Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Consumul de alcool împiedică absorbția vitaminelor B? Ce spun specialiștii

Redactor Andreea Baluteanu

Vitaminele B au un rol esențial în funcționarea organismului nostru, insistă specialiștii. De la funcțiile psihologice la sănătatea inimii, trecând prin reglarea dispoziției și producția de celule roșii, vitaminele B sunt pur și simplu obligatorii pentru supraviețuirea noastră.

Deși în general carența de vitamina B nu e atât de des întâlnită, dat fiind regimul alimentar modern, cu accent pe consumul de carne, această deficiență care conduce adesea la depresie poate fi regăsită în cazul celor care consumă alcool în exces. Iată care este părerea specialiștilor, în rândurile de mai jos!

Relația dintre alcool și deficiența de vitamina B: când devine periculoasă

Dacă savurezi din când în când câte un pahar cu vin cu prietenele sau bei o bere cu iubitul, la serialul preferat, nu trebuie să îți faci prea mari probleme. Dar dacă ești genul de persoană care nu se simte bine decât după ce s-a înviorat cu un cocktail și mai suferi și de tendințe depresive, ar trebui să spui „stop” cât mai repede.

femeie care bea

Conform experților, alcoolismul poate elimina vitaminele B din sistem. Acestea sunt extrem de importante, participând la producția de celule roșii, prevenind anemia, contribuind la sinteza chimicalelor care reglează dispoziția, dar și la funcționarea sistemului cardiovascular.

Ce mai e de notat? Legătura dintre alcoolism, absorbția vitaminelor B și depresie. Studiile au accentuat faptul că deficiența de vitamina B poate cauza nu numai oscilarea dispoziției, tristețea, anxietatea și gândurile întunecate, dar și slăbirea efectelor pe care le au antidepresivele. Mai grav este că alcoolul la rândul său provoacă depresie, iar atunci când suferi deja de aceste tendințe, paharul de vin le poate exacerba pe două căi: pe de o parte, reduce nivelurile de vitamina B, care te pot ajuta, iar pe de alta, te predispuse la depresie ca atare.

În ceea ce privește vitaminele cel mai afectate de relația cu alcoolul, vitamina B12 pare a fi nutrientul care are cel mai mult de suferit. Experții atrag atenția asupra faptului că doar două săptămâni de consum regulat de alcool poate conduce la descreșterea absorbției de vitamina B12, iar de aici efectele le cunoști: tendințe depresive, schimbări de dispoziție, stare de rău.

Și niacina (vitamina B3) pare să se supună aceluiași scenariu. Mai mult, oamenii de știință au observat cazuri în care pacienții internați la dezalcoolizare au reușit mult mai ușor să se abțină de la consumul de alcool după ce au primit suplimente cu niacină, dovedind astfel că relația este multi-dimensională.

Nu în ultimul rând, și nivelurile de tiamină (vitamina B1) sunt afectate de consumul de alcool. Există de fapt trei modalități prin care această formă de vitamina B descrește ca urmare a dependenței de alcool:

 • prin nutriția de slabă calitate, regăsită la persoanele care fac exces de alcool;
 • prin incapacitatea organismului de absorbție a vitaminei B1;
 • incapacitatea celulară de a folosi așa cum trebuie tiamina pentru a susține funcțiile corpului.

Cele mai bune surse de vitamina B: ce trebuie să incluzi în alimentație

Nu poți renunța la paharul acela de rose care te relaxează instant după o zi groaznică? Deși ne simțim datoare să îți atragem atenția că alcoolul mai degrabă provoacă depresie, așa cum am văzut, îți susținem decizia și îți enumerăm cele mai bune surse alimentare de vitamina B!

Iată ce trebuie neapărat să se afle pe masa ta!

 • somon;
 • legume cu frunze verde;
 • ficat;
 • ouă;
 • lapte;
 • carne de vită;
 • scoici;
 • leguminoase;
 • pui și curcan;
 • iaurt. 

Vitoral B Complex, suplimentul necesar dacă consumi alcool

Chiar dacă te delectezi cu moderație cu plăcerile alcoolului, este musai să incluzi un supliment cu vitamina B, care să prevină toate eventualele consecințe negative.

Noi recomandăm Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți. Are gust apetisant de portocală și de xilitol și se administrează oral. Suplimentul conține un complex de vitamina B care susține funcționarea sistemului nervos, menține sănătatea psihică, reduce oboseala și întărește sistemul imunitar. Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți nu include coloranți artificiali și gluten și este potrivit inclusiv pentru vegetarieni, vegani, celiaci și diabetici. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta