Cât de contagioasă este răceala

Cât de contagioasă este răceala

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Orice persoană sănătoasă răcește cel puțin o dată într-un an. Totuși, există anumite persoane care sunt mult mai predispuse răcelii și care se pot confrunta cu aceste episoade neplăcute în fiecare sezon. Indiferent cât de des răcești, cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată cât de contagioasă este răceala și cum te poți feri de aceasta.

Aflând acest lucru, nu te ferești doar pe tine, ci și pe cei din jur. Află mai jos cât durează să te îmbolnăvești după ce te-ai expus la răceală, dar și după cât timp de la apariția răcelii devii contagioasă și trebuie să stai în carantină!

femeie racita care sta in pat

Perioada de incubație pentru viroză

Răceala debutează în cele mai multe cazuri prin nas înfundat, dureri de cap, disconfort și usturime în zona faringelui și a căilor respiratorii. Acest lucru este cauzat de rinovirusuri, care afectează aceste zone și încep să declanșeze sistemul de apărare al organismului după 3 zile de la contact. Totuși acest lucru depinde de la persoană la persoană. Unii pot sesiza simptomele răcelii după 24 de ore, pe când alții încep să se simtă rău după 4 zile. Durata medie a incubației în cazul răcelii și virozelor respiratorii este de 2 zile.

Răceala este, în fond, o infecție virală. Pentru a face diferența între răceală și viroză, trebuie să fii atent la simptome. Aceasta din urmă se manifestă îndeosebi în cadrul căilor respiratorii, prin nas înfundat, secreții nazale abundente, strănut excesiv și senzație generală de disconfort în zona nasului și a sinusurilor.

Perioada de incubație pentru gripă

Spre deosebire de răceală, gripa apare sezonier, îndeosebi toamna și iarna, când poate cauza adevărate epidemii. Diferența constă în gravitatea simptomelor. Gripa te poate ține la pat chiar și câteva zile, cu dureri musculare, febră ridicată, cefalee, frisoane și usturime în gât.

În cazul gripei, perioade medie de incubare este de 2 zile, dar poate dura și între 1 și 4 zile. Persoanele care au gripă trebuie să știe că pot transmite virusul înainte cu o zi de la apariția simptomelor, dar și după 5 zile de la apariția bolii. Totuși aceasta nu este o regulă. Cei care au un sistem imunitar slab pot să transmită boala chiar și de la câteva luni distanță. 

femeie racita care sta pe canapea

Cum se transmit viroza și gripa

Îndeosebi în lunile reci de iarnă, viroza și gripa se răspândesc extrem de rapid. Orice persoană știe că acestea sunt contagioase și că se pot transmite chiar și atunci când nu sunt simptome evidente. Totușipuține persoane știu că se transmit rapid și că durata în care o persoană se îmbolnăvește de la o altă persoană este mică.

În ciuda percepției generale, nu răcești din cauza temperaturilor scăzute. Deși frigul și aerul uscat sunt factori importanți, care duc la o răspândire mult mai rapidă a virusurilor, aceștia în sine nu te îmbolnăvesc. Mai mult, viroza și gripa nu se răspândesc prin aer, ci prin secreții. Cu alte cuvinte, atunci când strănuți, tusești sau vorbești, sunt eliberate în aer picături microscopice pe o distanță de 1,8 metri. Oricine din jurul tău poate inspira aceste secreții care conțin virusuri.

O altă modalitate de transmitere a gripei și virozei este atunci când aceste picături sunt lăsate pe obiecte din jurul tău, iar o altă persoană le atinge. Dacă virusurile ajung pe mână, iar persoana respectivă își atinge ochii, gura sau nasul, atunci cu siguranță va contacta răceala. Totuși acest lucru mai depinde și de sistemul imunitar al persoanei respective. Dacă are o imunitate scăzută, primele simptome de gripă vor apărea după 1-4 zile de la infectare.

Care sunt simptomele răcelii

Simptomele virozei și ale răcelii

- dureri în gât;

- nas înfundat;

- secreții nazale;

- dureri de cap;

- rareori febră;

- dureri articulare sau musculare ușoare.

Simptomele gripei

- febră ridicată, care poate dura chiar și câteva zile;

- frisoane, cefalee;

- dureri musculare și articulare, dureri la nivelul ochilor.

virusuri

Cum faci diferența între gripă și viroză

Când te decizi ce medicamente să iei pentru răceala ta, este important să știi dacă ai gripă sau ai o simplă viroză. Astfel, febra apare rareori, atunci când ai viroză, în timp ce, atunci când ai gripă, febra este mare și poate dura între 3 si 4 zile. Durerile de cap sunt rare în viroză, dar intense, când suferi de gripă. Durerile musculare sunt ușoare la o simplă răceală și puternice, când ai gripă. Oboseala care apare din cauza gripei este epuizantă, durează până la 2-3 săptămâni, în timp ce o viroză normală trece după 5-6 zile. Nasul înfundat și strănutul sunt simptome comune în viroză și mai rare în gripă, unde secrețiile nazale sunt apoase, iar strănutul apare rar. Durerea de gât apare în ambele situații, iar tusea este ușoară în viroză și severă în gripă.

Cum îi protejezi pe cei din jur când ești răcit

Majoritatea persoanelor știu că trebuie să stea acasă atunci când sunt răcite, deoarece pot transmite virusul și altora. Totuși puține aleg să facă acest lucru. Este destul de dificil să eviți răspândirea virusurilor la alte persoane, mai ales atunci când nici nu știi că ești infectat.

Cel mai simplu mod prin care poți să îi protejezi pe cei din jur atunci când ești răcit este vaccinarea antigripală. Dacă ești vaccinat, organismul tău poate să lupte împotriva virusului înainte ca acesta să se răspândească. Astfel, există mai puține șanse ca acesta să fie transmis unei alte persoane.

Totuși, dacă ai răcit deja, încearcă să stai acasă. În cazul în care locul de muncă nu îți permite acest lucru, spală-te pe mâini frecvent și asigură-te că nu intri în contact cu cei din jur, dar și cu obiectele pe care aceștia le folosesc. Pune mâna la gură atunci când tușești și evită să stai în preajma persoanelor sensibile.

Cum te protejezi de răceală

Pentru a evita răceala, trebuie să te asiguri în primul rând că sistemul tău imunitar este pregătit să lupte împotriva virusului răcelii. Așadar, o alimentație sănătoasă este obligatorie, îndeosebi un consum regulat de fructe și legume. Poți apela chiar și la suplimente alimentare pe bază de vitamina C.

De asemenea, trebuie să te asiguri că porți îmbrăcăminte adecvată. Expunerea îndelungată la frig poate să îți slăbească sistemul imunitar.

Un alt aspect important de care să ții cont este evitarea spațiilor aglomerate, dar și a contactului cu persoanele bolnave. Spală-te cât mai des pe mâini și folosești și un dezinfectant.

În ceea ce privește casa, studiile arată că virusurile care provoacă răceală și gripă se răspândesc mult mai ușor într-un mediu rece și uscat. Din acest motiv, răceala apare îndeosebi iarna. Un umidificator în casă pe timp de iarnă poate să te ajute să păstrezi un mediu sigur atât pentru tine, cât și pentru familia ta.

Acum, că ai aflat cât de contagioasă este răceala, asigură-te că te protejezi de această boală, dar și că nu vei permite ca cei din jur să contacteze virusul răcelii de la tine.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.