Ce problemă de sănătate anunță senzația de arsură în vagin?

Ce problemă de sănătate anunță senzația de arsură în vagin?

Redactor Andreea Baluteanu

Mai ales atunci când se întâmplă să experimentezi pentru prima dată senzația de arsură în vagin, este posibil să te înspăimânți. „Dacă la mijloc e o boală gravă?” este întrebarea naturală care te va tulbura în aceste momente.

Specialiștii ne liniștesc, însă: rareori, senzația de arsură în vagin anunță o problemă gravă de sănătate. Vezi mai jos care sunt însă afecțiunile ce pot fi semnalate prin acest simptom, dar și alte situații în care poți suferi de senzație de arsură în vagin.

Ce boli pot provoca senzația de arsură în vagin?

Medicii sunt de părere că senzația de arsură în vagin nu semnalează neapărat probleme grave de sănătate. Când ne referim la acest simptom, vorbim despre o sursă de disconfort resimțită în zona labiilor, a clitorisului și a vaginului propriu-zis.

femeie probleme genitale

Iată de ce afecțiuni poți suferi dacă te supără des senzația de arsură!

  1. Vaginoză bacteriană. Una dintre cele mai comune infecții vaginale afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Alături de senzația de arsură, mai poți experimente scurgeri vaginale albicioase sau cu o tentă de gri, miros urât, de pește, sau mâncărimi.
  2. Candidoza. Extrem de frecventă, infecția cu ciuperca Candida Albicans se resimte la 75% dintre femei pentru cel puțin o dată în viață. În cazul ei, senzația de arsură în vagin este însoțită de mâncărimi sau umflare ale vaginului sau ale vulvei, durere la urinat sau în timpul actului sexual, secreții vaginale albicioase, dense și consistente sau iritații.
  3. Infecții urinare. Cauzate de bacterii care pătrund în tractul urinar sau în vezică, infecțiile urinare pot prezenta simptome precum nevoia urgentă de a urina des, deși nu produci decât puțină urină sau deloc, durere la urinat, urină urât mirositoare, colorată sau tulbure, febră și frisoane sau durere de stomac, de spate sau de pelvis, alături de senzația de arsură.
  4. Boli cu transmitere sexuală. Trichomoniaza, gonoreea, Chlamydia și herpesul genital pot fi toate „anunțate” de senzația de arsură resimțită în vagin. Printre celelalte simptome ale BTS-urilor se mai pot număra: iritații sau senzație de mâncărime în zona genitală, secreții abundente sau lejere, de culoare albă, galbenă, verde sau transparente, miros urât, disconfort la urinare sau în timpul sexului, dureri abdominale, sângerări în afara menstruației.
  5. Lichen scleros. O afecțiune dermatologică destul de rară, ce afectează în principal femeile de peste 50 de ani, lichenul scleros se manifestă cu precădere în zona genitală, prin apariția unor pete albicioase pe vagin sau pe vulvă. Un alt simptom asociat afecțiunii este senzația de arsură.

Alte cauze pentru care mai poți suferi de senzație de arsură vaginală

Cum am spus, senzația de arsură nu este provocată numai de boli, ea poate apărea și în alte situații. Iată despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Alergii și iritații la substanțe sau produse care afectează indirect vaginul. Vaginul e o regiune extrem de delicată, cu care trebuie să fii blândă și gentilă. Tocmai de aceea, poate suferi din cauza mai multor produse sau substanțe. Sunt comune alergiile la detergenți, săpunuri, hârtie igienică parfumată, spumant de baie sau absorbante, chiar dacă niciunul dintre ele nu ajunge, la propriu, în interiorul vaginului.

Alergii și iritații la substanțe sau produse care afectează direct vaginul. Dacă produsele de mai sus pot dăuna grav vaginului, situația e cu atât mai gravă când alergia este provocată de substanțe dăunătoare din tampoane, creme și spray-uri pentru igiena vaginului sau prezervative, cu care zona ta intimă intră în contact direct.

Menopauza. Senzația de arsură în vagin poate fi declanșată și de dezechilibrele hormonale care apar în perioada menopauzei, în acest caz nefiind vorba despre o afecțiune.

Multi-Gyn Actigel previna arsurile vaginale!

Dacă arsura vaginală este o senzație cu care te confrunți des, atunci e cazul să iei măsuri. În cazul în care ești de părere că prezinți simptomele asociate afecțiunilor de mai sus, consultă un doctor.

Dar ai grijă în orice circumstanțe de sănătatea ta intimă! Multi-Gyn Actigel este extrem de eficient în prevenirea și tratamentul vaginozelor bacteriene, dar și a disconfortului manifestat prin mâncărimi, iritații, senzație de arsură, usturimi sau roșeață. Produsul calmează și reduce scurgerile vaginale cu miros neplăcut, optimizând starea țesuturilor și flora vaginală. Gelul bioactiv are la bază un complex de polizaharide ce inhibă dezvoltarea organismelor patogene și stimulează creșterea lactobacililor, pentru un vagin armonios și fericit. Multi-Gyn Actigel este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.