Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum să fii sănătoasă cu ajutorul conştiinţei

Andreea Baluteanu

Dacă ți-am spune că starea de sănătate există chiar și atunci când ești bolnavă, ba, mai mult, este reală și posibilă chiar și pentru cei care suferă de boli incurabile? Starea de sănătate și de fericire perpetuă a fost dorită și căutată de-a lungul secolelor, dar mulți cercetători și înțelepți indică faptul că eternele căutări ale oamenilor nu au avut sens, deoarece fericirea și sănătatea existau deja și erau ale noastre, nu trebuia decât să le conștientizăm!

Îți explicăm aceste concepte în rândurile de mai jos, așa cum sunt ele formulate de oamenii de știință specializați în fizica cuantică, dar și de străvechii înțelepți. Vezi cum poți beneficia de starea de sănătate totală doar cu ajutorul conștiinței!

Conștiința în viziunea cercetătorilor și a înțelepților din tradiția Veda

E dificil să afirmăm ce este conștiința, deoarece nici măcar cele mai luminate minți nu au căzut la un acord. Astfel, pentru oamenii de știință care au o abordare materialistă, conștiința e doar un artefact al creierului și nu poate exista în afara sa, dar alți cercetători în neuroștiință, fizicieni, înțelepți sau psihologi sunt de părere că, dimpotrivă, conștiința e ceva preexistent minții, trupului sau creierului.

Astfel, conform filosofiei indiene vedice, conștiința are primatul în formarea omului și chiar a universului. Înțelepții considerau că în conștiință poți să înglobezi tot ceea ce există, atât pozitiv, dar și negativ: acțiune, creație, mișcare, energie, minte, trupuri, fenomene, gânduri, dar și distrugere. Prin urmare, tot în conștiință putem descoperi și ceea ce ne face fericiți sau sănătoși.

Aceste opinii sunt cel mai frumos exprimate de spusele lui HWL Poonja, un înțelept străvechi, care afirma: „Nu este nimic care să fie exteriorul conştiinţei… Nu este nimic în care să nu existe conştiinţă… De unde vine această conştiinţă şi unde se duce? Nu vine de nicăieri şi nu se duce niciunde. Este întotdeauna aici şi acum… Ai nevoie de conştiinţă ca să ştii că eşti o persoană şi că acela este un obiect. Toate provin din conştiinţă. Nu poţi nega asta… Fie că eşti legat de ceva, fie că eşti liber, ambele stări rămân în conştiinţă”.

Însă și mai extraordinar e că aceste concepții afirmate încă din vechime sunt acum susținute de descoperirile fizicii cuantice. Conform acestor specialiști, în spatele oricărei structuri fizice aparente se află numai energie și noi toți suntem alcătuiți din energie. Teoria este susținută de John Hagelin, un fizician specialist în cuantică și gânditor ce a reușit să împace filosofia vedică cu inovațiile ştiinţifice actuale. El a făcut legătura dintre câmpurile unitare ale lui Einstein și conștiința și a accentuat rolul auto-observației, cea care face legătura dintre știință și spiritualitate. Mai mult, Hagelin a insistat că nu poate exista separare între conștiința individuală și ansamblul existenței.

Ideea este întărită și de Bruce Lipton, cel care a scris „Biologia credinței” și care afirmă că fericirea și sănătatea reies din conștiință. Iată astfel de ce ne convingea autorul: „Fizicienii specializaţi în cuantică au dezvăluit că sub orice structură fizică aparentă nu este altceva decât energie, oamenii fiind fiinţe pline cu energie. Aceasta înseamnă că interacţionăm cu tot ceea ce ne înconjoară. Acest fapt are un impact deosebit asupra îngrijirii sănătăţii. Fizicienii specialişti în cuantică au arătat faptul că energiile sunt întotdeauna legate unele de altele”.

Ce efecte are observația?

Cum poți ajunge să fii sănătoasă doar prin conștiință? Important este să realizezi că sănătatea există, nu e doar un deziderat, și de aceea e esențial să cultivi observația fără a judeca.

Este nevoie de perseverență, de motivație și de interes, dar până la urmă vei observa că ai totul la îndemâna ta, inclusiv sănătatea și fericirea. De remarcat e faptul că cercetătorii nu consideră că nu trebuie să faci nimic pentru a fi sănătoasă, ci subliniază că prin observație vei regăsi căile ce te vor duce aproape de starea de bine: alimente, plante, exerciții, meditație, veselie, somn sau un doctor potrivit.

Abia întrezărită acum câteva sute de ani, observația este considerată acum și în fizica cuantică drept cheia care poate debloca întregul nostru potențial. Astfel, cercetătorul Kenneth Baclawski, specializat în interconectarea semantică a datelor şi profesor la Northeastern University din Boston, explică fenomenul: „Efectul observării este că observarea unei situaţii sau al unui fenomen le schimbă. Ideea că pur şi simplu observând o situaţie o poate schimba este contraintuitivă. Mai târziu, efectele observării au fost sesizate și în alte domenii, incluzând aici sociologia, psihologia, lingvistica şi informatica”.

Și dacă pionierii din fizica cuantică au fost puși în dificultate de descoperirea puterii observației, deoarece intra în contrast cu presupunea de bază a cunoașterii, conform căreia există o realitate obiectivă în afara noastră, astăzi mulți filosofi percep realitatea ca pe ceva ce este descoperit prin observație, ce ne ajută să devenim conștienți de interferența gândurilor, dar și de faptul că există ceva în afara acestora.

Cum atingi sănătatea prin conștiință

Desigur că teoriile și principiile de mai sus pot suna straniu dacă nu ai cochetat până acum cu fizica cuantică sau cu filosofiile vedice și e natural să fie astfel, dar vei vedea că aplicabilitatea lor e mai simplă decât pare.

Dacă conchidem că lumea este expresia conștiinței, atunci înseamnă că ai în tine mecanismele ca să găsești soluții pentru fiecare boală sau fiecare simptom. Foarte bine sintetiza aceste fapte Olawale Qazeem, un biochimist nigerian, care a făcut una dintre afirmațiile noastre preferate: „Susţin că nu există boli incurabile, dar pot fi cazuri incurabile”.

Practic, ce poți face pentru a fi sănătoasă folosindu-te de conștiință? Observă! Dacă ții ochii deschiși, vei vedea care sunt leacurile din natură, modalitățile de a-ți redobândi sănătatea, plantele și alimentele necesare. Vei afla cum să meditezi sau cum să îți hrănești mintea, vei descoperi persoane care au un stil de viață sănătos sau doctori care să te ajute. Observând și acceptând că orice este posibil, vei deschide o lume cu totul nouă; de partea cealaltă, dacă îți repeți că sunt lucruri ce nu pot exista, nu faci decât să te limitezi și pe tine, și conștiința ta.

Edificatoare sunt cuvintele lui Elizabeth Sullivan, terapeut specialist în Ayurveda, care spunea: „Cu cât eşti în mai multă armonie cu natura şi cu elementele sale, cu atât vei chema spre tine autovindecarea. Natura alină şi vindecă sistemul nervos şi ne invită să ne conectăm cu ceva mai amplu decât noi înşine. Ne permite să ne amintim că suntem mai mult decât trupul acesta şi decât mintea aceasta şi că suntem întregi şi conectaţi”.

Deși acum îți poate părea imposibil să devii sănătoasă doar realizând că sănătatea există deja, această dificultate rezidă în faptul că mintea noastră tinde să supraestimeze ceea ce este evident. Odată ce vei realiza că există o conștiință de sine și că e sursa sănătății, fericirii și prevenirii bolilor, vei fi cu un pas mai aproape de starea de bine absolut.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!