Semne ale atacului cerebral care apar cu mult înainte de declanşare! Nu le ignora!

Semne ale atacului cerebral care apar cu mult înainte de declanşare! Nu le ignora!

Redactor Andreea Baluteanu

Bolile de inimă se numără în continuare printre principalele cauze ale mortalităţii în România! Sedentarismul, alimentaţia bogată în grăsimi şi fumatul sunt factori care te pot duce periculos de aproape de un atac cerebral.

Ultimele cercetări spun însă că, în majoritatea cazurilor, lovitura fulgerătoare a atacului cerebral poate fi prevăzută. Corpul nostru este un mecanism complex, care are grijă întotdeauna să ne anunţe de dificultăţile prin care trece, transmiţând semne timpurii, care nu pot fi ignorate. Oferă-ţi o şansă la viaţă şi citeşte despre aceste avertismente adesea trecute cu vederea!

Atacul cerebral are semne prevestitoare!

Percepi atacul cerebral ca pe un dezastru care vine din senin şi pe care nu îl poţi anticipa? Studiile spun că, în majoritatea cazurilor, această afecţiune care poate fi mortală are semne timpurii!

Este vorba despre mini atacul cerebral, denumit în literatura de specialitate accident ischemic tranzitor. Ce presupun aceşti termeni dificil de pronunţat, darămite de înţeles? Că circulaţia sângelui către creier este blocată parţial sau complet de un cheag de sânge. Diferenţa faţă de accidentul cerebral clasic constă în faptul că blocajul dispare de la sine, circulaţia sângelui este restabilită, iar simptomele încetează cu desăvârşire în circa 20 de minute.

Semnele care trebuie să te îngrijoreze sunt asemănătoare atacului cerebral, singura deosebire fiind că acestea sunt repede stopate. Iată la ce simptome trebuie să fii atentă!

Slăbăciune musculară. Cuiva drag îi este dificil sau chiar imposibil să mişte mâna, piciorul sau faţa, deşi nu suferea de astfel de probleme anterior? Este posibil să fie victima unui accident ischemic tranzitor. De asemenea, greutatea de a schiţa un zâmbet, ridicând ambele colţuri ale gurii la acelaşi nivel, este un alt indiciu de care trebuie să ţii cont.

Dificultăţi de exprimare. Articularea cuvintelor devine o problemă, iar bolnavul pare că nu îşi găseşte cuvintele sau că nu mai înţelege ceea ce i se spune.

Tulburări de vedere. Când eşti pe cale să suferi un accident ischemic tranzitor, este posibil să experimentezi o vedere înceţoşată, dublă, să percepi deformat culorile sau chiar să îţi pierzi complet simţul vizual.

Slăbiciune, ameţeală sau stare de leşin. Bolnavul suspectat că ar suferi un accident cerebral nu se mai ţine pe picioare, este ameţit, nu reuşeşte să se deplaseze sau cade brusc.

Cea mai mare problemă cu accidentul ischemic tranzitor este că aceste simptome alarmante nu durează mult, ele dispărând complet, fără semne, după numai câteva minute. Mai mult, semnele nu apar toate în același timp şi pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni, precum oboseala sau stresul.  

În ceea ce priveşte apariţia semnelor prevestitoare ale atacului cerebral, intervalul variază de la câteva zile la una sau două săptămâni înainte de declanşarea propriu-zisă. Sunt însă şi cazuri extreme, de câteva luni sau chiar un an!

Este povestea prezentatorului TV britanic Andrew Marr, care a suferit mini atacuri cerebrale cu câteva luni înainte de declanşarea celui major. Plecat să filmeze un documentar în Macedonia, el a întâmpinat dificultăţi de vorbire, ameţeală şi oboseală, dar şi-a revenit repede, după numai câteva ore, şi a pus aceste simptome pe seama diferenţei de fus orar şi a stresului.

După numai o lună, englezul a avut o a doua repriză de semne prevestitoare, leşinând pentru câteva minute, dar revenindu-şi rapid şi fără niciun fel de consecinţe negative. A treia oară nu a mai avut noroc şi a plătit pentru faptul că şi-a ignorat semnele transmise de propriul corp cu un accident cerebral în toată regula şi o dizabilitate permanentă.

Identificarea la timp a acestor semne îţi poate salva viaţa! Într-un studiu efectuat în Marea Britanie, de către Stroke Association (Asociaţia dedicată studiului atacurilor cerebrale), se arată că 10 000 de atacuri cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă oamenii nu ar ignora simptomele prevestitoare. Lipsa de informare este principalul obstacol: într-un studiu desfăşurat de asociaţie pe 670 de oameni care suferiseră accidente ischemice tranzitorii, mai mult de jumătate nu numai că nu realizaseră că suferiseră un mini atac, dar nici nu erau conştienţi de ceea ce se petrecuse cu ei în acest interval.

Pentru a preveni această situaţie, britanicii au pus la punct un test care poate salva viaţa ta sau a cuiva drag. Dacă suspectezi că un apropiat suferă un mini-atac, urmăreşte aceste trei semne: roagă-l să zâmbească (colţurile gurii sunt egale?, zâmbetul se formează normal sau nu?), să ridice ambele mâini (cele două mâini sunt înălţate uniform?, există dificultăţi de mişcare?) şi să rostească o propoziţie simplă (este clară, inteligibilă?).

Recunoaşterea semnelor timpurii şi consultarea obligatorie a doctorului (nu te jena să suni la 112, considerând că nu e vorba de nimic grav) pot salva viaţa persoanei respective, tratamentul medicamentos şi schimbarea regimului de viaţă anulând în cele mai multe cazuri riscul de accident cerebral.

Iar dacă ai impresia că eşti protejată şi că atacul cerebral nu ţi se va întâmpla ţie, află că acesta survine inclusiv la vârste tinere şi chiar la copii şi nu menajează nici măcar persoanele active!

Tu ce părere ai? Vei fi de acum înainte atentă la aceste semne prevestitoare ale atacului cerebral?

Citeşte aici şi despre cum poţi opri infarctul într-un minut!

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.