Detoxifierea, din perspectiva Ayurvedică: cum să îți cureți corpul și mintea de toxine

Detoxifierea, din perspectiva Ayurvedică: cum să îți cureți corpul și mintea de toxine

Redactor Andreea Baluteanu

Detoxifierea, un concept extrem de popular în ultimii ani, a început să capete o reputație controversată, în principal din cauza metodelor agresive pe care le presupunea. Cu toate acestea, dacă vei consulta mersul istoriei, vei realiza că detoxifierea a avut beneficii studiate timp de sute de ani, mai ales pentru că nu a căzut în capcana viziunii Occidentului: nu a limitat detoxifierea la aparatul digestiv, ci a văzut-o ca pe o armonie între trup, minte și spirit.

În Ayurveda, detoxifierea înseamnă nu numai o alimentație sănătoasă, dar și un mod de viață centrat și aplicarea practicilor pentru a diminua stresul. Împreună, ele sunt baza unui trai sănătos, asigurând o stare de bine și curățarea de toxine.

Vezi mai jos ce presupune detoxifierea din perspectivă Ayurvedică și de ce a trecut această practică testul timpului!

Ce este Agni și fluxul vieții?

Termenul sanscrit folosit pentru a desemna starea de armonie este Agni, iar o altă semnificație a sa este aceea de foc. Vedele încep cu cuvântul Agni, focul fiind cel care susține viața și fluxul ei. De partea cealaltă, opusul Agni este Ama sau acumularea de toxine.

femeie care bea ceai

În filosofia indiană, cel mai important concept este cel al conștiinței, care reprezintă totalitatea a ceea ce este. Astfel, adepții Ayurveda nu caracterizează starea de sănătate ca fiind doar lipsa bolilor, ci o percep ca pe un echilibru al minții, corpului și spiritului.

Iar la baza sa stă Agni, principiu cosmic solar legat de lumină, foc și transformare. Conform Institutului American de Studii Vedice, Agni nu conturează doar metabolismul fiecărui individ, ci are funcții cosmice importante, guvernând de fapt tot Universul.

„Aşa cum este deasupra, aşa este şi dedesubt”: iată afirmația care explică cel mai bine acest principiu. Astfel, Agni reprezintă și toate schimbările, precum și necesitatea de a avea o existență lină și netulburată.

Ce este Soma, combustibilul pentru Agni?

Degeaba vorbim despre Agni și Ama dacă nu discutăm și despre Soma.

Dacă Agni este, așa cum reliefa și terapeutul Ayurvedic Joey Bujold, un principiu legat de lumină, de foc și de transformare, ce duce la purificare, la detoxifiere și la transformare, iar Ama este un deficit de Agni, o substanță nedigerată, Soma e un principiu lunar. De data aceasta, Soma e caracterizată de exact opusul Agni: răceală, calm, revigorare. Soma este energia restauratoare care construiește, care extinde și susține. Dacă nu ai suficientă Soma în organism, poți suferi de o dezvoltare insuficientă a țesuturilor, de lipsa calmului și de fragilitate.

Cât de importantă este digestia pentru detoxifiere

Mike Dhaliwal, un practicant de Ayurveda, leagă vindecarea corpului de starea de armonie. Atunci când am atins acest echilibru, putem spune că suntem sănătoși din toate punctele de vedere.

Iar digestia este centrul vieții, conform Upanişadelor. Noi suntem corpuri formate din hrană, iar digestia este care asigură viața, sănătatea și reproducerea în Univers. Viața se hrănește cu viață, iar în acest sens Dhaliwal afirma: „Eşti sănătos precum propria ta Agni, focul digestiv sau capacitatea de digestie a corpului tău. Acum 500 de ani nu s-a menţionat acidul clorhidric, dar se puteau descrie calităţile Agni din stomac şi din sistemul digestiv”.

Tot Dhaliwal susținea că, pentru a susține focul din organism, trebuie să consumi alimente care au aceleași calități precum Agni: fierbinte, ascuțit, uscat, delicat, luminos. De partea cealaltă, hrana care se opune acestor beneficii rămâne nedigerată și corespunde Ama, fiind lipicioasă, grea, udă, alunecoasă și rece. Ama este cea care împiedică absorbția nutrienților, fiind la rândul ei absorbită prin intestine și circulând prin organism pentru a provoca boală.

Iată ce spun și instructorii de la Şcoala de Ayurveda „Kerala”: „În momentul în care vorbim despre detoxifiere în Ayurveda, ne referim la eliminarea acestor toxine din corp. Să scapi de Ama este primul pas al procesului de vindecare, în condiţiile în care Ayurveda recunoaşte şi importanţa revigorării sistemului şi a redării echilibrului acestuia”.

Cum este privită detoxifierea în Ayurveda: terapiile Purvakarma

Unele dintre cele mai apreciate metode de detoxifiere în Ayurveda sunt terapiile Purvakarma. Principalul proces inclus aici este Snehana sau utilizarea uleiului. Poți aplica topic uleiuri medicinale sau plante, poți consuma ghee sau uleiuri cu rol de medicament sau poți realiza un masaj viguros, pe tot corpul, cu uleiuri din plante. Astfel este detensionată Ama și este îmbunătățită digestia și funcționarea tractului gastrointestinal.

Ce mai poți face? Profită de beneficiile oferite de transpirație sau Swedana. Poți transpira prin expunerea la aburi îmbogățiți cu decocturi din plante sau cu uleiuri sau poți aborda metoda transpirației totale (mai puțin la nivelul capului) prin introducerea în „cutia transpirației”. După, specialiștii în Ayurveda recomandă aplicarea de plasturi din plante și din prișnițe care reușesc să elimine toxinele prin pori.

Tot în Purvakarma este recomandată și Shirodhara, respectiv o stare de relaxare profundă, ce restabilește armonia doshelor. Cum? Practicanții Ayurveda obișnuiesc să toarne ulei călduț într-un ritm ușor, pe frunte, astfel fiind liniștită Vata, fiind calmat și hrănit sistemul nervos central, fiind insuflate liniștea și relaxarea, fiind ameliorată claritatea minții și înțelegerea.

Alte metode de detoxifiere care funcționează

Cum mai poți stimula detoxifierea pe cale naturală? Printr-o practică veche și extrem de simplă: bea dimineața, pe stomacul gol, un pahar de apă caldă în care ai inclus o felie de lămâie sau de lămâie verde. Catherine Guthrie de la „Yoga Journal” explica de ce această metodă funcționează atât de bine: apa caldă stimulează digestia, dar și contracțiile musculare ale pereților intestinali. De asemenea, lămâile, atât cele clasice, dar și cele verzi, conțin minerale și vitamine ce slăbesc Ama.

Ce mai poți face? Folosește un dispozitiv special pentru curățarea limbii. Ayurveda consideră că „limba încărcată” e un semn că Ama nu a fost digerată. Dar prin purificarea limbii nu elimini doar Ama, ci stimulezi mugurii gustativi, trezești focul gastric și te bucuri de o aromă mult mai bogată și mai îmbietoare a mâncării.

Nu în ultimul rând, există meditația, cea care te curăță de gândurile toxice și care îți limpezește mintea. Astfel elimini Ama nu numai din corp, dar și din spirit, iar sănătatea ta va înflori. Ține cont că există mai multe tipuri de meditație, fiecare având beneficiile sale, și ca să recurgi la cea potrivită pentru detoxifiere nu ar strica, dacă ai posibilitatea, să consulți un specialist Ayurveda. Acesta te va ajuta să descoperi care este cel mai potrivit tip de meditație pentru dosha ta, iar roadele pe care le vei culege vor fi înmiite.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.