Totul despre acneea vaginală: de ce apare și cum o tratezi

Totul despre acneea vaginală: de ce apare și cum o tratezi

Redactor Andreea Baluteanu

Ce poate fi mai rău decât un coș care apare exact la momentul nepotrivit? Un coș care „scoate capul” în regiunea intimă. E natural că, de cum dăm cu ochii de el, simțim cum inima ni se înfioară, dar doctorii sunt de părere că de fapt coșurile de sub linia bikinilor reprezintă o problemă feminină destul de frecventă și care nu ar trebui să te alarmeze.

Află din rândurile de mai jos cum poți să îți dai seama dacă suferi de acnee vaginală, care sunt cauzele sale, cele mai bune tratamente recomandate și mijloacele de prevenție de care trebuie să ții cont!

Acneea vaginală, o problemă intimă des întâlnită

Întrebați fiind cum ne putem da seama dacă umflătura din zona intimă e o formă de acnee sau ceva mai grav, medicii afirmă că trebuie să ne luăm ca punct de reper nesuferitele coșuri de pe față. Dacă există o asemănare, e clar: te confrunți cu o manifestare a acneei vaginale. Deși nu e la fel de comună precum coșurile de pe față sau de pe spate, acneea vaginală reprezintă rareori o sursă de alarmă.

Probleme in zona intima femeie

Despre ce mai poate fi vorba? Umflăturile din zona vaginului pot fi reprezentate și de fire de păr crescute sub piele, mai frecvente decât coșurile. Care este principala diferență dintre ele? Bineînțeles, acneea vaginală reprezintă o acumulare de fluide, spre deosebire de firele de păr, care constituie o inflamație a foliculilor, de natură bacteriologică.

Există și câteva afecțiuni ce pot fi confundate cu acneea vaginală, dar acestea sunt chiar mai rar întâlnite. Este vorba despre bolile cu transmitere sexuală (herpesul e cel mai răspândit din acest punct de vedere), dar în acest caz deosebirea va fi reprezentată de o sensibilitate mai mare, durere, acumulare de puroi, iar umflăturile nu se vor vindeca de la sine.

Ce cauzează acneea vaginală

Ca și în cazul nesuferitelor coșuri de pe față, cea mai importantă cauză a acneei vaginale este reprezentată de dezechilibrele hormonale. Mai ales dacă manifestările apar cu precădere în perioada menstruației, știi deja pe cine trebuie să învinovățești.

Alte cauze ale acneei vaginale sunt reprezentate de:

- foliculită, respectiv inflamarea firelor de păr, care poate fi genetică. Acneea vaginală apare de multe ori alături de firele de păr crescute sub piele, în acest caz.

- haine prea strâmte, lenjerie intimă din materiale sintetice;

- vremea prea călduroasă care provoacă transpirație în regiunea intimă;

- îndepărtarea părului pubian cu lama de ras sau cu ceară;

- acumularea unui strat de bacterii moarte în regiunea intimă;

- ingrediente cu potențial iritant din gelurile intime, spuma de baie sau gelul de duș;

- utilizarea loțiunilor, a cremelor și a șervețelelor intime;

- tampoanele;

- unele afecțiuni, precum Molluscum contagiosum (infecție de natură virală care cauzează apariția coșurilor pe tot corpul);

- stresul.

Femeie mancarimi in zona intima

Tratamente pentru acneea vaginală

Îți vom oferi un răspuns care te va face să te simți ușor confuză: cel mai bun tratament pentru acneea vaginală este... timpul. Medicii recomandă, la fel ca în cazul coșurilor de pe față, să aștepți ca umflătura să treacă. E chiar mai periculos să storci un coș din regiunea intimă, deoarece astfel poți determina răspândirea infecției în această zonă delicată.

Poți utiliza și un gel de spălare facială extrem de delicat, cu proprietăți antibacteriene, pentru a stopa dezvoltarea infecției, dar doctorii insistă că e foarte important să îl folosești doar pe partea acoperită de piele, nu și pe cea cu mucoasă. Cu alte cuvinte, ține departe astfel de produse de vagin!

În cazul în care acneea vaginală e cauzată de fluctuații hormonale, anticoncepționalele se pot dovedi de un real ajutor.

Bineînțeles, avem și un remediu naturist: băile călduțe cu săruri Epsom, în care poți folosi o mănușă lufa pentru o exfoliere delicată.

Când ar trebui să vezi un doctor

În mod normal, coșurile din zona intimă ar trebui să se vindece în câteva zile. Dacă iritația persistă mai mult de o săptămână sau pare să se răspândească, mergi la ginecolog. Acesta va verifica dacă nu e vorba despre o afecțiune mai severă și te poate orienta, eventual, spre un dermatolog. Specialiștii îți pot prescrie și medicamente cu aplicare topică sau un antibiotic.

Femeie probleme zona intima

Cum previi acneea vaginală

Ține cont de recomandările noastre de mai jos și vei vedea că acneea vaginală „se cumințește”!

Fii fidelă unei igiene intime consistente. Menține zona vaginului curată și uscată și poartă lenjerie intimă din bumbac pentru a permite pielii să respire, deoarece bacteriile adoră zonele umede și calde.

Ia o pauză de la epilatul în zona intimă. Ar trebui să stabilești un regim al epilării; nu este deloc recomandat să folosești zilnic lama de ras în zona intimă și nici ceara nu e un prieten al acestei regiuni.

Nu purta haine prea strâmte care pot freca pielea sensibilă. Iată un alt motiv pentru care să le spui adio blugilor tăi strâmți.

Evită băile mult prea fierbinți. Ne pare rău, dar nu-ți fac bine din niciun punct de vedere.

Renunță la produsele de igienă intimă cu mult parfum. Ideal ar fi ca în zona intimă să folosești doar un gel sau un săpun hipoalergenic și apă și să eviți cu totul dușurile interne. Un mare „nu” este pus și în dreptul spumei de baie!

Așa cum am văzut, acneea vaginală nu reprezintă neapărat o sursă de îngrijorare. Fiind însă vorba despre un disconfort accentuat, ține cont de mijloacele de prevenție recomandate!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.