Cum poţi trata depresia cu o postură impecabilă

Cum poţi trata depresia cu o postură impecabilă

Redactor Andreea Baluteanu

Imaginează-ţi că ai în faţă o zi dificilă, ai întârziat la muncă din cauza traficului, iar prietenii au anulat toate planurile serii şi iubitul tău e de negăsit. Cum arăţi în acest scenariu mental nedorit? Cu siguranţă, ai umerii căzuţi, bărbia în piept, stai aplecată şi cu o expresie nefericită pe chip.

Este exact premisa de la care au pornit câțiva cercetători din Noua Zeelandă, convinși că postura poate să îţi influenţeze nu doar starea de spirit, ci și să vindece formele de depresie cu intensitate moderată sau mică. Descoperă concluziile surprinzătoare la care au ajuns, în rândurile de mai jos!

Postura dreaptă, de învingătoare, îţi vindecă tendinţele depresive

Asociem în mod inconştient persoanele care păşesc drepte, cu bărbia ridicată şi ochii strălucitori, cu nişte adevărate învingătoare, dar se pare că acest concept funcţionează foarte bine şi în sens invers, reflectându-se şi asupra noastră. Cu alte cuvinte, simplul fapt de a ridica privirea din pământ, de a-ţi îndrepta spatele şi de a coborî umerii te va ajuta să depăşeşti mai uşor greutăţile vieţii şi chiar să înfrunţi tendinţele depresive.

postura corecta si incorecta

Dr. Elizabeth Broadbent, coordonatoarea grupului de cercetători, a avut revelaţia studiului într-un moment mai dificil al vieţii sale, ceea ce face şi mai pertinente rezultatele. Ea a povestit cum, în mijlocul unei zile grele, a realizat surprinsă că stătea cocoşată şi şi-a redresat imediat poziţia. Efectele au fost fulgerătoare: dintr-odată, a simţit cum o putere nouă îi este accesibilă.

Studiul care poate deveni o piatră de temelie în tratarea depresiei a lucrat cu 61 de subiecţi, cu toţii suferind de forme uşoare sau moderate de depresie. Încă de la început, cercetătorii au constatat că toţi participanţii aveau tendinţa de a sta cocoşaţi, cu capul plecat.

Subiecţilor li s-a indicat că vor fi supuşi unui test sub presiune, în care vor face faţă unui nivel ridicat de stres. Li s-a cerut să livreze un discurs de cinci minute, care urma să fie jurizat, înainte de a număra înapoi de la 1022, din 13 în 13. Pare complicat chiar şi pentru o persoană cu o sănătate mintală exemplară!

Înainte de a începe testul, jumătate dintre voluntari au fost rugaţi să îşi schimbe poziţia: să îşi îndrepte spatele, să îşi coboare umerii şi să îşi lipească omoplaţii între ei, pentru a se asigura că au o poziţie perfectă. Cu capul ridicat, ca şi cum ar dori să atingă tavanul, participanţii selectaţi aveau acum postura de vis a învingătorului. Ca să nu o piardă, doctorul Broadbent le-a lipit de spate o bandă specială, utilizată de terapeuţi, care îi împiedica să îşi cocoşeze din nou spatele. Au obţinut astfel o postură de supererou!

superwoman

Efectele au fost impresionante: jumătatea „dreaptă” a subiecţilor a avut rezultate superioare, s-au dovedit mai plini de energie şi de entuziasm şi, atunci când li s-a cerut să îşi automonitorizeze nivelul de stres, au apreciat că au fost mai puţin tensionaţi decât grupul care a continuat să stea aplecat.

De asemenea, răspunsurile oferite în timpul testului au fost mai articulate, mai inteligente şi mai dezvoltate în cazul jumătăţii cu poziţie de învingător, dovedind faptul că postura poate să influenţeze şi capacitatea cognitivă.

Cuvintele doctorului Broadbent sunt edificatoare pentru înţelegerea impactului posturii asupra depresiei. „Comparativ cu poziţia înclinată, postura dreaptă te poate face să te simţi mai mândru după un succes, îţi va creşte hotărârea la o sarcină dificilă şi te va face să te simţi mai încrezător. Cercetarea sugerează şi că poziţia dreaptă te va face să te simţi mai entuziast, mai puţin temător şi îţi va da mai multă încredere în tine după o sarcină stresantă.”

Deşi este încântată de rezultatele obţinute, dr. Broadbent are şi o observaţie de făcut. Ea consideră că efectele posturii drepte sunt într-adevăr dependente de context şi de situaţie şi subliniază nevoia desfăşurării unor cercetări suplimentare.

Cu toate acestea, chiar şi rezultatele preliminare nu pot decât să ne încânte. Noi am hotărât ca de acum încolo să acordăm mai multă importanţă posturii noastre, ca şi cum am participa constant la o oră de yoga.

Descoperă în filmuleţul de mai jos şi alte beneficii ale unei posturi corecte!

Ce părere ai? Cu argumentele de mai sus, te-am convins să încerci să atingi postura ideală?

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.