3 beneficii mai puțin cunoscute ale extractului de vetivert

3 beneficii mai puțin cunoscute ale extractului de vetivert

Redactor Andreea Baluteanu

Ne place că lumea contemporană începe să se aplece tot mai mult către natură, descoperind noi și noi modalități de a ne reconecta cu mama noastră, a tuturor. Iar utilizarea pe scară largă a uleiurilor esențiale invită natura în chiar sânul casei noastre, apropiindu-ne de paradisul pierdut.

Folosești lavandă ca să adormi sau citrice pentru a revitaliza atmosfera din casa ta? Venim azi cu o altă propunere wow, extractul de vetivert. Află ce beneficii îți poate aduce în rândurile de mai jos!

Uleiul esențial de vetivert: 3 efecte pozitive remarcabile

Imaginează-ți că te plimbi printr-un câmp verde, nesfârșit, din India, alintată de razele soarelui, cu picioarele goale mângâiate de rouă. Tragi în piept mireasma de pământ și de vegetație, cu izuri lemnoase și orientale și te simți mai calmă, mai fericită și mai echilibrată ca niciodată. Este exact ceea ce îți poate oferi și uleiul esențial de vetivert, în chiar propria ta casă.

femeie care picura ulei esential in vas de aromaterapie cu petale de trandafir si felii de lamaie

Uleiul este extras din planta de vetiver, originară din India, așa cum ai dedus probabil din tabloul fermecător de mai sus. Vetiverul face parte din aceeași familie cu citronella și lemongrass-ul, la rândul lor folosite în uleiuri esențiale de-a dreptul magice.

De ce folosim când „vetiver”, când „vetivert”? Nu am căzut în capcana unei confuzii: vetiverul este planta, iar vetivertul este uleiul esențial cu beneficii remarcabile pentru sănătatea ta fizică și mentală.

Iată care sunt aceste extraordinare efecte pozitive ale uleiului esențial de vetivert!

Calmează anxietatea.

Sentimentele de stres, de frică și de tensiune au devenit deja o constantă a vieții noastre, ceea ce nu înseamnă că trebuie să le acceptăm cu resemnare și un oftat de tristețe. Dimpotrivă, reîntoarcerea la natură și conectarea cu sinele nostru autentic pot reduce efectiv nivelurile de anxietate.

Oamenii de știință au descoperit cu uimire efectele anti-anxietate ale extractelor de vetivert, deși nu și le pot explica în integralitate. Astfel, într-un studiu realizat în 2015, pe șoareci, s-a constatat că aceștia erau mai calmi atunci când erau expuși la mirosul de vetiver.

Se spune despre uleiul de vetivert că ne aduce mai aproape și de sinele nostru, că relaxează și detensionează, instaurând o stare de pace și de echilibru.

Reduce oboseala mentală.

Cu adevărat remarcabil în cazul uleiului esențial de vetivert este faptul că e minunat atât pentru relaxare, dar și ca tonic al sistemului nervos. Planta reduce oboseala psihică, crește starea de alertă și îmbunătățește funcțiile creierului, așa cum s-a demonstrat și într-un studiu pe animale realizat în 2016.

Așa că, dacă deja te simți epuizată, dar mai ai nevoie să te concentrezi ca să îți duci la bun sfârșit atribuțiile zilnice, inhalează din aroma de pământ, atât de pregnantă a magicului vetivert și vei vedea cum capeți puteri nebănuite.

Îmbunătățește respirația în timpul somnului.

Sforăitul (al tău sau al persoanei alături de care dormi) te scoate din minți? E posibil ca tot extractul de vetivert să îți sară în ajutor! Într-un studiu din 2010, cei 36 de participanți au fost rugați să inhaleze diferite arome înainte de somn. S-a demonstrat că cei care folosiseră vetivert respirau mai bine și sforăiau mai puțin: pentru multe dintre noi, acesta este momentul în care suntem decise să căutăm cât mai repede atât de darnicul vetivert și să îl aducem în casa noastră.

Uleiul esențial de vetivert de la Esentia, secretul unei minți fericite

Luptă contra anxietății în timp ce îți îmbunătățești funcțiile mentale cu ajutorul uleiului esențial de vetivert de la Esentia. Considerat o iarbă sacră în India, grație proprietăților sale aromaterapeutice, vetiverul are o aromă liniștitoare, vindecătoare și înălțătoare. Nu degeaba este considerat „uleiul liniștii”, având efecte calmante extraordinare, îndepărtând de asemenea stările de nervozitate și de furie.

Cu ajutorul acestui ulei esențial, vei reuși să captezi energia pozitivă din mediul înconjurător. Te vei simți nu numai mai liniștită și mai stăpână pe tine, dar și mai încrezătoare în forțele proprii, calmă, puternică, relaxată mental și revitalizată.

ulei esential de vetivert

Reducând tensiunea, dar și epuizarea fizică și mentală, vetivertul este minunat și pentru acelea dintre noi care căutăm mereu perfecțiunea, care am uitat să ne mai odihnim, să trăim, să iubim viața pentru fiecare experiență pe care ne-o oferă și să gustăm cu bucurie din toate.

Firește că vetivertul nu va reuși să te pună de unul singur pe calea cea bună, dar te ajută să te apropii de sinele tău autentic, îți alungă fricile și anxietățile, liniștește mintea și hrănește sufletul, amintindu-ți cine ești tu, cea adevărată, dincolo de obiective, de eșecuri, de reușite care te definesc mai mult sau mai puțin.

Uleiul esențial de vetivert de la Esentia este obținut prin distilarea cu abur a rădăcinii, astfel conturându-se aroma caldă și liniștitoare. Originar din Indonezia, are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar, dar și caracteristici anti-inflamatoare, antiseptice, cicatrizante, relaxante și sedative. În plus, uleiul de vetivert este extraordinar în masaje limfatice, tonifiind și alinând durerile de spate, cele reumatice sau provocate de gută ori artrită. Planta mai este de asemenea folosită contra simptomelor de agitație ale ADHD-ului.

Folosește uleiul esențial de vetivert fie în birou, pentru a stimula activitatea mentală, reducând în același timp anxietatea, fie în dormitor, pentru un somn odihnitor. Combină cu înțelepciune cu ulei esențial de lemn de trandafir, ulei esențial de ylang-ylang, ulei esențial de salvie sau de lavandă.

La Esentia te așteaptă raiul aromelor dătătoare de bine! Descoperă puterea pe care o au uleiurile esențiale de a-ți dărui stare de bine, de a te reconecta cu sinele tău autentic, de a te întoarce în brațele mereu primitoare ale mamei naturi. Alături de uleiul esențial de vetivert, te așteaptă o întreagă selecție pentru o casă plină de armonie și relaxare, ce miroase a bucurie și a fericire.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Cacao ceremonială: beneficii și mod de preparare
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.