngrijire împotriva acneei. El ajută la desfundarea porilor blocați, prin descompunerea și îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și a excesului de sebum (ulei). Deși are rezultate pozitive în majoritatea cazurilor, la unele persoane pot apărea efecte secundare ușoare, precum iritația și inflamația pielii. Îți prezentăm în acest articol informații utile despre acidul salicilic, inclusiv cum și când să folosești produsele de curățare ce conțin acest ingredient!

Femeie care aplică ser pe mâini

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic este un beta hidroxiacid (BHA) care se găsește în mod natural în scoarța arborilor de salcie. De asemenea, el poate fi sintetizat artificial într-un laborator.

Acidul salicilic aparține unei clase de ingrediente cunoscute sub denumirea de salicilați. Salicilații sunt substanțe chimice naturale produse de plante pentru a se proteja împotriva bolilor și insectelor.

Acidul salicilic apare ca ingredient în mai multe produse de îngrijire a pielii, fiind folosit în special pentru tratarea acneei ușoare, exfolierea pielii și menținerea porilor curați. Este solubil în ulei, ceea ce înseamnă că este capabil să pătrundă mai ușor prin straturile profunde ale pielii și astfel, să desfunde porii.

Ce este acidul salicilic?

Cunoscut sub denumirea de aspirină, acidul acetisalicilic este o substanță care face parte din familia salicilaților și este folosită ca medicament antiinflamator, analgezic și antipiretic.

Acidul salicilic este principalul metabolit al aspirinei, ceea ce înseamnă că este elementul cheie folosit pentru producerea aspirinei. Conform Wikipedia.org, acidul acetilsalicilic se prepară prin esterificarea grupării hidroxil fenolice a acidului salicilic cu gruparea acetil din anhidrida acetică sau clorură de acetil.

Ce beneficii are acidul salicic pentru ten?

Acidul salicilic este folosit în special pentru tratarea acneei ușoare, fiind eficient în eliminarea punctelor negre și albe. Odată ce pătrunde în piele, acidul salicilic dizolvă resturile de piele care înfundă porii și, astfel, face să dispară mai repede coșurile. Acțiunea sa constă în ruperea conexiunilor dintre celulele moarte ale pielii, astfel încât acestea să se poată elibera din pori mai ușor.

Femeie care își aplică cremă pe față în oglindă

Alte beneficii ale acidului salicilic pentru ten includ:

  • Elimină excesul și scade producția de sebum a pielii. Fiind capabil să pătrundă adânc în pori, acidul salicilic curăță profund pielea, eliminând excesul de ulei. Mai mult, el inhibă acțiunea sebocitelor, celulele care produc exces de ulei. Acest lucru previne apariția altor coșuri pe viitor.
  • Curăță și deinfectează tenul. Odată pătruns în piele, acidul salicilic curăță porii și îi menține curați. De asemenea, favorizează regenerarea micilor leziuni post-acnee.
  • Exfoliază pielea. Acidul salicilic îndepărtează celulele moarte ale pielii și accelerează procesul de reînnoire celulară.
  • Reduce inflamațiile și calmează pielea iritată. Acest acid conține o substanță chimică numită salicină, care are proprietăți antiinflamatoare și calmante. Deoarece este capabil să reducă roșeața, durerea și inflamațiile, acidul salicilic este utilizat și în tratamentul psoriazisului.
  • Combate bacteriile acneice. Bacteriilor care se dezvoltă în acnee nu le place oxigenul, de aceea prosperă sub porii înfundați unde nu există aer proaspăt. Deoarece acidul salicilic desfundă și exfoliază porii, pielea este mai aerisită. Se creează astfel un mediu mai bogat în oxigen, care este mai puțin prietenos cu bacteriile acneice. Este important, însă, de precizat faptul că, deși acidul salicilic poate slăbi bacteriile acneice, nu le poate ucide complet. Pentru acest lucru există alte ingrediente, precum peroxidul de benzoil sau acidul azelaic.

Acid glicolic sau acid salicilic: cum știi ce să alegi?

Atât acidul glicolic, cât și acidul salicilic exfoliază pielea și luptă împotriva acneei, dar cele două substanțe sunt diferite. Acidul glicolic este un alfa hidroxiacid (AHA). Se găsește în mod natural în trestia de zahăr, dar poate fi făcut și în laborator.

Acidul glicolic este eficient pentru tratarea cazurilor ușoare de hiperpigmentare și obținerea unui ton mai uniform al pielii. De asemenea, este bun și pentru fermitatea pielii, catifelarea și reducerea liniilor fine și ridurilor.

Dacă nu știi ce să alegi între cei doi acizi, trebuie să iei în considerare tipul tău de piele. Dacă ai tenul mixt sau gras, predispus spre acnee și inflamație, atunci acidul salicilic este probabil cea mai bună alegere. Spre deosebire de acidul glicolic, acidul salicilic scade sebumul din piele. Acest lucru este important deoarece sebumul poate înfunda porii, ceea ce crește riscul de apariție a acneei.

Pe de altă parte, dacă vrei să faci un peeling chimic, este recomandat să folosești un produs cu acid glicolic. Dimensiunea moleculară mică a acidului glicolic îl face extrem de eficient în pătrunderea și exfolierea pielii. De asemenea, ajută pielea să rețină umiditatea, spre deosebire de acidul salicilic care poate avea un efect de uscare. Dacă nu ai tenul gras, există riscul să elimini accidental prea mult sebum folosind acid salicilic.

Crema pe bază de acid salicilic pentru acnee chiar are efect? De ce?

Recipient de cremă

Acneea apare atunci când pielea produce prea mult sebum, iar celulele moarte ale pielii nu se pot desprinde corect de pe ten. În consecință, rămân resturi de piele care înfundă porii și astfel se formează punctele negre şi albe (acnee comedonică).

În cazuri mai severe, acneea poate apărea în straturile mai profunde ale pielii, provocând inflamații și leziuni (coșuri). Aceasta este acneea papulo-pustuloasă și se vindecă mai greu.

Acneea conglobată este cea mai severă formă de acnee, fiind caracterizată prin protuberanţe, abcese şi pustule care pot lăsa cicatrici vizibile.

Crema cu acid salicilic este eficientă în cazul acneei ușoare, cu puncte negre și albe. Deoerece dizolvă resturile de piele care înfundă porii, acest tip de cremă poate oferi pielii un aspect luminos și ferm, reducând inflamațiile și uniformizând aspectul pielii.

Când să folosești gelul de curățare cu acid salicilic?

Este important de știut că acidul salicilic poate usca pielea. Din acest motiv, el trebuie folosit în cantități limitate, de 2-3 ori pe săptămână, pe porțiuni mici de piele. Dermatologii recomandă să-l introduci treptat în rutina ta de îngrijire, la început o dată sau de două ori pe săptămână, apoi treptat poți crește frecvența, în funcție de nevoile tale și recomandarea medicului dermatolog.

Ce alte produse pe bază de acid salicilic mai există?

Diverse produse cosmetice

Acidul salicilic se regăsește în multe produse de îngrijire a pielii, dar cel mai des întâlnit este în tonere de față, demachiante, tratamente pentru acnee, seruri și măști. De obicei, concentrația de acid salicilic în aceste produse este între 0.5-2%. De asemenea, există și șampon cu acid salicilic pentru persoanele care au un scalp gras, dermatită seboreică sau mătreață.

Toner cu acid salicilic

Tonerul este un produs esențial în rutina de îngrijire a pielii deoarece curăță și hidratează porii în profunzime. De obicei, tonerul cu acid salicilic se folosește în special de persoanele cu tenul gras și acneic și se aplică după spălarea feței și înaintea serumurilor sau a cremelor hidratante. În acest fel, el înepărtează rezidurile rămase după spălare și pregătește pielea pentru hidratare.

Cleanser cu acid salicilic

Gelurile sau spumele de curățare cu acid salicilic ajută la îndepărtarea coșurilor și îmbunătățesc structura pielii. Înlătură impuritățile, curăță porii și lasă pielea catifelată, pregătită pentru aplicarea cremei hidratante.

Ser cu acid salicilic

Serul cu acid salicilic se utilizează pe tenul curățat în prealabil. Are rolul de a proteja și hrăni pielea. Spre deosebire de alte produse cosmetice, serul conține un procent mai mare de ingredient nutritive active, fiind suficiente doar câteva picături pentru îngrijirea tenului. Se aplică înainte de crema hidratantă.

Plasturi cu acid salicilic

Acești plasturi se aplică doar pe zonele afectate de acnee, după curățarea pielii cu un toner. Datorită proprietăților antiinflamatorii ale acidului salicilic, plasturii reduc roșeața și accelerează procesul de vindecare a pielii. Pe lângă plasturii antiacneici cu acid salicilic, mai există plasturi pentru negi, veruci sau bătături.

Mască cu acid salicilic

Mamă și fiică cu măști de față și prosop pe cap

Masca cu acid salicilic este un produs cosmetic cu efect exfoliant. Îndepărtează celulele moarte de pe suprafața pielii pentru a obține un efect radiant. Este recomandată persoanelor cu ten gras, predispus la coșuri și puncte negre. Se utilizează 1-2 ori pe săptămână, pe fața curată și uscată. Se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește fața cu apă călduță.

Unguent cu acid salicilic

Unguentul este un medicament cu o concentrație mai mare de acid salicilic și se folosește în tratamentul proceselor eczematoase ale pielii și ulcerațiilor, conform indicațiilor medicului.

Cum să folosești corect produsele pe bază de acid salicilic?

Înainte de utilizarea produselor cu acid salicilic pentru prima dată, este esențial să verifici dacă ești alergică. Acest lucru se poate face prin aplicarea unei cantități mici pe una sau două zone afectate de acnee, timp de trei zile. Dacă ai o reacție alergică, nu mai folosi produsul și tratează imediat simptomele. Dacă nu observi nicio problemă, poți folosi în continuare produsul.

Femeie care își aplică cremă pe față

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de folosire:

  • Evită contactul cu ochii, nasul, gura, zona inghinală sau răni (tăieturi, zgârieturi, erupții cutanate). Acidul salicilic poate provoca iritații. Dacă ai scăpat din greșeală acidul pe aceste zone, clătește repede cu apă rece, timp de 15 minute.
  • Folosește o cantitate foarte mică. Aplicat într-un strat gros, acidul poate provoca efecte adverse. Așadar, aplică loțiunea, crema, soluția sau gelul într-o peliculă subțire pe zonele afectate de acnee, de maxim 1- 2 ori pe zi sau conform indicațiilor medicului.
  • Aplică corect. Spală zona afectată cu un produs de curățare ușor, apoi usucă bine. Aplică o cantitate mică de medicament pe zona afectată și întinde ușor. Nu freca pielea deoarece acidul salicilic este un exfoliant chimic, care nu necesită frecare pentru a acționa. După utilizare, spală-ți bine mâinile.
  • Utilizează acid salicilic doar pe zonele afectate de acnee. Nu folosi pe porțiuni mari de piele deoarece pot apărea reacții adverse. De asemenea, se recomandă să se utilizeze pe perioade limitate de timp.
  • Acidul salicilic se poate utiliza în sarcină. Conform studiilor, aplicarea sa în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării este în general sigură. Totuși, este esențial să fii atentă ca bebelușul să nu intre în contact direct cu zonele pielii unde ai aplicat acid salicilic.
  • Discută cu un medic înainte de a folosi acid salicilic. Chiar dacă acidul salicilic se regăsește în mai multe tipuri de produse cosmetice, este important să discuți cu medicul înainte de a-l utiliza, deoarece poate provoca iritații ale pielii sau poate interacționa cu anumite medicamente. De asemenea, trebuie folosit cu precauție dacă suferi de anumite afecțiuni medicale, precum: boli de ficat, rinichi, diabet, varicelă și altele.

Acidul salicilic se poate folosi cu acid hialuronic?

Răspunsul la această întrebare este DA! Acidul hialuronic are proprietăți umectante, ceea ce înseamnă că poate păstra umiditatea în bariera pielii. Atunci când bariera cutanată conține o cantitate suficientă de apă și ulei, va oferi tenului un aspect mai sănătos și va proteja pielea de expunerea zilnică la radicalii liberi, precum poluare, razele UV și alte tipuri agresori. În plus, creșterea hidratării va împiedica apariția efectelor adverse ale acidului salicilic, precum iritația pielii.

Acidul salicilic poate fi combinat cu niacinamidă?

Niacinamida este o formă de vitamina B3 care este des folosită pentru tratarea pielii cu probleme. Niacinamida este cunoscută pentru faptul că întărește bariera lipidică (reținerea umidității), reglează cantitatea de sebum și reduce înroșirea și inflamația pielii. De asemenea, niacinamida este de obicei de folos în cazurile de acnee severă, în special pentru tratarea papulelor și pustulelor. Această substanță reduce leziunile și îmbunătățește textura pielii.

Femeie cu o sticluță de ulei pentru piele

Combinația de niacinamidă și acid salicilic este ideală deoarece niacinamida acționează la suprafața pielii pentru a reduce sebumul, în timp ce acidul salicilic reduce producția de ulei și controlează uleiul din interiorul porilor.

Dermatologii spun că poți folosi un produs care conține atât acid salicilic, cât și niacinamidă sau poți combina aceste substanțe împreună în următoarele moduri:

  • Demachiant cu acid salicilic+ ser cu niacinamidă + cremă hidratantă cu protecție solară
  • Demachiant + ser cu acid salicilic (1-3 ori pe săptămână)+ cremă hidratantă (cu protecție solară) și cu niacinamidă
  • Demachiant + ser de niacinamidă + ser de acid salicilic (1-3 ori pe săptămână) + cremă hidratantă (cu protecție solară)

Dacă folosești atât niacinamidă, cât și acid salicilic ca ser, ar trebui să le introduci în rutina ta pe rând. Acest lucru este necesar pentru a vedea dacă ai o reacție negativă la unul dintre ingrediente. Specialiștii recomandă să introduci mai întâi niacinamidă, deoarece aceasta ajută la întărirea barierei pielii, pregătind-o pentru tratamentul cu acid salicilic.

Așadar, acidul salicilic este eficient pentru tratarea acneei ușoare. El se regăsește ca ingredient în multe produse cosmetice împotriva acneei, însă este esențial să discuți cu un medic dermatolog pentru a vedea cum trebuie să-l folosești în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii. Dacă nu este utilizat în mod corect, acidul salicilic poate provoca reacții adverse.  

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.