Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Secretele creierului sănătos

Miercuri, 16.05.2018
de Andreea Marinescu

Orice persoană, are nevoie de claritate mentală. De la elevi, studenți, angajați sau oameni de afaceri, la persoane în vârstă, cu toții au nevoie de funcționarea la capacitate optimă a creierului, pentru a-și îndeplini obiectivele personale sau profesionale, sau pentru a avea o bătrânețe independență și frumoasă. Cu atât mai mult cu cât odată cu înaintarea în vârstă apare și declinul mintal. Însă problemele mintale nu sunt specifice celor care au depășit o anumită vârstă. Chiar și așa oamenii nu sunt atenți nici măcar la cele mai comune semnale ale unor afecțiuni că de exemplu depresia și anxietatea. Un studiu realizat în Marea Britanie a descoperit că doar 13% dintre subiecți au raportat un nivel ridicat al sănătății mintale și aproape două treimi au mărturisit că au experimentat probleme legate de sănătatea mintală.

Adesea oamenii sunt prea ocupați și stresați de viață de zi cu zi ca să observe că sănătatea lor mintală nu se află la cote înalte. Ceea ce înseamnă și că nu vorbesc cu nimeni și nici nu cer ajutor înainte că problemele să se acutizeze.

Sănătate mintală, la ce trebuie să fii atent!

În afară faptului că te simți la pământ sau anxios, simptomele care dezvăluie probleme de sănătate mintală pot fi înțelese greșit pentru că unele pot fi comune mai multor afecțiuni, că de exemplu aceleași tulburări funcționale pot fi întâlnite atât în cazul depresiei cât și cel al anxietății.

Iată câteva dintre semnele pe care nu este bine să le ignori:

1. Găsești tot mai des scuze pentru a nu participa la diverse evenimente

Dacă observi că de la o vreme eviți cu îndărătnicie orice întâlnire cu prietenii sau familia, deși înainte abia așteptai aceste evenimente începe să-ți asculți mintea. Este normal ca uneori să ai și zile mai proaste, însă dacă sentimentele negative nu dispar după una, două săptămâni este posibil să te confrunți cu o depresie.

2. Probleme de concentrare

Atunci când mintea are probleme îți este greu să vorbești sau să gândești clar. Totodată, îți este dificil să-ți amintești anumite lucruri sau chiar să te concentrezi. Spre exemplu, dacă îți este mai greu decât de obicei să te cpmcentrezi pe ceva sau ai probleme cu lucruri precum punctualitatea ori să iei decizii legate de serviciu sau școală, acestea pot fi un semn al unor tulburări de ordin mintal.

3. Probleme cu somnul

În general, persoanele care se confruntă cu depresia au probleme cu trezitul de dimineață și dorm mai mult decât de obicei. Adesea, se simt epuizați și realizează că le este mai greu decât de obicei să-și ducă la bun sfârșit sarcinile încredințate. În schimb, persoanele care suferă de anxietate adorm cu greu sau se trezesc în mijlocul nopții din cauza grijilor. Sau își încleștează gura ori își scrâșnesc dinții în timpul somnulu.

Însă privarea de somn nu face decât să înrăutățească problemele de sănătate.

4. Te simți amorțit ori indiferent

În momentul în care o persoană se află în depresie sau suferă de tulburare de stres post-traumatic îi este dificil să se conecteze atât la mediu cât și la oamenii care o înconjoară. Spre exemplu, dacă participă la o ședință îi va fi greu să urmărească ce se întâmplă sau se va simți că și cum nu ar fi prezența la întâlnire.

5. Componenta fizică

Mulți oameni au impresia greșită că tulburările psihice nu se manifestă și fizic. Însă multe dintre persoanele care suferă de anxietate se confruntă cu grețuri, spasme, transpirații și atacuri de panică. Iar cei care se luptă cu depresia au un nivel de energie scăzut și de aceea nu au grijă de ei așa cum ar trebui. Spre exemplu, nu-și mai planifică alimentația, chiar și igiena personală este, pentru ei, greu de păstrat.

Trebuie spus că absolut oricine poate avea probleme de sănătate mintală. Atât tinerii cât și adulții. Însă persoanele de peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de dezvoltare a unor tulburări mintale, neurologice alături de multe alte afecțiuni, ca de exemplu diabet sau osteoartrite. Mai mult, sunt șanse mari ca o persoană să se confrunte cu mai multe probleme de sănătate odată.

Problema

Conform unor studii făcute publice de către Organizația Mondială de Sănătate, populația de pe Terra îmbătrânește rapid. Între 2015 și 2050, se estimează că numărul persoanelor de peste 60 de ani aproape că se va dubla, de la 12% la 22%. Adică se așteaptă ca numărul lor să crească de la 900 de milioane la două miliarde. Iar persoanele de vârstă a treia se confruntă cu provocări fizice și mintale.

Peste 20% dintre persoanele de peste 60 de ani suferă de tulburări mintale sau neurologice și 6,6% dintre toate dizabilitățile din rândul acestei categorii a populației sunt atribuite tulburărilor mintale și neurologice. Cele mai întâlnite probleme de acest fel sunt demența și depresia care afectează între 5%-7% din întreaga populație de pe pământ. Anxietatea efecteaza 3,8% dintre oamenii de 60 de ani.

femeie care se tine de cap

Factorii de risc pentru sănătatea mintală

Sunt o mulțime de factori care influenteza sănătatea în orice moment vieții. Persoanele trecute de vârsta a treia se confruntă cu stresul obișnuit, dar cu alte elemente specifice bătrâneții, de exemplu reducerea mobilității, dureri cronice etc. Dacă vorbim de scăderea socioeconomică ce însoțește orice pensionare nu este de mirare că problemele de sănătate mintală încep să-și facă apariția, inclusiv depresia și anxietatea.

Însă, așa cum este am amintit mai sus, toți oamenii, atât tinerii cât și bătrânii, se pot confrunta cu probleme de ordin mintal. Și atunci se poate pune întrebarea: Cum ne protejăm sănătatea creierului? Cum prevenim/încetinim degradarea capacităților cognitive?

Răspunsul ni-l oferă Natura Mamă, prin Brahmi Gotu Kola (Centella Asiatica).

Ce este Brahmi Gotu Kola(Centella Asiatică)?

În natură forma urmează funcția. Așa că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că una dintre cele mai importante plante atât din medicină Ayurvedică dar și din cea chinezească este Gotu Kola (sanskrita: Brahmi, iar în latină: Centella asiatică) imită foarte bine forma creierului uman. Până la urmă Gotu Kola este recunoscută de mii de an pentru proprietățile sale de a îmbunătăți capacitățile cognitive. Mai mult este o adevărată plantă adaptogenă (adică are un efect de echilibare asupra minții, corpului și spiritului). Tocmai de aceea a fost atât de prețuită în antichitate atât în India cât și în China, fiind amintită în textele ayurvedice și cele daoiste.

Iată câteva dintre beneficiile acestei plante minunate.

1. Îmbunătățește funcționarea creierului și longevitatea

În ambele țări și, în general, în Asia, Gotu Kola era cunoscută drept planta longevității. Li Ching-Yuen, maestru Dao și, totodată, specialist în botanică, a fost unul dintre cei care au promovat folosirea plantei. Potrivit unor vechi documente chinezești el ar fi trăit 256 de ani, iar unul dintre secretele longevității sale a fost folosirea Gotu Kola. Chiar dacă acuratețea textelor respective este pusă sub semnul întrebării, Gotu Kola este o plantă foarte studiată și cele mai multe dintre proprietățile sale terapeutice și de vindecare, inclusiv abilitatea de creștere a longevității au fost documentate și validate de comunitatea științifică. Proprietățile sale legate de creștere a longevității sunt determinate de combinația sinergetică a efectelor sale asupra minții, corpului și spiritului unei persoane. Totodată, beneficiile plantei merg de la îmbunătățirea memoriei, regenerarea celulelor creierului și a funcționării nervilor până la îmbunătățirea calității sângelui și a circulației sale, îmbunătățirea digestiei și accelerează vindecarea rănilor.

2. Crește inteligența și îmbunătățește funcțiile cognitive

Într-o lume solicitantă din punct de vedere intelectual precum cea în care trăim acum, devine extrem de interesantă o anume proprietate a Gotu Kola: abilitatea de a îmbunătăți aproape fiecare aspect al funcționării mentale. De obicei, plantele sau substanțele care oferă astfel de rezultate sunt stimulente foarte puternice; însă nu este cazul Gotu Kola, care îmbunătățește activitatea cognitivă fără niciun efect secundar sau dezechilibru cauzat de stimulanți. Într-un studiu, copiii care au luat în fiecare zi, timp de un an, jumătate de gram de pudra de Gotu Kola au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a nivelului intelectual. După șase luni, s-a înregistrat o îmbunătățire în inteligență, funcții congnitive și nivel de concentrare.

3. Reconstruiește sistemul nervos și reduce anxietatea și stresul

În medicina ayurvedică, Gotu Kola este considerat rasayana sau regenerare datorită abilității sale de a reface funcționarea, echilibrul și sănătatea multor părți ale corpului și minții. Spre exemplu, este benefic pentru sistemul nervos și, în același timp, s-a demonstrat că repară și regenerează axonii – sunt responsabilii cu conducerea impulsurilor nervoase prin creier și corp. Totodată, de-alungul timpului Gotu Kola a fost utilizată că remediu împotrivă anxietății, stresului ori insomniei.
Abilitatea plantei de a îmbunătăți calitatea sângelui că și circulația să este una dintre cauzele efectului de reîntinerire, întrucât sângele hrănește fiecare parte a corpului și minții noastre, furnizându-le un surplus de oxiget și alți nutrienți esențiali.

4. Efectele psiho-spirituale: planta iluminării

Gotu Kola este de multă vreme plantă favorită a daoistilor, călugărilor, yoginilor și a înțelepților lumii datorită efectelor sale unice asupra creierului. Multe texte ayurvedice amintesc despre proprietățile plantei de creștere a spiritualității, numind-o „Planta iluminarii”. Persoanele care practică meditația o folosesc pentru abilitatea ei de a armoniza emisferele creierului, care ridica nivelul conștiintei, ceea ce Mihaly Csikszentmihalyi a promovat drept starea de flux în care abilitatea de învățare este mult îmbunătățită.

Unde găsim această plantă extraordinară?

Brahmi Gotu Kola este un supliment natural din Plante Pure, 100% Certificate Organic. Nu conține și nu sunt folosite în niciun stadiu al producției pesticide sintentice, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice. Este un adjutant extraordinar în obținerea clarității mentale (atât de necesară nouă tuturor, indiferent de vârstă sau de ocupație) dar și a menținerii sănătății sistemului nervos și a funcționării corespunzătoare a creierului.

Află mai multe detalii despre produsele ORGANIC INDIA și pătrunde în lumea beneficiilor celor mai renumite plante medicinale ayurvedice pe site-ul www.organicindia.ro! Te invităm să devii parte din Comunitatea ORGANIC INDIA ROMÂNIA pentru a descoperi împreună puterea transformatoare a celei mai bune alegeri: #AdevarataStareDeBine!

Surse:

http://www.who.int

www.organicindia.ro/blog  

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!