Câți centimetri te îngrași în talie când nu dormi

Câți centimetri te îngrași în talie când nu dormi

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Viețile agitate pe care le avem ne fac să pierdem multe nopți, dar și să dormim mai puțin decât este normal. Deși ai crede că lipsa somnului poate să îți afecteze doar puterea de concentrare într-o zi de muncă, se pare că orele nedormite pot avea un impact direct și asupra centimetrilor din talie și a greutății tale în general.

Noile cercetări arată că poți să te îngrași atunci când nu dormi, deși ai un regim de viață perfect sănătos. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Chicago, cei care dorm bine în fiecare noapte și țin dietă pierd cu 56% mai multe kilograme decât cei care nu au parte de același număr de ore dormite. Somnul și metabolismul sunt controlate de aceleași părți ale creierului. Atunci când ești obosită, o serie de hormoni ajung în sânge și îți cresc apetitul, conform health.com.

femeie cu mainile in talie

Iată câți centimetri te îngrași în talie când nu dormi!

Un nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, și publicat în PLOS ONE, a ajuns la concluzia că cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte se îngrașă în talie cu 3 centimetri mai mult față de cei care bifează câte 9 ore în fiecare zi. Studiul a afirmat că cei care nu se odihnesc suficient tind să ia în greutate mai ușor, realizând o corelație între orele insuficiente de odihnă și bolile metabolice, așa cum este și diabetul.

Un număr mare de studii a legat deprivarea de somn de diferite tipuri de diabet. Astfel, obiceiurile în materie de odihnă, greutatea și bolile metabolice sunt conectate. Studiul de mai sus a cercetat legătura dintre somn și un număr de indicatori-cheie ai sănătății metabolice: greutate, circumferința taliei, presiunea sângelui, nivelul din colesterol din sânge, glicemia și funcționarea tiroidei. Cercetătorii au analiza informații colectate de la 1615 de adulți, care au participat în programul UK’s National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme. Datele includ programul de somn al pacienților, ceea ce mănâncă, greutatea și mărimile, dar și rezultatele analizelor de sânge.

femeie care sta in pat

Cercetătorii au descoperit că, cu cât oamenii dorm mai puțin, cu atât mai mare este talia acestora. Testele de sânge au arătat că persoanele în cauză au diferite boli metabolice, o cantitate mică de colesterol benefic (HDL) și un nivel de zahăr ridicat. Cercetătorii au afirmat pe Science Daily că adulții care dorm puțin riscă să sufere de obezitate, dar și de alte boli metabolice, inclusiv diabet.

Orele de somn variază de la adult la adult, însă acestea trebuie neapăratr să varieze între 7 și 9 ore în fiecare noapte, așa cum ne recomandă doctorii. Dacă nu, riști să câștigi centimetri în talie!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cati parteneri sexuali ai avut?
Incepe quiz
Cati parteneri sexuali ai avut?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.