Ce sunt niacinamidele și cum îți ajută tenul?

Ce sunt niacinamidele și cum îți ajută tenul?

Redactor Raluca Margean

Niamicidele sunt o formă de vitamina B3 și reprezintă un ingredient din ce în ce mai popular în rutina de îngrijire a pielii. Experții în frumusețe spun că aceste substanțe miraculoase au o mulțime de beneficii asupra tenului, inclusiv tratarea acneei, reducerea hiperpigmentării și prevenirea îmbătrânirii celulelor pielii. Dar cât de bune sunt, de fapt, niamicidele, ce sunt mai exact și ce trebuie să știi înainte de a le introduce în rutina de beauty? Află din acest articol.

Ce sunt niacinamidele? 

Cunoscută și sub denumirea de vitamina B3 și nicotinamidă, niacinamida este o vitamină solubilă în apă, care poate fi găsită în suplimente, alimente și produse de îngrijire a pielii. Vitamina B3 este un antioxidant puternic, care ajută la combaterea radicalilor liberi și la regenerarea celulară.

Niacinamida îmbunătățește bariera naturală a pielii, reducând, astfel, impactul daunelor mediului. În plus, ajută și la repararea deteriorării pielii, contracarând liniile fine și ridurile.

Niacinamidele sunt același lucru cu niacina?

Nu, niacinamidele nu sunt același lucru cu niacina. Ele sunt două tipuri diferite de vitamina B-3. Totuși, corpul uman poate produce niacinamidă din niacină, atunci când există un exces de niacină în organism. Triptofanul poate fi, de asemenea, transformat în niacinamidă.

Diferența la nivel chimic între niacină și niacinamidă este că prima conține o grupă de acid organic, iar cea de-a doua conține o grupare amino.

Beneficiile niacinamidelor

Se cunosc mai multe beneficii ale niacinamidelor asupra pielii, inclusiv reducerea porilor dilatați,uniformizarea nuanței pielii, repararea ridurilor, diminuarea aspectului tern al pielii și întărirea fermității sale.

Oamenii de știință susțin că niacinamida poate fi eficientă în produsele de îngrijire a pielii, deoarece este un precursor a două coenzime foarte importante din celulele tale, și anume: nicotinamida adenin dinucleotida (NAD+/NADH) și nicotinamida adenin dinucleotid fosfat (NADP+). Aceste molecule sunt esențiale pentru reacțiile chimice de care celulele corpului au nevoie pentru a nu se deteriora, pentru a se regenera și funcționa normal. Multe dintre aceste reacții esențiale nu vor avea loc, dacă celulele nu au NAD+, molecule pe care celulele nu le pot produce fără niacinamidă.

Reprezentare moleculei nicotinamidă
Sursa foto: iStock.com

Așadar, pe scurt, dacă îi oferi corpului tău niacinamidă, îl ajuți să producă NAD+, care mai departe ajută celulele să funcționeze normal, absorbind și neutralizând mai mulți radicali liberi.

Iată care sunt, concret, beneficiile niacinamidelor asupra pielii:

  • Ajută la construirea proteinelor din piele

Conform specialiștilor, niacinamida ajută la formarea cheratinei, un tip de proteină care menține pielea fermă și sănătoasă.

  • Ajută la reînnoirea și refacerea suprafeței pielii împotriva pierderii umidității și deshidratării

Niacinamida topică poate crește producția de ceramide (lipide care ajută la menținerea umidității și barierei de protecție a pielii). Dacă ceramidele se epuizează, pielea devine vulnerabilă la tot felul de probleme, inclusiv uscăciune, sensibilitate și riduri.

  • Ameliorează dimensiunea porilor mari

Niacinamidele păstrează umiditatea pielii, iar acest lucru este deosebit de util tenului cu pori dilatați deoarece, dacă pielea este hidratată în mod constant, în timp, dimensiunea porilor se va micșora. Astfel, se va îmbunătăți suprafața pielii, îndepărtându-se aspectul de coajă de portocală.  

  • Reglează nivelul de sebum

Conform studiilor, niacinamidele pot ajuta și la reglarea cantității de ulei pe care o produc glandele sebacee, împiedicând, astfel, excesul de sebum.

  • Protejează împotriva daunelor solare și reduce ridurile
Persoană care se uită în oglindă și își îngrijește tenul
Sursa foto: iStock.com

Dacă te-ai întrebat adesea ce sunt niacinamidele și ce beneficii au acestea, trebuie să știi că ele sunt esențiale pentru celulele corpului. Oamenii de știință spun că niacinamida poate reconstrui simultan celulele sănătoase ale pielii, protejându-le și de daunele cauzate de razele ultraviolete. O concentrație de cel puțin 5% de niacinamidă are capacitatea de a reduce anumite semne de deteriorare din cauza soarelui, inclusiv liniile fine și ridurile.

  • Tratează hiperpigmentarea și uniformizează culoarea tenului

Hiperpigmentarea și nuanța neuniformă a pielii provin din excesul de melanină de pe suprafața pielii. Studiile au arătat că niacinamida în concentrații de peste 5% ajută la eliminarea petelor, astfel încât nuanța pielii să arate mai uniformă. Conform cercetărilor, niacinamida și acidul tranexamic funcționează foarte bine împreună pentru îndepărtarea petelor, dar și cu toate formele de vitamina C, lemn dulce sau retinol.

  • Reduce roșeața și tratează acneea

Niacinamida are capacitatea de a reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la ameliorarea înroșirii cauzate de eczeme, acnee și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii. Niacinamida poate fi utilă și în cazurile de acnee severă, în special în formele inflamatorii precum papule și pustule. Această substanță miraculoasă poate reduce numărul leziunilor și ajută la îmbunătățirea texturii pielii. Specialiștii spun că o concentrație de cel puțin 2% poate face ca petele roșii să dispară mai repede.

Cu ce pot fi folosite niacinamidele?

Sticluțe de ulei pentru îngrijirea tenului
Sursa foto: iStock.com

Niacinamida este compatibilă cu oricare dintre produsele de îngrijire a pielii, inclusiv cu cele care conțin retinol, peptide, acid hialuronic, AHA (acid glicolic), BHA (acid salicilic), vitamina C și toate tipurile de antioxidanți. Vitamina B este bine tolerată de toate tipurile de piele, inclusiv de cea sensibilă sau predispusă la rozacee.

În general, niacinamida se poate găsi în produse topice de îngrijire a pielii sub formă de seruri. Este important să folosești serul de niacinamidă după tonifierea feței, dar înainte de hidratare. De asemenea, trebuie să știi că niacinamida se găsește și în unele demachiante sau creme, inclusiv măști de față.

De obicei, ordinea în care folosești produsele de îngrijire a feței ar trebui să fie următoarea:

  • Demachiant
  • Toner
  • Exfoliant (o dată pe săptămână)
  • Cremă hidratantă
  • Cremă cu protecție solară cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare

Niacinamide și acid hialuronic: care este diferența dintre ele

Pentru persoanele care încă se mai întreabă ce sunt niacinamidele și acidul hialuronic, menționăm aici faptul că ambele substanțe sunt utilizate pe scară largă pentru menținerea hidratării pielii și au beneficii uimitoare împotriva îmbătrânirii. În plus, sunt blânde și sigure pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru persoanele cu ten gras, piele sensibilă și acnee. Deși fiecare ingredient ajută la menținerea unei bariere a pielii sănătoase, între acidul hialuronic și niacinamida există 2 diferențe semnificative, și anume:

1. În timp ce acidul hialuronic crește cantitatea de apă din celulele pielii, niacinamida crește nivelul de ceramide, colesterol și acizi grași, întărind bariera pielii și prevenind pierderea umidității.

2. Acidul hialuronic are un efect hidratant aproape instantaneu, în timp ce niacinamida durează cel puțin 4 săptămâni pentru a reface lipidele.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să alegi doar unul dintre cele două ingrediente. Ba dimpotrivă, dermatologii spun că le poți folosi pe amândouă în rutina ta de îngrijire a pielii. Ele funcționează perfect împreună, ajutând la obținerea unui ten mai sănătos, mai strălucitor și mai tânăr.

De obicei, se recomandă să începi cu acid hialuronic pentru o față proaspăt curățată și ușor umedă. Lasă pielea să absoarbă în profunzime acidul, apoi continuă cu produse puternic hidratante pe tot parcursul zilei. Seara, aplică niacinamidă pentru a acționa pe tot parcursul nopții și a reda frumusețea pielii.

Niacinamide și vitamina C: cum acționează împreună?

Femeie frumoasă cu o sticlă de ulei și o lămâie în mână
Sursa foto: iStock.com

Aceste vitamine acționează împreună pentru a combate semnele îmbătrânirii. Ele oferă o luminozitate puternică și au un efect antioxidant, neutralizând radicalii liberi care pot provoca daune pielii. În plus, combinația de niacinamide și vitamina C este mai eficientă în lupta împotriva petelor.

Specialiștii recomandă aplicarea produselor care conțin aceste ingrediente înainte de a aplica crema hidratantă și protecția solară. Dacă folosești produse separate cu niacinamidă și vitamina C, aplică mai întâi produsul cu o formulă mai subțire, apoi pe cel cu formula mai groasă. Poți, însă, folosi și produse ( de exemplu seruri sau măști) care conțin ambele componente.

Efectele adverse care pot apărea de la niacinamide

După ce ai aflat ce sunt niacinamidele și care sunt beneficiile sale, este timpul să știi dacă acest compus are efecte adverse. În acest sens, specialiștii spun că, în general, niacinamida topică este considerată sigură de utilizat. Cu toate acestea, persoanele cu alergii preexistente pot experimenta o reacție de înroșire, deoarece niacinamida poate determina organismul să elibereze histamină.

De asemenea, în unele cazuri pot apărea mici arsuri, roșeață, iritații și mâncărimi ale pielii, mai ales atunci când substanța este aplicată în jurul zonelor sensibile, cum ar fi ochii. Totuși, de obicei, pielea ar trebui să dezvolte o toleranță la utilizarea niacinamidei în timp.

Dermatologii spun că, în general, pacienții care dezvoltă iritații ale pielii atunci când folosesc produse pe bază de niacinamidă experimentează aceste efecte secundare din cauza conservanților din produs, nu din cauza niacinamidei în sine. Doar dacă este folosită în concentrații mari niacinamida poate cauza roșeață sau iritație. Cel mai bine ar fi să discuți cu un dermatolog, pentru a vedea care este cantitatea optimă de niacinamidă pe care s-o folosești pentru pielea ta.

Totuși, pentru a evita reacțiile alergice serioase, este important să faci un test înainte de a folosi produsul cu niacinamide pe toată fața. Aplică o cantitate mică de produs pe antebraț și așteaptă 24 de ore. Dacă nu apare niciun efect secundar, nu ar trebui să fie o problemă să îl aplici și pe față.

Produse de evitat când folosești niacinamide

În trecut se credea că niacinamidele nu trebuie folosite cu vitamina C, deoarece combinația poate provoca reacții adverse precum înroșirea și iritația pielii. Cu toate acestea, în prezent studiile au arătat că aceste componente nu doar sunt compatibile, dar fac mininuni împreună. 

În concluzie, niacinamidele pot avea un impact pozitiv asupra sănătății generale a pielii, deoarece ajută la reducerea inflamației și hiperpigmentării, la netezirea texturii pielii și creșterea luminozității tenului. Totuși, este important de știut că poate dura câteva săptămâni până se observă beneficiile niacinamidelor, așadar trebuie să ai răbdare și să-ți respecți rutina de îngrijire a pielii.

După ce ai aflat ce sunt niacinamidele și care sunt proprietățile lor miraculoase pentru ten, află ce efecte incredibile are vitamina E pentru ten! Folosește-o și tu!

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Byrdie.com Vogue.in

Articolul urmator
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Plasturi pentru coșuri: ce sunt și cum îi folosești corect
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.