A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a scăpat de soțul abuziv și, de la 83 de ani, își împlinește visul de a călători în toată lumea

A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a scăpat de soțul abuziv și, de la 83 de ani, își împlinește visul de a călători în toată lumea

Redactor Divahair.ro

A supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, a dus o viață grea alături de un soț abuziv, iar la 83 de ani a hotărât să-și îndeplinească marele vis, acela de a vedea întreaga lume. Niciodată nu e prea târziu pentru a face asta, nu-i așa? Elena Erkhova ne dovedește tuturor că orice e posibil, indiferent de vârsta pe care o ai. Aceasta este povestea sa:

Elena Erkhova a avut o existență marcată de numeroase tragedii, dar nu și-a pierdut niciodată speranța unei vieți mai bune. Atunci când avea doar trei ani, ambii ei părinți au decedat, iar la vremea aceea, fiind doar o copiliță, nu putea înțelege conceptul de moarte. Ulterior, și-a dat seama că mama și tatăl ei au păzit-o constant și au ghidat-o din Ceruri.

Imagine cu Baba Lena Erkhova în tinerețe
Imagine cu Baba Lena Erkhova în tinerețe

La 14 ani, din păcate, a avut parte de o nouă încercare din partea sorții. Atunci, a fost martoră la cel de-al Doilea Război Mondial, însă a încercat, în continuare, să-și mențină o gândire pozitivă. Și a depășit chiar și acest eveniment cu bine. Era o adolescentă neînfricată, care nu avea de gând să renunțe așa ușor.

Totuși, lucrurile nu aveau să ia o întorsătură pozitivă curând. După ce s-a căsătorit, viața sa s-a transformat într-un adevărat coșmar. Soțul ei era abuziv și avea obiceiul de a o răni chiar și pe fiica lor. Tocmai de aceea, femeia și-a petrecut o lungă perioadă din existență protejându-și copilul, fără a se mai gândi la visele și dorințele sale.

Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță
Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță

Din fericire, șirul poveștii avea să ia o altă întorsătură în anul 1970, atunci când avea 40 de ani. La vremea aceea, a avut șansa de a-și îndeplini marele vis, acela de a călători în lume. Inițial, a vizitat Germania, Polonia și Praga, iar prima sa aventură s-a simțit, cu adevărat, ca o gură de aer proaspăt, după viața grea pe care a dus-o.

Deși și-ar fi dorit să exploreze întreaga lume, Erkhova nu și-a permis să-și continue călătoriile până când a împlinit 83. Abia atunci a avut suficienți bani cât să își permită să facă asta.

"Prietenii mei m-au întrebat de ce nu am călătorit niciodată. Ei mi-au spus: "Ai bani". Iar eu m-am gândit: "De ce nu?"", a mărturisit ea.

La aniversarea ei de 83 de ani de ani, prietenii lui Erkhova au pus-o în legătură cu o agenție de turism și au ajutat-o să își facă un pașaport. Apoi, femeia, care a fost bunica a doi copii, s-a îmbarcat în prima ei călătorie de vis. De atunci, a explorat Thailanda, Italia, Vietnam, Spania și multe alte țări.

Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță alături de doi localnici
Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță, alături de doi localnici

Lui Erkhova îi plăcea să se numească "Baba Lena", iar călătoriile ei nu se rezumau doar la a vedea monumente și muzee. Mai târziu, a făcut rafting pe râu în Mongolia, a călărit o cămilă pe nisipurile israeliene și a călătorit pe bicicletă în Germania.

Baba Lena se baza, în principal, pe pensia sa și pe veniturile pe care le obținea din cultivarea florilor și din cusut pentru a-și putea plăti excursiile. La un moment dat, în timp ce admira Vietnamul, a cunoscut-o pe Ekaterina Papina, o tânără turistă. Fata a fost surprinsă să afle că bătrânica vizita de una singură o țară necunoscută.

"Am fost surprinsă de gândirea ei, de cât de aventuroasă era și de cât de clară și luminoasă era la vârsta ei.", a povestit tânăra.

Tocmai de aceea, Papina a ajutat-o pe Baba Lena să își creeze un cont de Instagram, unde să-și poată împărtăși aventurile cu publicul larg. Bătrânica adora să posteze fotografii cu ea în diferite părți ale lumii și a câștigat rapid popularitate în mediul online.

Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță alături de o cămilă
Imagine cu Baba Lena Erkhova în vacanță

"Este ușor să-mi fac prieteni când sunt plecată, deoarece mulți oameni se miră de vârsta mea și de capacitatea mea de a călători și vor să mă ajute", a spus Erkhova.

Încă de când a devenit celebră în 2016, urmăritorii ei au continuat să o invite să viziteze țările lor. În ultima sa postare pe Instagram, pe care a distribuit-o în ziua 8 decembrie 2018, ea le-a spus internauților:

"Vă mulțumesc foarte mult pentru cuvintele voastre frumoase și urările de bine! Voi veni cu siguranță în Brazilia".

Imagine cu Baba Lena Erkhova alături de familia sa, la aniversarea de 90 de ani
Imagine cu Baba Lena Erkhova alături de familia ei, cu ocazia aniversării sale

Și lucrurile au mers bine pentru o vreme, până când, din păcate, a aflat că suferea de cancer pulmonar în fază terminală de ani de zile. Asta se întâmpla în ianuarie 2019, pe când avea 91 de ani. Chiar și așa, nu s-a lăsat descurajată de diagnosticul ei. În plus de asta, în acel moment, bifase deja majoritatea țărilor e pe lista cu dorințe. La scurt timp după ce a aflat că este bolnavă, a decedat.

"Era într-o stare foarte gravă. Am făcut tot ce am putut", a declarat medicul lui Erkhova după ce aceasta a plecat într-o altă lume.

După ce a murit, nepotul femeii i-a creat conturi de Facebook, Instagram și YouTube, unde să poată împărtăși cu publicul din mediul online poveștile și aventurile bunicii sale. Cu siguranță că femeia va rămâne în amintirea tuturor celor care au admirat-o, având în vedere curajul și pozitivitatea de care a dat dovadă în ultimii ei ani din viață.

Tu ce crezi despre această poveste? Consideri că Elena Erkhova este o sursă de inspirație pentru noi toți?

Citește și: Am fost falită și îngropată în datorii până când am început să urmez „regula celor trei zile”

Surse foto: Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook

Surse articol: Amomama, Scoop, Boredpanda

Articolul urmator
Soțul i-a murit în ziua nunții, dar femeia i-a adus fiica pe lume după trei ani. Copila seamănă leit cu el!
Soțul i-a murit în ziua nunții, dar femeia i-a adus fiica pe lume după trei ani. Copila seamănă leit cu el!
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!
Incepe quiz
Cel mai ușor test de cultură generală. Toata lumea ar trebui să îl treacă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.