Ce să faci în timpul zborului, dacă ai urechi cu probleme

Ce să faci în timpul zborului, dacă ai urechi cu probleme

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă pentru tine orice zbor e un chin, și nu din cauza anticipației de a ajunge la destinație, ci pentru că te confrunți cu dureri groaznice de ureche, să știi că nu ești singura. Mii de pasageri experimentează anual senzația de urechi înfundate, disconfort și chiar secreții ale urechii, iar specialiștii consideră că majoritatea acestor fenomene sunt normale.

Pentru că nu este însă deloc normal să suferi în tăcere, noi îți recomandăm în rândurile de mai jos cele mai bune metode pentru a scăpa de problemele urechilor din timpul zborului! De acum încolo, călătoriile tale vor fi numai lapte și miere!

De ce te confrunți cu disconfort al urechii în timpul zborului

Specialiștii consideră că simptomele pe care le poți experimenta în timpul unui zbor în cazul în care ai urechi cu probleme pot varia de la disconfort, durere, secreții și chiar pierdere temporară a auzului, în cele mai grave situații.

Care este însă originea acestui fenomen? Totul pornește de la Trompa lui Eustachio, un canal care leagă timpanul cu nasul. Principala funcție a trompei este de a stabiliza presiunea aerului din interiorul urechii: aerul este absorbit de o membrană și înlocuit apoi din exterior prin intermediul Trompei lui Eustachio.

Problema intervine în momentul în care ne aflăm într-un spațiu în care presiunea aerului e deja mai mare, așa cum se întâmplă la decolare sau la aterizare. Din cauza oscilațiilor rapide ale presiunii, e posibil ca bule de aer să blocheze Trompa lui Eustachio. În mod normal, aceasta se închide și se deschide foarte repede pentru a echilibra presiunea, dar atunci când condițiile nu mai sunt normale, este posibil să se dilate și să se contracte prea repede, ceea ce poate conduce inclusiv la acumularea unui fluid. De aici rezultă senzația de ureche înfundată, dar și durerile sau secrețiile terifiante.

Condiții de risc care agravează problemele urechii în timpul zborului

Dat fiind faptul că organismul tău deja se află în condiții de stres, încercând să normalizeze presiunea oscilantă la care este supus, e de la sine înțeles că orice probleme de sănătate ai avea acestea vor fi acutizate în timpul zborului. Dar situația e mai dificilă în cazul în care te situezi în unul dintre cazurile de mai jos (cel puțin pentru urechile tale):

  • ești răcită;
  • suferi de sinuzită:
  • ai rinită alergică sau orice altă formă de alergie respiratorie;
  • ai infecții ale urechii (otita este considerată cu precădere periculoasă în aceste situații)
  • dormi la aterizare sau la decolare (nu vei sesiza senzația de disconfort, care poate funcționa uneori ca un semnal de alarmă).

Cele mai bune metode pentru a scăpa de disconfort

Crezi că este imposibil ca zborurile tale să se desfășoare vreodată lin? Ținem să te contrazicem! Avem pentru tine cele mai bune metode de a scăpa de disconfort atunci când zbori!

  1. Mestecă gumă sau mănâncă bombonele. Aceste gesturi pot debloca Trompa lui Eustachio, activând mușchii din regiune. De asemenea, căscatul poate fi o modalitate la fel de bună pentru a demara acest proces. Marele avantaj al acestor măsuri este că sunt foarte ușor de pus în practică.
  2. Bea apă atât înainte de zbor, cât și în timpul lui. Cel mai bine e să folosești înghițituri mici, delicate, care au la rândul lor menirea de a pune mușchii la treabă.
  3. Înghite, mestecă, mișcă-ți maxilarul. Orice gest se poate dovedi cel „victorios”, care deblochează trompa.
  4. Apelează la spray-uri nazale decongestionante sau la picături. De asemenea, există specialiști care te sfătuiesc să îți administrezi o pastilă antiinflamatoare cu circa 2 ore înainte de zbor (ibuprofenul e cea mai bună idee). Este însă important să discuți cu medicul tău înainte de a lua aceste măsuri. Fii cu precădere atentă dacă suferi de tulburări cardiace, de afecțiuni ale glandei tiroide sau de anxietate, deoarece atunci ai nevoie de acordul medicului. De asemenea, evită pastilele și dacă ești însărcinată.
  5. Execută „manevra Valsalva”. Ce presupune ea? Să îți acoperi gura cu mâinile și să te ții de nas, apoi să încerci să scoți aerul din gură, să îl treci prin nas și să îl expiri… pe urechi. Poate părea complicat și contraintuitiv, dar funcționează. Fii însă blândă, deoarece această manevră se dovedește destul de periculoasă și poate provoca spargerea timpanului. Apelează la „manevra Valsalva” în ultimă instanță, atunci când nimic nu te mai ajută să îți desfunzi urechile și nu mai suporți disconfortul.

Când trebuie să consulți doctorul

În general, urechile cu probleme în timpul zborului nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Lucrurile se complică însă atunci când suferi deja de afecțiuni ale aparatului auditiv sau ale celui respirator. Specialiștii te sfătuiesc să discuți cu doctorul tău și să îl consulți în privința desfășurării zborului în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • ai suferit o intervenție la nivelul urechii sau urmezi un tratament;
  • ești răcită sau ai sinusurile infectate;
  • suferi de alergii.

E la fel de important să îți anunți medicul dacă durerea persistă și atunci când ai executat toate metodele pe care ți le-am recomandat mai sus. Deși, așa cum am mai spus, disconfortul la nivelul urechii nu e periculos în timpul zborului, acesta poate conduce și la acumularea de fluid în timp, ceea ce poate sensibiliza Trompa lui Eustachio sau poate afecta timpanul.

În cazul în care problema ta se agravează, doctorul poate decide să îți monteze tuburi speciale în urechi, de plastic sau metal, care poartă numele de aeratori transtimpanici și care vor lucra în locul Trompei lui Eustachio, egalizând presiunea din ureche.

Medicul poate recomanda și realizarea unei mici incizii la nivelul timpanului, pentru a desfunda urechea. Această metodă este recomandată însă numai dacă durerea persistă după zbor.

Oricare ar fi cauza pentru care suferi de disconfort al urechii în timpul zborului, ține cont de faptul că igiena acesteia este extrem de importantă. Îngrijirea urechii e primul pas spre sănătatea ei și contracararea efectelor neplăcute ale diferențelor de presiune.

  Spray-ul auricular DOCUSPRAY, bazat pe substanțe nutritive naturale marine, curăță în mod sigur urechea, menținând echilibrul natural al acesteia. De asemenea, este util pentru întreținerea regulată și nontraumatică a urechii, dar și pentru facilitarea fluidizării și evacuării cerumenului. Spray-ul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro, fiind soluția pentru urechile care fac față și celor mai agitate zboruri.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.