Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Dacă suferi de diabet, monitorizarea glicemiei poate fi o realitate cotidiană cu care, sperăm noi, te-ai obișnuit deja. Dar verificarea nivelului de zahăr din sânge ar trebui să fie o preocupare constantă pentru multe alte categorii de persoane, după cum indică specialiștii.
Despre cine e vorba? Lămurim toate aceste aspecte (și multe altele) în rândurile de mai jos! Afli și cum să îți monitorizezi glicemia cu un glicometru, dar și când ar trebui să desfășori aceste practici!
Cuprins
- Ce înseamnă monitorizarea glicemiei?
- Când este necesară monitorizarea glicemiei?
- Cine ar trebui să își monitorizeze glicemia?
- Ce beneficii are monitorizarea glicemiei
- Cum îți monitorizezi glicemia acasă
- Care este nivelul normal al glicemiei în funcție de perioada zilei
- Riscurile monitorizării constante a glicemiei
- Ce spun studiile despre fluctuațiile glicemiei
- Ce cauzează scăderea glicemiei și ce poți face în acest caz
- Ce cauzează creșterea glicemiei și ce poți face în acest caz
Ce înseamnă monitorizarea glicemiei?
Monitorizarea glicemiei reprezintă o practică comună în diabet, care implică verificarea nivelului de zahăr din sânge și analizarea fluctuațiilor acestuia în diverse momente ale zilei, pentru a se face corelații în funcție de alimentație, exerciții fizice, tratament cu medicamente sau cu insulină ori ca urmare a unor afecțiuni.
În acest sens, cel mai adesea se utilizează un glucometru, respectiv un aparat portabil care analizează concentrația de zahăr dintr-o picătură de sânge prelevată de persoana în cauză și care afișează instant rezultatele pe un ecran.
Când este necesară monitorizarea glicemiei?
În general, vei stabili alături de doctorul tău care e frecvența, dar și cel mai bun/cele mai bune interval/e pentru monitorizarea glicemiei. Sunt însă și câteva momente când e recomandat la modul general să verifici aceste valori.
Care sunt acestea? După ce te-ai trezit, înainte de masă, după masă, înainte și după exercițiile fizice și înainte de a merge la culcare.
Pe lângă aceste ipostaze specifice, mai sunt și cazuri particulare în care specialistul poate considera că este necesar să îți monitorizezi glicemia. Printre acestea se numără înainte de injecțiile cu insulină, dacă fac parte din schema ta de tratament, de câte ori resimți simptome ale unui nivel prea mic sau prea mare de glicemie, dacă ți-ai schimbat medicamentația, dacă ai făcut modificări în dietă sau ai consumat prea mult alcool, dacă ai început recent o nouă formă de activitate fizică, dacă traversezi o perioadă stresantă sau dacă te-ai îmbolnăvit.
În cazul în care ai de gând să urci la volan, regulile precauției spun de asemenea că nu ar strica să cercetezi și glicemia, căci e periculos să șofezi dacă ai valori ridicate.
Și când mergi în călătorii „te vei distra” în continuare cu monitorizarea glicemiei.
Cine ar trebui să își monitorizeze glicemia?
Pe lângă bolnavii de diabet - principala categorie căreia îi este recomandat să își analizeze cu strictețe valorile glicemiei - , iată cine ar trebui să mai abordeze această practică:
- femeile însărcinate;
- cei care suferă de fluctuații de glicemie;
- cei cărora le scade adesea glicemia sau le crește frecvent;
- persoanele care s-au operat recent.
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Ce beneficii are monitorizarea glicemiei
Evident, principalul beneficiu al acestei practici este asigurarea unui nivel optim de sănătate.
Pe de altă parte, dacă ai diabet, o să îți poți adapta mai bine tipul de tratament și o să știi care sunt alimentele ce funcționează sau nu pentru tine și tipurile de exerciții fizice pentru care să optezi.
Monitorizând atent glicemia, vei observa mai ușor fluctuațiile sale și vei identifica tiparele după care acestea variază și cauzele ce le determină.
Cum îți monitorizezi glicemia acasă
Nu e greu să își monitorizezi glicemia acasă; deși recunoaștem că e un proces care se poate dovedi dacă nu dureros, măcar inconfortabil.
Principala metodă folosită în acest sens este glucometrul, aparatul portabil prin care se prelevă sânge care va fi transferat pe benzile de testare, din hârtie de unică folosință, și care citește valorile pe loc, urmând să le redea pe ecranul digital în diverse unități, fie mg/dL sau mmol/L. De asemenea, o să ai nevoie și de lantete, ace sterile de unică folosință.
Cum realizezi acest proces care te poate intimida la început? Iată!
- În primul rând, e bine să cunoști cu precizie momentele zilei când trebuie să îți iei sânge, dar și valorile spre care țintești (despre acestea din urmă, mai multe mai jos).
- Apoi, asigură-te că ai la dispoziție nu numai glucometrul, dar și lantetele și benzile de testare aferente. Citește manualul de instrucțiuni, pentru că, evident, sunt diferențe între dispozitive.
- Spală-te pe mâini pentru a nu interfera cu rezultatele.
- Introdu acul în glucometru până ce este fixat corespunzător.
- Inserează banda de testare.
- Înainte să treci la fapta cea mare, recoltarea de sânge, masează degetul ca să îl vascularizezi, apoi înțeapă în partea laterală și apasă butonul declanșator. Specialiștii indică să folosești degetul mijlociu sau inelar, deși sunt și dispozitive care îți permit să iei sânge din alte părți ale corpului.
- În general, e recomandat să nu folosești pentru testare prima picătură de sânge, căci poate fi contaminată cu impurități. A doua ar trebui presărată la capătul benzii.
- Ce-a fost mai greu a trecut, acum așteaptă afișarea valorii și noteaz-o cu grijă în telefon sau pe o foaie de hârtie.
- Ține un jurnal zilnic ca să observi fluctuațiile (practic, asta și înseamnă monitorizarea glicemiei). Poți folosi în acest sens și o aplicație pe telefon.
Pe piață există și sisteme pentru monitorizarea continuă a glicemiei.
Care este nivelul normal al glicemiei în funcție de perioada zilei
Ce trebuie să știi înainte de toate e că nu există un „normal” universal când vine vorba despre monitorizarea glicemiei. Nu numai tipul sau evoluția diabetului tău contează, problema e și mai complexă fiindcă nivelul de zahăr din sânge depinde și de alți factori, precum: vârstă și speranța de viață, anumite afecțiuni (de exemplu, sindromul Cushing), prezența bolilor cardiovasculare, complicații ale diabetului, scăderea glicemiei neînsoțită de simptome, sarcina sau medicamentația și tratamentul urmat.
American Diabetes Association indică ca valori de ghidat pentru adulții cu diabet nivelurile de 80-130 mg/dL pentru glicemia de dinainte de masă și mai puțin de 180 mg/dL pentru perioada cuprinsă între o oră și două ore de la masă. La culcare, ar trebui să ai între 90 și 150 mg/dL.
Între orele 2 și 4 dimineața, glicemia considerată normală ar trebui să se situeze între 144 și 180 mg/dL.
Riscurile monitorizării constante a glicemiei
Cum, există și așa ceva? Vei constata că, dacă ești nevoit/ă să îți iei adesea glicemia, poți să te confrunți cu situații neplăcute. Una dintre acestea e costul procurării acelor și benzilor de testare, care sunt de unică folosință.
Alt risc e durerea ce se poate instala la nivelul degetului. Să știi că există și aparate care permit recoltarea sângelui din braț sau din palmă, dar sunt și modalități de a reduce disconfortul. Ia sânge de pe laterala degetului, pentru că aici sunt mai puține terminații nervoase, și achiziționează cele mai noi sortimente de lantete, pentru că necesită o cantitate mai mică de sânge. Un argument în plus să schimbi mereu acele e că cele noi au capătul mai ascuțit și deci nu va fi nevoie să înțepi atât de adânc.
Al treilea risc asociat monitorizării glicemiei sunt emoțiile negative, resimțite, de exemplu, dacă detești procedura sau nu ești mulțumit/ă de progresul realizat. Aici trebuie să lucrezi puțin la psihologia ta. Ține cont că acele valori sunt doar numere, nu singurul indiciu al stării tale de sănătate. Felicită-te cât de des e necesar pentru că întreprinzi un gest care îți va prezerva binele.
Ce spun studiile despre fluctuațiile glicemiei
Glicemia ta fluctuează? Studiile au analizat această situație și vin cu câteva idei, unele promițătoare, altele mai puțin.
Pe partea mai puțin luminoasă, există o cercetare care a revelat că oscilația glicemiei poate să cauzeze disfuncții endoteliale care pot să înrăutățească evoluția aterosclerozei.
De asemenea, un alt studiu nuanța un alt pericol al fluctuațiilor zahărului din sânge, și anume schimbările bruște de dispoziție și emoțiile negative, surprinse mai ales în cazul femeilor cu diabet. Astfel, nivelurile ridicate de glicemie conturau furie sau tristețe, în vreme ce hipoglicemia cauza iritabilitate.
Pe de altă parte, persoanele care practicau o bună igienă orală și curățarea periodică a spațiilor interdentale revendicau un control mai bun al glicemiei, arăta o a treia cercetare.
Ce cauzează scăderea glicemiei și ce poți face în acest caz
Iată care sunt cauzele scăderii glicemiei: activitatea fizică intensă, prea multe medicamente pentru diabet sau insulină, ratarea unei mese. Îți dai seama că ești în această situație dacă te simți amețit/ă, ai stare de slăbiciune, simți o foame acută, începi să tremuri, îți bate inima tare, transpiri abundent și te simți temător/are sau nervos/asă.
O glicemie scăzută este de sub 70 mg/dL și revendică măsuri imediate, precum consumul unui pahar de suc de portocale sau a ceva dulce. Nu te juca cu asta!
Ce cauzează creșterea glicemiei și ce poți face în acest caz
Glicemia e considerată crescută atunci când depășește 180 mg/dL, dar să știi că în general simptomele (sete sau foame intensă, nevoie frecventă de a urina, dureri de cap, iritabilitate și tulburări de vedere) nu apar decât după ce ai trecut de pragul de 180 mg/dL.
Care sunt cauzele? Consumul ridicat de carbohidrați, ratarea unei doze din medicamentație sau administrarea unei cantități insuficiente de insulină, lipsa exercițiului fizic, administrarea de steroizi, stresul, boala sau intervențiile chirurgicale, anumite momente ale zilei, precum dimineața, care presupun creșterea nivelului de glicemie la valori anormale, fumatul sau deshidratarea.
Ce să faci? Sport, alimentează-te corect, conform dietei, și ia-ți medicamentele.
Sunt și factori generali, care pot, după situație, să crească sau să scadă glicemia, în funcție de caz. Menstruația, alcoolul și interacțiunile cu diverse medicamente se regăsesc aici.
Nu e de glumit cu monitorizarea glicemiei. Noi îți recomandăm să nu ratezi această metodă de prevenție a scăpării de sub control a diabetului, dar să optezi pentru ea și dacă te situezi în celelalte cazuri pentru care e indicată.
Surse foto: iStock
Surse articol: diabetes, clevelandclinic.org