5 vitamine care te ajută să-ți păstrezi calmul în izolare

Redactor Andreea Baluteanu

Perioada izolării are efecte diverse asupra fizicului și psihicului fiecăruia dintre noi. În timp ce unele femei reușesc să se organizeze chiar mai bine decât înainte, să descopere hobby-uri noi și să lucreze la sănătatea lor fizică și mentală, altele prefere să perceapă această perioadă ca pe una de pauză, în care să se reconecteze cu propriul sine sau să recupereze somnul și serialele pierdute.

Oricare ar fi însă atitudinea noastră în izolare, un lucru e cert: chiar și cei mai puternici dintre noi am avut momente în care ne-am simțit pierduți, în care am experimentat stresul sau anxietatea. Din fericire, există remedii, iar specialiștii indică mai ales spre cele din farfurie. Află mai jos care sunt vitaminele ce te ajută să îți păstrezi calmul în izolare!

5 vitamine care luptă cu stresul și anxietatea în izolare

Perioadele de izolare cauzate de pandemia de coronavirus și-au pus amprenta asupra noastră. Fiind nevoite să stăm la distanță de mulți oameni pe care îi iubim, să ne ținem departe de locurile preferate, să ne temem pentru sănătatea și jobul nostru și ale celor dragi, e de la sine înțeles că am avut de-a face și cu consecințe neplăcute pe plan mintal.

femeie obosita

În această perioadă, atacurile de panică, anxietatea sau chiar depresia pot deveni prezențe terifiante, dar zilnice în viața noastră. Activitatea sportivă, odihna de calitate, sesiunile de meditație sau de rugăciune sunt modalități dovedite care te pot ajuta să faci față acestor probleme, dar experții indică faptul că cea mai fiabilă soluție se regăsește tot în farfuria ta.

Vezi care sunt vitaminele recomandate în această perioadă!

Vitamina A

Unii dintre pacienții diagnosticați cu depresie și anxietate prezentau și niveluri scăzute de vitamina A, de unde concluzia trasă de specialiști, că acest nutrient poate ajuta în perioadele grele. Explicația constă în faptul că vitamina A reușește să aline simptomele anxietății, instaurând o stare de calm.

Printre cele mai bune surse de vitamina A se numără ouăle, ficatul, peștele gras, lactatele, dar și legumele și fructele verzi (salată, mere), galbene (lămâi) sau de culoare portocalie (morcovi, portocale și mango).

Vitamina E

Specialiștii estimează că, în perioadele de stres, corpul consumă mai repede resursele de vitamina E, de aici fiind nuanțată și relația dintre acest nutrient și starea de calm. De asemenea, vitamina E este și un antioxidant, protejând de efectele stresului oxidativ, un alt motiv pentru care ai nevoie de ea acum.

Ce să consumi? Adu la masă semințele de floarea soarelui, migdalele, uleiul de floarea soarelui, somonul, arahidele, avocado, mango, kiwi.

Vitamina C

Tot un antioxidant, precum vitamina E, și C-ul te apără de efectele nefaste ale stresului oxidativ, cu care bietul tău organism are de-a face mai intens ca niciodată acum. Mai mult, cercetările au demonstrat că nivelurile crescute de stres oxidativ pot crește anxietatea, un motiv în plus să apelezi acum la vitamina C.

Nu numai citricele trebuie incluse în alimentația ta ca să fii mai calmă în această perioadă, dar și ardeii, pătrunjelul, kale, kiwi, broccoli, varza de Bruxelles, lămâile, papaya sau căpșunile.

femeie care face yoga

Vitamina D

Începem „greul” vitaminelor care sunt responsabile cu instaurarea unei stări de calm acum cu vitamina D. Produsă de către organism în urma expunerii la razele soarelui, vitamina D este prezentă în niveluri tot mai reduse în organismul nostru în principal din cauza stilului de viață sedentar, în urma căruia petrecem tot mai puțin timp afară. Desigur, și protecția atât de necesară de radiații prin intermediul cremelor cu SPF are un cuvânt important de spus.

Cercetările au indicat că vitamina D e utilă mai ales în cazul depresiilor sezoniere și al episoadelor de anxietate determinate de anotimp. Se explică astfel de ce suntem mai triste iarna, când lumina solară e mai puțină, iar producția de vitamina D scade sau încetinește.

Vitamina D te ajută să controlezi depresia și să instaurezi o stare de calm și grație capacității sale de a îmbunătăți oxigenarea țesuturilor, păstrând astfel creierul sănătos, calmând ritmul cardiac și nervii. Nu e de mirare că te simți atât de bine după ce petreci timp în natură.

Surse importante de vitamina D includ ouăle, peștele gras și sucul de portocale, dar și cerealele fortificate sau sortimentele de lapte vegetal cu adaos de vitamina D.

Vitamina B

Cea mai importantă vitamină pentru o stare de calm rămâne B-ul, cu toate reprezentantele sale. Important este că, într-o formă sau alta, toate cele 8 tipuri de vitamina B te ajută să îți păstrezi starea de calm, reducând stresul și îmbunătățind dispoziția și nivelurile de energie.

Aceste afirmații au fost demonstrate și prin intermediul unui studiu desfășurat în Australia, la Swinburne University of Technology. Întinzându-se pe o durată de 12 săptămâni și incluzând 60 de subiecți, studiul arăta că persoanele care primiseră suplimente cu vitamine B prezentau simptome reduse ale stresului provocat de muncă (depresie, furie, oboseală), comparativ cu cei din grupul de placebo.

Printre formele de vitamina B ce au efect direct asupra calmului se numără vitamina B1, ce reglează nivelurile de glicemie și reduce astfel anxietatea, vitamina B3, ce contribuie la sinteza serotoninei și vitamina B5, care reglează dispoziția. Acestora li se alătură acidul folic, cu rol de a reduce manifestarea anxietății, depresiei sau atacurilor de panică, dar și inozitolul (vitamina B8), ce poate avea efecte pozitive asupra pacienților diagnosticați cu depresie, fără efecte adverse.

În ceea ce privește sursele de vitamina B, cerealele, carnea, legumele, ouăle, lactatele și legumele verde închis sunt cele mai importante alimente ce îți vor completa nivelurile nutrientului.

Un motiv de îngrijorare îl constituie însă adepții regimurilor vegane, care pot prezenta lipsă de vitamina B. Pentru aceștia (și nu numai), suplimentele sunt mai mult decât necesare.

Noi recomandăm Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți, cu gust de portocală și xilitol, destinat administrării orale. Produsul ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, calmându-te pe timp de izolare, menține sănătatea psihică, reduce oboseala și extenuarea și întărește sistemul imunitar. Potrivit pentru vegani și vegetarieni, dar și pentru cei ce suferă de boala celiacă sau de diabet, produsul nu conține coloranți artificiali și gluten. Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma și trebuie consumat în maximum trei luni de la deschidere.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.