Stilurile de Yoga: află care ți se potrivește!

Redactor Andreea Baluteanu

Te-ai apucat de yoga și odată ajunsă la sală, habar nu ai ce să alegi pentru că denumirile cu iz exotic ți se par atât de confuze? Am trecut și noi prin această experiență, așa că azi ți-am pregătit un mic îndreptar al stilurilor de yoga, ca să alegi în deplină cunoștință de cauză.

Ceea ce trebuie să știi este că tehnicile de yoga sunt atât de diferite: unele se bazează preponderent pe respirație și pe meditație, în timp ce altele pun accent pe efortul fizic. Ca să poți alege astfel exact ceea ce ți se potrivește, descoperă mai jos principalele tipuri de yoga!

Stilurile de yoga: tu pe care îl alegi?

În funcție de ceea ce îți dorești, să transpiri și să îți tonifici corpul sau, dimpotrivă, să te bucuri de o practică spirituală, care să îți armonizeze fluxul de energii, yoga are un răspuns potrivit dorințelor tale. Nu mai evita acea clasă de yoga cu nume exotic doar pentru că habar nu ai ce presupune, avem noi pentru tine toate informațiile în rândurile de mai jos!

yoga cu caine

Ashtanga

Dacă îți place să transpiri și să faci mișcare fizică intensă, atunci acest stil de yoga este alegerea perfectă pentru tine. Riguroasă și solicitantă, yoga Ashtanga a fost introdusă în Occident de K. Pattabhi Jois în anii 70. Acest stil consistă în mai multe serii primare și secundare, fiecare revendicând mai multă forță, flexibilitate și rezistență decât cele de dinainte.

În general, secvențele de asanas durează peste 90 de minute, mișcările curgând una dintr-alta și succedându-se de asemenea și cu fluxul respirației. La studiourile de yoga vei regăsi cursuri ghidate, unde un maestru îți va indica exact mișcările, sau tip Mysore, în care tu îți vei executa singură seriile în timp ce un profesor doar te supraveghează.

Yoga Ashtanga este ideală dacă îți place să faci mișcare fizică într-un mod ordonat, dat fiind faptul că mișcările se repetă de fiecare dată. Astfel ai posibilitatea să îți monitorizezi constant progresul, un alt avantaj dacă ești extrem de disciplinată.

Bikram

Yoga Bikram se caracterizează prin faptul că mișcările sunt executate în camere cu temperatură ridicată, ideal de 40,6 grade, și cu o umiditate mai mare de 40%. Motivul este acela să se dorește obținerea climei din orașul Bikram Choudhury, locul de proveniență al acestui tip de yoga. Care este explicația acestei alegeri? Astfel crește flexibilitatea mușchilor, iar tu îți poți îmbunătăți capacitatea de a executa în mod corect mișcările.

Yoga Bikram include în general serii de câte 26 de mișcări realizate de câte două ori. Dacă adori căldura și ești fană a verii și a climatului din India, acest tip de yoga este perfect pentru tine. De asemenea, stilul îți îmbunătățește flexibilitatea și reprezintă o provocare fizică și mentală, așa că ai motive să te simți mândră de tine dacă excelezi. Nu îți uita sticla de apă și permite-ți să îți iei pauză de câte ori e necesar!

Hatha

Dacă nu îți place să te agiți la yoga, alege stilul Hatha. Acesta coordonează mișcările cu exercițiile de respirație, creând astfel un echilibru între minte și corp și ameliorând flexibilitatea. Pozițiile sunt în general statice, fiind necesar să le menții pentru mai mult timp, iar ritmul e lent, dictat de instructor.

Dacă e prima dată când mergi la yoga, stilul Hatha poate fi ideal pentru tine. Bonus, acesta reprezintă și o introducere blândă, asistată, în minunata lume a yoga. Pentru că ritmul e mai domol decât la stilurile de mai sus, reprezintă modalitatea perfectă pentru începători de a pătrunde în acest univers.

yoha hatha femeie

Iyengar

Mai puțin cunoscut decât stilurile de mai sus, Iyengar pune accent pe educare, pentru ca participanții la cursuri să deprindă modalitatea corectă de a realiza posturile. În acest sens, acest stil de yoga folosește obiecte pentru susținere, cum sunt scaunele, cuburile sau benzile care garantează siguranța și corectitudinea executării exercițiilor.

Ritmul e mai lent, dar clasele pot fi mai provocatoare decât Hatha. Este necesar să stai mai mult într-o poziție pentru a-ți deprinde corpul cu ea, așa că nu te vei plictisi.

Stilul Iyengar este ideal dacă ești o fire perfecționistă și ambițioasă, care vrea să se asigure de fiecare dată că totul îi iese ca la carte. De asemenea, acest tip de yoga este magic și pentru persoanele care au suferit traumatisme sau se confruntă cu dureri cronice.

Kundalini

Kundalini e un stil de yoga diferit de cele de mai sus, ce pune accent mai degrabă pe spiritualitate. Mișcarea nu e activă, ci mai importantă e concentrarea pe poziții însoțite de rostirea de incantații, de meditație și de exerciții de respirație repetitive care contribuie la deplasarea energiei în corp.

Scopul Kundalini este acela de a crește gradul de conștientizare și de a îmbunătăți capacitatea de percepție a prezentului. Aceste abilități vor fi obținute prin eliberarea energiei Kundalini (șarpele), concentrată la baza coloanei vertebrale, care este transmisă apoi la cele șapte chakra ale corpului. Rezultatul va fi o experiență care revitalizează și care te poate schimba profund.

Tehnica Kundalini e minunată pentru adeptele unei forme de yoga care pune accent pe spiritualitate.

Restorative Yoga

Vrei să te relaxezi? Suferi de anxietate, de stres sau de insomnii? Atunci acest stil de yoga a fost anume creat pentru tine. Considerat cel mai relaxant, Restorative Yoga presupune mișcări blânde și menținerea unor poziții pasive pentru minute în șir.

Ca să fie și mai gentil cu tine, acest stil include și instrumente de sprijin, care îți susțin corpul pentru ca tu să resimți și mai intens beneficiile pozițiilor. Păturile sau „blocurile” de yoga îți conferă șansa de a te relaxa cu adevărat, de a te liniști și de a-ți elibera trupul și sufletul de tensiunea adunată.

Vinyasa

Precum Ashtanga, și Vinyasa e activă, viguroasă, presupunând multă mișcare, dar de data aceasta oferind și libertate de creație. Nu te teme că te vei plictisi, deoarece nicio oră de Vinyasa nu seamănă cu cealaltă, iar instructorii personalizează de fiecare dată clasele.

Punând accept pe „curgere”, pe fluiditate și pe coordonarea mișcării cu respirația, clasele de Vinyasa conțin poziții care nu trebuie menținute mai mult de 2-3 respirații. Așa că o să te miști repede și mult, iar corpul tău va resimți din plin beneficiile.

La Vinyasa se alternează de asemenea pozițiile în picioare cu cele întinse sau în genunchi. Accentul este pus și pe inversarea pozițiilor noastre normale, restabilind astfel echilibrul în corp. Nu te teme dacă nu ești suficient de flexibilă: yoga nu forțează niciodată, iar instructorii vor ști întotdeauna să îți recomande variante la îndemâna ta.

Nu strică să te familiarizezi cu posturile dacă nu ai mai făcut niciodată yoga înainte de a merge la o oră de Vinyasa, deoarece ritmul e destul de rapid pentru începători. Ai încredere însă în capacitățile tale: o să te distrezi de minune!

Yin

Tipul de yoga care pune cel mai mult accent pe meditație, Yin nu este lipsită însă și de beneficii fizice. Punând presiune pe țesuturi (articulații, ligamente și fascii), acest stil restabilește elasticitatea și stimulează circulația sângelui.

yin yoga

Deși la prima vedere pare atât de relaxantă și de simplă, adevărul e că Yin Yoga poate presupune o provocare pentru multe dintre noi. Deoarece trebuie să menții atât de mult o postură, vei avea de înfruntat bariere fizice și mentale puternice și poți ajunge să resimți frustrarea sau plictiseala. Dar Yin Yoga este și o modalitate excelentă de a-ți exersa și îmbunătăți răbdarea.

Acest stil e minunat dacă țintești îmbunătățirea directă a flexibilității sau dacă vrei un antrenament care să completeze sesiunile de alergat sau de Vinyasa.

De ce ai nevoie la un curs de Yoga?

Te-au stârnit rândurile de mai sus și vrei să îți faci și tu cât mai repede un abonament la yoga? Deși în mare parte nu ai nevoie de nimic pentru acest sport, în afară de voință, sălile punând la dispoziție orice accesoriu necesar, nu strică să fii prevăzătoare.

Iată ce am include noi în kitul de antrenament!

Un covoraș

Deși gym-urile pune la dispoziție covorașe, pe timp de pandemie nu ar strica să vii de acasă cu al tău. Bonus: așa te vei bucura și de un accesoriu de calitate, branduri precum Liforme, Manduka sau Lululemon punând la dispoziție saltele pentru orice tip de activitate fizică.

Un prosop

E clar că aici e bine să scoți la înaintare dragostea pentru igienă și să vii de acasă cu prosopelul tău. Îți va fi necesar nu numai la clasele de yoga unde vei transpira, precum Bikram, dar și la cele mai blânde, unde poți folosi prosopul pentru suport.

Apă sau ceai

Renunță să mai cumperi apă de la sală: nu e nici econom, nici eco. Vino de acasă cu apa ta, într-o sticlă reutilizabilă, sau prepară-ți un ceai revitalizant. Propunerea noastră este Tulsi de la Organic India, care va completa experiența unei clase de yoga precum în sânul atât de generos al Orientului.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.