Ce i-am spus fiicei mele când a întrebat: "De ce a plecat tati?"

Ce i-am spus fiicei mele când a întrebat: "De ce a plecat tati?"

Redactor Divahair.ro

O privesc pe ascuns și inima mea se frânge, încetul cu încetul. Știu că o doare, pot vedea asta în ochii ei căprui, atât de mari, larg deschiși în fața unei speranțe nimicitoare: poate, doar poate, într-o zi, tatăl ei se va întoarce.

Se îndreaptă către mine, timidă dar în același timp încrezătoare, iar lacrimile-i fierbinți care-i curg pe chipul ei angelic și atât de confuz, par să o dea de gol. Știu deja ce urmează să mă întrebe... și mă doare atât de tare să-i răspund.

"De ce a plecat tati?", m-a întrebat acum și, din păcate, nu era pentru prima oară.

 Imagine cu o mămică care vorbește cu fetița sa care plânge

"Draga mea, eu, mama ta, te iubesc. Și îmi pare atât de rău ca tatăl tău a făcut o alegere care, din păcate, ne-a rănit profund pe amândouă. Dar nu a fost vina ta. Știi, el nu este o persoană rea, ci doar a luat o hotărâre greșită care avea să-i dezamăgească pe cei mai importanți oameni din viața sa. Îmi pare atât de rău că te-a făcut să suferi. Dar eu te iubesc. Te iubesc acum și te voi iubi mereu... mai mult decât orice tătic de pe întreaga planetă. Dragostea mea pentru tine este infinită."

Asta i-am spus, sperând că va înțelege măcar că vina nu îi aparține. Cum să fie vina ei, până la urmă? Este doar un copil... un copil care a avut nenorocul să fie părăsit de părintele său.

M-a durut atât de tare să-i spun toate aceste lucruri, în timp ce în mintea mea, adevărul mult-mult prea trist se învârtea haotic de colo-colo și îmi dădea palpitații. Și simțeam cum inima urma să-mi iasă din piept de prea multă durere .Dar cum era să îi spui ei adevărul? Este doar un copil... Cum era să îi spun asta?

"Știi, draga mea, tatăl tău ne-a părăsit pentru că este un egoist. A plecat pentru că oricum nu și-ar fi dorit să fie tată vreodată. Îmi doresc în fiecare zi să fie aici, să poată vedea câtă suferință ți-a cauzat, cât rău a adus în familia noastră. Din punctul meu de vedere, este o ființă oribilă, fără valori, fără demnitate și chiar sper să nu mai apară vreodată în fața ochilor noștri. Ne este mult mai bine fără el."

Dar, într-adevăr, ce i-ai putea spune unui înger cu ochi mari, înlăcrimați, care te privește cu speranță? Ce i-ai putea spune unui copil care poartă jumătate din ADN-ul unui persoane, pe care trebui să tă te chinui zi de zi să o ierți de dragul copilului tău? Ce poți face? Doar să o asiguri că este iubită. Pentru că exact asta îi lipsește acum. Dragostea părintelui ei. Oricât de adânc impregnată ar fi furia în sufletul tău, tu, ca mamă, pur și simplu, nu poți. Nu poți să-l vorbești de rău pe tatăl ei, ființă oribilă, pe care ea, totuși, o iubește atât de mult.

Și fie că vrei sau nu, trebuie să o asiguri pe micuță că părintele ei nu este o persoană rea, nu are pic de răutatea în ea. Și doar tu știi cât de crud ar putea fi un om care a ales să înlăcrimeze acei ochi mari, acel om care i-a făcut cunoștință cu suferință mult-mult prea devreme. Dar nu i-ai putea spune asta.

Trebuie, totuși, să recunoști că decizia sa a adus suferință în viața amândurora. Pentru că ea doar are nevoie să fie ascultată, sentimentele ei atât de puternice trebuie să fie validate...

Și trebuie, în același timp, să fii sinceră cu micuțul sau micuța ta. E clar că nu deții toate răspunsurile, așa că spune-i și asta. Adu-i aminte că tu, înainte de toate, ți-ai dori să poți îmbunătăți lucrurile, să-i poți curma durerea, chiar dacă nu ai această putere. Spune-i copilului tău că vei fi acolo pentru el. Indiferent de ceea ce se va întâmpla în viitor. Vei fi acolo când va vrea să plângă, să-ți vorbească sau când va avea nevoie de îmbrățișarea ta ocrotitoare.

Adu-i aminte constant că este un copil minunat și că lipsa tatălui său nu are nici cea mai mică legătură cu el.

Spune-i cel mai sincer și puternic adevăr al tău, cel care îți inundă inima zi de zi, cel care îți dă ție puterea de a fi un om mai bun: Că până la capătul pământului, până la cer și dincolo de el, îl iubești și că îți vei petrece tot restul vieții iubindu-l suficient de mult pentru a ține locul celui care lipsește. Îl asiguri că nu îl vei părăsi niciodată pentru că fiecare minut pe care îl petreci în prezența sa este, cu adevărat, o binecuvântare.

Și mai spune-i ca tatăl lui a plecat, dar și că, din fericire, a lăsat în urma sa cea mai bună, valoroasă și însemnată parte a sa: el, copilul tău drag și suferind.

Citește și: Iubirea care îți este destinată va veni atunci când vei înceta să o mai cauți

Surse foto: iStock

Surse articol: Yourtango

Articolul urmator
O femeie oprește brusc mașina când vede un băiat singur, desculț și murdar: "Ești tu mămica mea?"
O femeie oprește brusc mașina când vede un băiat singur, desculț și murdar: "Ești tu mămica mea?"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.