7 lucruri recomandate oamenilor sedentari

7 lucruri recomandate oamenilor sedentari

Redactor Andreea Baluteanu

Sedentarismul pare să fi devenit boala generației noastre! Majoritatea avem joburi care presupun timp îndelungat petrecut în fața unui monitor, iar atunci când ajungem în sfârșit acasă preferăm să scuturăm oboseala de peste zi printr-un maraton de seriale sau privind emisiunile preferate la TV, pe canapea sau direct în pat!

Ceea ce nu înseamnă că, dacă îți place să te uiți la TV sau ai un job care presupune necesitatea de a sta multe ore jos, ești condamnată la o viață sedentară. Cu ajutorul trucurilor noastre de mai jos, poți pune capăt celor mai multe efecte negative ale sedentarismului. Vezi despre ce e vorba!

Cum să scapi de efectele nocive ale sedentarismului

Atât de grav e sedentarismul pentru generația noastră, încât oamenii de știință îl numesc deja „noul fumat”. Suntem creați să ne mișcăm, să facem sport, să depunem activități fizice, iar atunci când ne petrecem cea mai mare parte a timpului stând ne punem sănătatea în pericol. Se pare că și 4 ore în care lucrezi de la birou pot avea consecințe catastrofale în timp, printre bolile care sunt provocate de sedentarism numărându-se afecțiunile cardiovasculare, unele forme de cancer, dar și depresia și anxietatea.

Dar asta nu înseamnă că ești obligată ori să te resemnezi, ori să îți dai demisia. Poți lupta împotriva efectelor negative ale sedentarismului cu ajutorul trucurilor de mai jos!

Ia pauze cât mai dese

Cel puțin o dată pe oră, asigură-te că te ridici de la birou și faci puțină mișcare. Nu trebuie să fie nimic complicat, poți merge până la colegi în loc să scrii un e-mail sau poți da fuguța să îți reîmprospătezi stocul cu apă. E însă musai să te miști și să eviți să petreci mai mult de o oră așezată!

Când simți că ai amorțit, întinde-te

Ideal ar fi ca o dată la 20 de minute să te ridici de pe scaun și să faci puțin stretching. Știm că e dificil, așa că măcar asigură-te că schimbi poziția și te întinzi un pic de fiecare dată când simți că ai amorțit.

Încearcă să bifezi minimum de 30 de minute de mișcare zilnică

Mai ales dacă ești sedentară, e vital să îți petreci măcar 30 de minute pe zi mișcându-te. Și nu e obligatoriu să mergi la sală. Sunt trucuri pe care le poți aplica astfel încât să îți lucrezi mușchii fără să fii nevoită să bifezi doza zilnică de cardio (deși aceasta e mai mult decât necesară). Coboară cu o stație înainte de cea în care oprești de obicei când mergi la job sau parchează mai departe, ridică-te și mergi prin casă, fă stretching sau flotări în timpul pauzelor TV, fă genuflexiuni atunci când te speli pe dinți sau deretică pentru câteva minute când ai ajuns acasă. Nici nu știi cât bine îți pot face aceste activități aparent mărunte!

Plimbă-te când vorbești la telefon

Dacă adaugi orelor petrecute în fața calculatorului și timpul în care bârfești cu prietena ta la telefon, e clar că lucrurile nu pot deveni decât din ce în ce mai grave. Măcar atunci când ești la telefon, asigură-te că faci câțiva pași prin casă sau că dansezi. Propune-ți să procedezi la fel atunci când stai pe Facebook sau Instagram și vei vedea că social media nu va mai fi la fel de periculoasă.

Ia pauze mentale

Nu numai trupul are nevoie de pauze în relația cu sedentarismul, ci și mintea. Atunci când ești acaparată de realitatea online, creierul tău devine un spectator pasiv. La fel se întâmplă și în cazul joburilor care presupun muncă de rutină. Prin urmare, asigură-te că cel puțin 5 minute pe zi meditezi sau pur și simplu îți lași imaginația să zburde liberă și visezi cu ochii deschiși.

Mănâncă sănătos

Unul dintre pericolele asociate sedentarismului este alimentația dezechilibrată. Ciocolata pe care o deguști la birou ca să te răsfeți, doza de băuturi carbogazoase care te scapă de oboseala de după-amiază sau popocornul ce însoțește întotdeauna filmul preferat sunt la fel de nocive precum nemișcarea în sine. Înlocuiește-le cu ciocolată neagră sau organică, cu apă sau sucuri naturale de legume și fructe, cu ceai verde sau negru și cu bucăți de morcovi sau de țelină. Așa îi furnizezi organismului combustibilul de valoare de care are nevoie!

Folosește comprese anale pentru hemoroizi

  Una dintre consecințele cele mai neplăcute ale sedentarismului sunt hemoroizii! Compresele anale Multi-Gyn au un efect extraordinar în ameliorarea directă a disconfortului din zonele externe, în calmarea mâncărimii sau a iritării, în reducerea umflării și în prevenirea infecției. Compresele moi și protectoare sunt de unică folosință și vor presupune un efect imediat, liniștitor. Compresele sunt ideale pentru hemoroizi și fisuri anale, dar și pentru a vindeca țesutul distrus la naștere, iritațiile cauzate de frecare, diverse reacții alergice, actul sexual etc. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.