Cât de periculos e crinul de apartament pentru animalele de companie și pentru om

Cât de periculos e crinul de apartament pentru animalele de companie și pentru om

Ramona Jurubita

Florile reprezintă cele mai frumoase elemente decorative din toate timpurile. Mulți își amenajează colțuri speciale acasă, în care aranjează uneori și zeci de ghivece de toate mărimile. Unii aleg să împrospăteze aerul din cameră cu ierburi aromatice, flori parfumate sau, pur și simplu, cu plante verzi care produc oxigen. Dar știai că există și anumite specii de flori care sunt extrem de periculoase pentru om și pentru animalele de companie?

Trebuie să te documentezi foarte bine înainte de a decide ce plante pui în dormitor, mai ales dacă vrei să le ții acolo pe timp de noapte. Unele sunt extrem de dăunătoare, atât pentru oameni, cât și pentru câini, pisici sau alte animăluțe care dorm înauntru. Se spune că nu este bine să ții plante în cameră noaptea, dar este un sfat generic. Unele sunt chiar benefice, fiindcă scad nivelul de agenți poluanți. Și atunci de la ce a plecat teama oamenilor de a dormi cu flori lângă pat?

De ce nu trebuie să dormi cu un crin în cameră

Se știe dintotdeauna că unele flori au un parfum intens și pot provoca alergii sau amețeli celor care stau mult lângă ele într-un spațiu închis. Dacă totuși vrei să le pui pe masă, trebuie să ții fereastra deschisă, astfel încât să asiguri circulația aerului.

Una dintre aceste plante care ar trebui ținute doar în sufragerie sau într-o altă cameră în care nu dormi este crinul. Are o mireasmă intensă ce provoacă somnolență și dureri de cap. Spre deosebire de alte flori care sunt producătoare de oxigen, aceasta se hrănește cu el. Este un consumator puternic de oxigen, astfel că eliberează dioxid de carbon, scăzând calitatea aerului din încăpere.

Pentru un somn liniștit și odihnitor, este indicat să te înconjori de plante precum: limba soacrei, planta păianjen sau ficusul.

Crin de apartament alb, bogat, plantat într-un ghiveci roz, așezat lângă un perete roz

La ce pericole sunt expuse animalele de companie care mănâncă frunze, flori sau bulbi de crin

Se pare că toți crinii sunt otrăvitori, iar animalele sunt imediat afectate dacă intră în contact direct și repetat cu florile puternic mirositoare.
Odată ce patrupedul tău a ingerat bulbul de crin, va avea dureri abdominale puternice. Ulterior, poate ajunge să sufere de insuficiență renală sau chiar să moară.

„Crinul de apartament este toxic, atât pentru pisici, cât și pentru câini. Semne ale otrăvirii includ: vomă, salivare, diaree. Dacă planta este consumată în cantități mari poate cauza convulsii, tensiune scăzută, tremurat, aritmii cardiace. Cei mai otrăvitori sunt bulbii. De asemenea, animalele care ingerează crini pot suferi de insuficiență renală. Printre soiurile de crin care dau aceste simptome se numără Crinul Asiatic, Crinul Alb, Crinul Portocaliu, Crinul roz și Crinul Tigrat. Și Crinul de grădină este foarte toxic atât pentru pisici cât și pentru câini. Simptomele otrăvirii includ: iritații la nivelul gurii, arsuri ale limbii și buzelor, vomă și dificultăți de înghițire. Mâncat în cantități mari, crinul poate provoca și moartea animalului de companie.”, spun specialiștii, potrivit Adevărul.

Dacă observi aceste simptome la animalul tău de companie, trebuie să îl duci imediat la veterinar. În cazul în care nu poți merge urgent la cabinet, îi poți da să bea puțină apă călduță în care ai dizolvat o linguriță de sare. Acest amestec îl va ajuta să vomite otrava ingerată.

Apoi, va fi nevoie să te gândești unde vei așeza crinul. Este normal să îți dorești să îl păstrezi, având în vedere cât de frumos și parfumat este. Dar soluții se pot găsi, pentru că îl poți poziționa unde pisica sau câinele tău nu are acces. Pe balcon sau terasă este cel mai indicat să îl ții, fiindcă așa te protejezi și tu de mirosul puternic. Dacă nu ai această posibilitate, trebuie să îl pui măcar lângă o fereastră care stă în permanență deschisă.

Care este concluzia? Oricât de tentant ar fi să îți cumperi un crin de apartament și să îl ții aproape de tine, este absolut necesar să iei în calcul posibilele riscuri. Te poți bucura de el dimineața când îți bei cafeaua pe balcon și astfel nu îți vei pune sănătatea în pericol. Este cu atât mai bine dacă ai un balcon deschis și animalele nu au acces la el.

Citește și: Plante ”magice” care erau folosite pentru a atrage iubirea

Surse foto: iStock, Unsplash

Surse articol: DcnewsAdevarulStiridinlumeFamilist

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.