4 semne că ai vaginoză bacteriană

4 semne că ai vaginoză bacteriană

Sorina Corneanu

Vaginoza bacteriană este o infecție frecventă a vaginului, care poate fi ușor de tratat. Caracterizată prin scurgere vaginală abundentă, vaginoza bacteriană este rezultatul dezvoltării exagerate a bacteriilor atipice din vagin. În diagnosticarea vaginitei bacteriene, este important să se excludă alte infecții vaginale grave, cum ar fi gonoreea sau chlamydia. 

 probleme intime

Vaginoza bacteriană este cea mai frecventă afecțiune vaginală cu care se confruntă femeile de vârstă fertilă. Studiile au arătat că aproximativ 29% dintre femeile din SUA suferă de vaginoză bacteriană. Este imposibil ca vaginoza bacteriană să fie luată de pe colacul de toaletă, din piscine, din cadă sau prin contactul cu obiecte contaminate.

Ce cauzează vaginoza bacteriană

Potrivit WebMD, experții nu știu cu exactitate ce cauzează dezechilibrul florei vaginale, însă anumiți factori pot crește riscul de apariție a vaginozei bacteriene, cum ar fi:

- ai mai mult de un partener sexual ;

- faci spălături vaginale nerecomandate de medic. Practica spălăturilor vaginale cu apă și orice alt produs de curățare afectează echilibrul natural al vaginului, ceea ce poate duce la o supraaglomerare a bacteriilor anaerobe și poate provoca vaginoza. Pentru că vaginul se curăță singur, nu este nevoie să intervii!

- fumezi;

- ai suferit o procedură chirurgicală (operație de cezariană, avort sau histerectomie).

Deoarece cauzele vaginitei bacteriene nu sunt pe deplin înțelese, prevenirea acesteia poate fi dificilă. Totuși, reducerea numărului de parteneri sexuali, evitarea spălăturilor vaginale, menținerea igienei intime și renunțarea la fumatu ar putea preveni apariția sau recurența vaginozei bacteriene.

Semne care îți spun că suferi de vaginoză bacteriană

În trecut, afecțiunea a fost numită vaginită Gardnerella, după bacteriile despre care se credea că provoacă boala. Gardnerella nu este singurul tip de bacterie care provoacă simptomele, ci și Lactobacillus, Bacteroides, Peptostreptococcus, Fusobacterium, Eubacterium. Atunci când aceste specii multiple de bacterii se află în dezechilibru, pot apărea scurgerile vaginale cu miros neplăcut. 

De cele mai multe ori, vaginita bacteriană nu prezintă simptome. Totuși, atunci când apar simptome, cele mai frecvente includ:

Scurgeri vaginale în cantități anormale

Deși cele mai multe scurgeri vaginale sunt absolut normale, atunci când își schimbă consistența, textura, culoarea și mirosul, acestea pot semnala o problemă. Un prim semn că ai putea suferi de vaginoză bacteriană este schimbarea aspectului scurgerilor vaginale. Dacă acestea devin mai abundente și îți ridică anumite semne de întrebare, nu mai amâna vizita la medic!

Miros vaginal neplăcut

Vaginul are capacitatea de a se curăța singur, iar mirosul acestuia poate varia în funcție de mai mulți factori, începând cu igiena intimă și terminând cu alimentele consumate. Totuși, dacă observi că vaginul își schimbă radical mirosul, iar igiena nu mai este suficientă pentru a rezolva disconfortul, ai putea suferi de vaginoză bacteriană. Consultă medicul!

durere abdomen inferior

Durere în timpul actului sexual sau la urinare

Dacă te confrunți cu dureri la urinare sau în timpul actului sexual. nu există scuze pentru care să amâni vizita la medic! Astfel de simptome pot ascunde o mulțime de probleme intime, iar pentru a face diferența între o boală gravă și vaginoza bacteriană, ar trebui să discuți cu un specialist!

Scurgeri vaginale apoase, gri sau albe

Secreția de culoare alb-gri, fluidă, aproape apoasă, uneori cu miros de pește, poate fi un semn al vaginozei bacteriene. Cu toate că nu este o boală cu transmitere sexuală, riscul de a face vaginoză crește după începerea vieții sexuale. Însă rolul activității sexuale în dezvoltarea afecțiunii nu este pe deplin înțeles și, deși majoritatea medicilor consideră că vaginoza bacteriană nu poate apărea în cazul persoanelor fără activitate sexuală, există și cercetări care susțin că aceasta se poate declanșa și în cazul copiilor sau al adolescenților care nu și-au început viața sexuală.

Totuși, în foarte multe cazuri, vaginoza bacteriană nu are simptome și se vindecă de la sine. Vaginoza bacteriană nu produce, de obicei, complicații, dar sunt și câteva situații  în care poate duce la probleme grave. În timpul sarcinii, de exemplu, vaginoza bacteriană poate crește riscul de avort spontan și de infecție uterină după naștere.

  produs ingrijire intima
 

Dacă te confrunți cu disconfort vaginal, încearcă Multi-Gyn Actigel, produs de îngrijire intimă foarte eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene și al disconfortului vaginal. Ameliorează senzațiile neplăcute, precum: mâncărime, iritație, usturime, roșeață, calmează rapid disconfortul vaginal și reduce scurgerile vaginale.

Multi-Gyn Actigel este un produs sigur, natural, care nu conține parfum, conservanți, hormoni, substanțe iritante, nu are reacții adverse și poate fi folosit în perioada sarcinii și alăptării!

Multi-Gyn Actigel este disponibil în farmacii și pe magazinvavianpharma.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.