Susține imunitatea și luptă împotriva stresului pe cale naturală! Cum ajută Ashwagandha

Redactor Andreea Baluteanu

Este clar că sunt timpuri grele pentru imunitatea noastră, periclitată de microorganisme și virusuri, dar și de impactul pe care îl are stresul. Dar vindecarea unei boli, la care participă sistemul imunitar, este un sistem extrem de complex. Organismul deține numeroase modalități pentru a realiza vindecarea, a lupta cu infecțiile și a combate inflamația, iar specialiștii consideră că e musai să le susținem prin ajutorul naturii.

Aici intervine Ashwagandha, una dintre plantele adaptogene, care modulează un răspuns echilibrat al corpului la factorii de mediu, emoționali și fizici. Află cum anume ajută această plantă sistemul imunitar, dar și cum te susține să faci față stresului.

Cum influențează stresul sistemul imunitar și starea ta de sănătate

Nu este degeaba numit „ucigașul tăcut”: stresul este unul dintre cele mai mari pericole asupra organismului. Din păcate, în medicina occidentală abia în ultima perioadă specialiștii au început să îi ia în considerare efectele negative. De partea cealaltă, Ayurveda a afirmat de secole că, pentru a trata o boală, trebuie să faci mai mul decât să te adresezi numai manifestărilor sale fizice. Medicii trebuie să țină cont și de factorii mentali și emoționali care nu numai că agravează problemele fizice, dar pot ține și în loc procesul de însănătoșire.

femeie calma si fericita

Astfel, Ayurveda consideră că trupul fizic este manifestarea celui emoțional și mental. Și dacă dorim un tratament veritabil, trebuie să le luăm în calcul pe toate trei.

Și publicația The International Journal of Yoga a accentuat importanța pe care o au emoțiile pozitive și procesul cognitiv pentru instaurarea unei stări de bine generale. De partea cealaltă, emoțiile negative ne slăbesc capacitatea de a face față stresului și periclitează starea generală de sănătate.

Cum poți face față stresului pentru o stare mai bună de sănătate

Din fericire, așa cum există stresul, există și modalitățile de a-i face față. Studiile au subliniat impactul pozitiv pe care îl are yoga, care reduce anxietatea și depresia și corelează trupul cu spiritul și cu mintea. Ce mai poți face? Plimbă-te în aer liber, meditează, fă sport, adoptă tehnici de respirație, practică Qigong, râzi din tot sufletul.

Periculos este faptul că stresul nu e doar un eveniment singular și adesea nici măcar nu îl conștientizăm până ce nu devine acut. Această idee a fost formulată și de către echipa de cercetători Lakshmi Narasimhan, din Divizia de Științe ale Vieții și Yoga din India, ce definea stresul ca fiind „o tranziție între individ și mediul care îi solicită să pună la dispoziție toate resursele apte ale complexului trup-minte”.

Astfel, atunci când toate resursele tale, cu precădere cele mentale, sunt folosite pentru a face față stresului, vor apărea emoții negative și comportamente precum mânia, teama, neliniștea sau iritabilitatea.

Aici intervine eroina noastră de azi, Ashwagandha și celelalte plante adaptogene, care ajută în managementul stărilor de stres și în echilibrarea răspunsului organismului. E important să înțelegi însă că Ashwagandha are efecte în perioada de recuperare a organismului, nu atunci când boala este în stare acută.

Și cercetătorii australieni au nuanțat efectul pozitiv pe care îl are Ashwagandha în reducerea efectelor negative ale stresului și l-au explicat prin faptul că planta reglează activitatea glandelor implicate în reacția organismului la stres, respectiv axa hipotalamus-glanda pituitară- glandele suprarenale. Astfel, este garantată o recuperare completă, nu numai fizică, dar și emoțională, și o mai bună gestiune a stresului.

Somnul, atât de important în recuperare

Atunci când sistemul imunitar a avut de lucru intens, somnul este esențial. O odihnă de calitate ajută la vindecare și la recuperare, fiind de fapt o soluție optimă pentru multe probleme de sănătate, de la durerile de cap la tulburările digestive. Medicii atrag întruna atenția asupra faptului că majoritatea dintre noi nu dormim așa cum trebuie, ceea ce ne face predispuși la multe probleme de sănătate.

Din fericire, Ashwagandha e minunată și pentru inducerea unui somn odihnitor. Cercetătorii japonezi au nuanțat că rădăcina și întreaga plantă au efecte pozitive în acest sens, iar medicina ayurvedică a catalogat Ashwagandha drept o Rasayana, respectiv o plantă care susține homeostaza, încetinește îmbătrânirea și susține imunitatea. Astfel îți vei reveni mai repede după o boală.

Recomandată de secole pentru un somn profund în Ayurveda, Ashwagandha mai este numită și Withania somnifera, ceea ce îi reflectă perfect calitățile. De asemenea, planta este și adaptogenă, susținând funcționarea organismului pe timp de stres, restabilind relația dintre sistemul endocrin și cel imunitar și inducând pe cale de consecință un somn bun.

Ashwagandha și sistemul imunitar

Nu ești singură în fața stresului și a bolilor: și organismul tău își dorește să se refacă. Pe lângă sistemul imunitar, întregul corp este un mecanism complex, dinamic, care susține procese nenumărate ce stimulează vindecarea și ne protejează de boală. Iar atunci când apelezi și la plantele adaptogene, ecuația este completă.

Astfel, Mandip Goyal, editor la International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, din India, a atras atenția sistemelor medicale occidentale asupra necesității de a începe să impună și prevenția pe lângă procesele de tratare și recuperare. Interesul principal nu ar trebui să fie doar eradicarea bolii, dar și menținerea stării de sănătate. Astfel, important este un sistem imunitar competent.

Ashwagandha este una dintre plantele cele mai de ajutor pentru sistemul imunitar. Instaurând starea de echilibru a corpului, minții și spiritului, ea ne promite o sănătate de fier, armonie și preponderență a emoțiilor pozitive.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.