Cum să scapi de stres și să fii fericită

Cum să scapi de stres și să fii fericită

Redactor Andreea Baluteanu

Stresul e deja o a doua natură a omului în lumea modernă și pentru unii dintre noi a devenit chiar prima. Mulți cercetători sunt de părere că stresul s-a transformat într-o constantă, deoarece ne-am îndepărtat de stilul nostru de viață natural, dar alții insistă că stresul poate reprezenta și un factor pozitiv, o sursă excelentă de motivație.

Care este explicația? Stresul conduce la suferință și, pentru a face față acesteia, este necesar să te cunoști pe tine însăți, dincolo de limitele conștienței. Prin urmare, stresul devine un concept pozitiv, o provocare menită să te aducă mai aproape de pacea interioară și de cea care ești tu cu adevărat.

Azi îți spunem cum poți transforma stresul din dușman în prieten, ce să faci pentru a obține liniștea și fericirea, prin sfaturi holistice preluate de la înțelepții din vechime și care și-au dovedit eficiența în tot acest timp.

Poate să te ajute stresul?

Totul în viață ține de abordarea noastră și, dacă reușești să ai una pozitivă, până și stresul îți poate fi de ajutor. Astfel, înțelepții Vedici obișnuiau să spună că suferința „presupune o energie menită să ne ridice la un adevăr mai înalt, să ne determine să ne întrebăm cine suntem cu adevărat - care este identitatea noastră eternă într-o lume trecătoare? Ca să experimentezi suferința, presupune să te confrunți cu limitarea inerentă a existenței materiale și a lumii fizice. Nu ar trebui să încercăm să ne eschivăm de la suferință, ci să descoperim adevărul vieții pe care îl reflectă aceasta. Astfel, suferința ne poate conduce apoi la o fericire de durată”. Văzută din acest punct de vedere, suferința e mai degrabă un motor al fericirii, nu o sursă de nefericire.

De aceeași părere era și Dalai Lama, cel care considera că suferința este un pas în față spre compasiune: „Când ești conștient de durere și suferință, acest fapt te ajută să-ți dezvolți empatia, capacitatea care îți permite să intri în legătură cu sentimentele și cu suferințele celorlalți. Astfel îți vei dezvolta compasiunea pentru ceilalți. Aceasta poate fi un ajutor în a ne conecta cu cei din jur, ceea ce înseamnă că vom avea parte de un câștig”.

Firește, nu spunem că suferința în exces este bună, deoarece e nevoie de echilibru, ca în orice alt aspect al vieții. Dacă abordezi suferința în mod natural, atunci îi poți face față și, mai mult, poți ajunge la bine pe drumul bătătorit de ea.

Mai dificil însă este să reacționezi așa cum trebuie la stres: nefiind natural, corpul nostru nu s-a adaptat nici până acum la lupta cu tensiunea și cu anxietatea, care provoacă dezechilibre ce afectează trupul și spiritul.

Din fericire, există practici care te învață să pui capăt stresului, inspirate de învățații străvechi din Orient. De la abordarea unei alimentații sănătoase, cu accentul ppe hrană naturală, până la meditație pentru pacea interioară și consumul unor plante cu potențial adaptogen, acestea sunt cele mai bune modalități pentru a te destresa și a atinge fericirea!

Cum afectează stresul corpul și spiritul

Multă vreme s-a crezut că stresul creează doar disconfort emoțional, dar, în realitate, provoacă probleme de sănătate și pe plan fizic, eliberând în organism substanțe chimice nocive. Ideea a fost acceptată de înțelepții din vechime și este azi îmbrățișată, deși cu reticență, și de medicina modernă.

Iată ce spune cercetătorul Mohammed Razali Salleh în acest sens: „Stresul este definit ca un proces în care factori de mediu declanșează un răspuns adaptativ al organismului, rezultând în provocări psihologice și biologice care ar putea crește riscul de apariție a bolilor. Lucrurile care ne aduc stresul se numesc factori de stres. Stresul afectează pe oricine, tânăr sau bătrân, bogat sau sărac. Viața este plină de stres. Stresul este un aspect al vieții cu care avem de-a face. Acesta vine în toate formele și dimensiunile; inclusiv gândurile noastre ne provoacă stresul și determină organismul uman să devină mai susceptibil la îmbolnăvire”.

Este una dintre cele mai precise și mai obiective descrieri ale modului în care ne lovește stresul.

Astfel, deși medicina modernă nu recunoaște în continuare că emoțiile au un impact covârșitor asupra trupului, pănă și experții săi cei mai sceptici acceptă că stresul are efecte periculoase asupra stării generale de sănătate: de la inflamații, boli de inimă, depresie, anxietate, ulcere, dezechilibre hormonale, stresul este ucigașul nostru tăcut.

Tulsi și Ashwagandha: plantele adaptogene care te ajută să faci față stresului

Multe metode moderne de eliminare a stresului sunt artificiale și fac mai mult rău decât bine, de aceea abordarea practicilor din Ayurveda pare să fie secretul unei existențe pașnice și pline de bucurie. Iar plantele care au trecut cu succes proba timpului din acest punct de vedere sunt cele adaptogene: Tulsi și Ashwagandha.

Ce sunt adaptogenii? Plante care acționează asupra tuturor factorilor de stres, fie că sunt fizici, chimici sau biologici, fără a avea efecte adverse. Adaptogenii ne ajută corpul să facă față stresului și au fost comparați de cercetători cu exercițiile fizice. Precum sportul, care întărește mușchii și corpul, pregătindu-l pentru a da piept cu stresul, și adaptogenii antrenează organismul și îl fac atotputernic în fața oboselii sau a tulburării de ritm cardiac, a anxietății sau a neliniștii.

Tulsi este astfel cea mai apreciată plantă ayurvedică adaptogenă. Virtuțile sau au fost îndelung lăudate de oamenii de știință, cercetătorul Marc Maurice Cohen precizând că: „Dintre toate plantele Ayurvedice, Tulsi (Ocimum sanctum Linn) este remarcabil, iar studiile îi confirmă acum efectele benefice. Există numeroase dovezi care arată că tulsi se poate adresa factorilor de stres fizic, chimic, metabolic, psihologic printr-o combinație de acțiuni farmacologice”.

De asemenea, trebuie subliniat și faptul că Tulsi îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive și previne sau alină înclinația spre depresie și anxietate.

Dar tot Cohen este cel care insista și asupra valorii extrinseci pe care o are Tulsi atât în comunitate, dar și pentru mediu și pentru viața omului, per ansamblu: „Cultivarea de Tulsi are semnificație spirituală și practică, legându-l pe cultivator de puterile creatoare ale naturii, cultivarea sa organică oferind soluții pentru securitatea alimentară, pentru sărăcia din mediul rural, pentru foamete, pentru degradarea mediului și pentru schimbările climatice. Folosirea Tulsi în rutinele zilnice este un omagiu adus înțelepciunii Ayurvedice și oferă un exemplu despre cum vechea înțelepciune oferă soluții pentru problemele vieții moderne”.

Alături de Tulsi, Ashwagandha e o altă plantă adaptogenă care poate deveni arma ta numărul 1 împotriva stresului. Era considerată de luminații Rishi, conform India Today, una dintre cele mai valoroase plante cunoscute de om. Ashwagandha e minunată pentru un somn mai bun, pentru memorie, pentru stimularea creierului și regenerarea celulei nervoase, pentru echilibrarea hormonilor și, firește, în vederea reducerii stresului și a anxietății.

Cum te ajută meditația în lupta împotriva stresului

Unu dintre cele mai vechi sisteme de îngrijire de tip holistic, meditația nu mai este acum accesibilă doar înțelepților din Orient, ci a devenit și o practică extinsă în tulburătorul nostru Occident. Meditația te ajută să aduci corpul, mintea și spiritul în armonie totală și permite relaxarea, completând acțiunea celor două plante adaptogene de mai sus.

Ca să înțelegi mai bine cum te ajută meditația, te facem părtașă a mărturisirilor venite direct de la sursă. Profesorul de psihologie și gurul Ram Dass a explicat poate mai bine decât oricine ce presupune o sesiune de meditație: „Meditația este un mod de a asculta mai profund, astfel încât să poți auzi cum fiecare lucru are profunzimea lui. Meditația ascute simțurile, îți arată adevărata ta natură și îți aduce pacea interioară”.

La fel de semnificativă este și distincția între haos și liniște, nuanțată prin intermediul meditației: „Haosul îți solicită atenția. Este precum un copil neastâmpărat, gelos pe pacea ta interioară. Haosul va face tot ce poate pentru a-ți stoarce energia și pentru a-ți ține ridicat nivelul de stres. Cu ajutorul meditației, poți să folosești liniștea minții tale pentru a supune haosul. Lasă-l să se ducă încet în altă parte, în timp ce îți vei utiliza energia pentru a ajunge la univers și pentru a-ți găsi răspunsurile. Permite-le acestora să vină la tine la fel de ușor precum ai lăsat haosul să plece”.

La ce concluzie am ajuns? Da, poți face față stresului, dacă te întorci la ceea ce este natural. Urmează sfatul înțelepților antici și obține echilibrul printr-o hrană curată, prin meditație și prin folosirea plantelor adaptogene. Nu uita că stresul poate fi și un factor pozitiv, motivator, și că depinde numai de tine ce putere îi oferi.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.