Cervicita cronică: cauze, tratament și metode de prevenire

Cervicita cronică: cauze, tratament și metode de prevenire

Redactor Andreea Baluteanu

Inflamație a colului uterin, cervicita este o afecțiune cu care se confruntă numeroase femei active sexual. Dat fiind faptul că adesea e asimptomatică, această boală poate trece nedetectată, fenomen care poate cauza apariția complicațiilor.

Ca să poți preveni acest pericol, azi îți spunem tot ce trebuie să știi despre cervicită în faza ei cronică. Descoperă cauzele, tratamentul și metodele de prevenție ale acestei afecțiuni.

Ce este cervicita cronică

Colul uterin, respectiv partea inferioară a uterului, vizibilă prin vagin, are un rol important în fertilitate și pe perioada sarcinii. Atunci când este infectat, colul uterin poate dezvolta răni, afecțiune care poartă numele de cervicită.

Dacă este lăsată netratată, cervicita poate degenera în cervicită cronică, o formă mai gravă a bolii. Deși adesea asimptomatică, cervicita cronică ignorată poate degenera în boală inflamatorie pelvină sau infertilitate. De asemenea, infecția poate trece la organele alăturate, crescând riscul de inflamație a trompei uterine sau a tractului urinar. De asemenea, chiar dacă  cervicita cronică nu cauzează cancer, ea poate fi un factor declanșator al acestuia, deși cercetătorii nu au ajuns încă la un acord în acest caz.

Cauzele cervicitei cronice

Ca și în cervicita acută, în boala cronică sunt prezente aceleași cauze. Iată care sunt cele mai răspândite dintre ele:

  • Infecții cu transmitere sexuală. Cel mai adesea, rana pe col este cauzată de o infecție de natură virală sau bacteriană transmisă pe cale sexuală. Gonoreea, chlamidioza, herpesul genital sau condilomatoza genitală sunt cele mai comune surse de cervicită.
  • Unele reacții alergice. Spermicidele sau latexul din prezervative, dar și unele produse de igienă intimă precum deodorantele folosite în această regiune delicată sau dușurile interne pot provoca alergii care la rândul lor cauzează răni pe col.
  • Vaginoza bacteriană. Proliferarea nesănătoasă a bacteriilor din regiunea intimă poate provoca la rândul său cervicită.

De asemenea, există și unii factori de risc de care să ții cont:

  • comportament sexual riscant, cum ar fi sexul cu parteneri multipli, sexul neprotejat sau sexul cu o persoană care este infestată la rândul său;
  • debutul precoce al vieții sexuale;
  • istoric de infecții cu transmitere sexuală.

Simptomele cervicitei cronice

Unul dintre cele mai periculoase aspecte ale cervicitei este reprezentat de faptul că cel mai adesea e asimptomatică, fiind descoperită în cazul unei consultații ginecologice de rutină. Însă, mai ales atunci când este cronică, cervicita prezintă anumite semne. Iată-le pe cele mai frecvente:

  • sângerări vaginale anormale;
  • secreții vaginale persistente (de culoare albă sau gri ori urât mirositoare);
  • durere vaginală;
  • dureri în timpul actului sexual;
  • senzația de presiune pelviană;
  • durere în zona lombară.

Cervicita cronică poate prezenta drept semne și o secreție consistentă asemănătoare puroiului.

Tratamentul cervicitei cronice

Diagnosticul cervicitei este pus în urma examinării de către medic, prin controlul de rutină care ar trebui desfășurat de două ori pe an, fie prin testul Papanicolau, prin biopsie cervicală sau printr-o cultură a secreției de la nivelul colului uterin.

Există două metode principale de tratament al cervicitei. Este extrem de important să stabilim în primul rând  patologia cervicitei. Dacă cauza este infecțioasă, tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Dacă cervicita devine cronică, se poate ajunge și la proceduri chirurgicale, precum electrocauterizarea, crioterapia sau terapia cu laser.

Dacă cervicita este însă provocată de o reacție alergică, cel mai adesea nu necesită tratament, ci doar limitarea expunerii la respectiva substanță.

Mijloace de prevenție a cervicitei cronice

Cervicita poate fi prevenită prin evitarea situațiilor care o provoacă. Iată cum!

Nu face sex neprotejat. Prezervativul te protejează cel mai bine de infecțiile transmise pe cale sexuală care pot degenera în cervicită.

Nu folosi produse de igienă intimă cu substanțe iritante. Renunță la loțiunile sau deodorantele parfumate în zona intimă, la gelurile de duș și săpunurile folosite pentru igiena acestei regiuni delicate și la dușurile interne dacă nu îți sunt recomandate de un specialist.

 

Apelează la un produs de igienă intimă sănătos și sigur. Multi-Gyn Actigel e extrem de eficient în prevenirea și tratarea vaginozelor bacteriene, dar și a disconfortului vaginal provocat de mâncărimi, iritații, roșeață sau usturimi. De asemenea, produsul reduce scurgerile vaginale și mirosurile neplăcute, calmează pruritul și optimizează flora vaginală. Gelul bioactiv e conceput pe bază de polizaharide bioactive (complex 2QR) ce inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și stimulează creșterea lactobacililor. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.