Cum să îți cureți dopurile de urechi

Cum să îți cureți dopurile de urechi

Sorina Corneanu

Dopurile de urechi reprezintă un ajutor nemaipomenit pentru orice persoană care suportă greu zgomotul, dar sunt la fel de benefice și pentru cei care vor să se bucure de o baie în mare sau să reducă intensitatea sunetelor, fără a se deconecta de la mediul înconjurător. Pentru o bună funcționare, curățarea dopurilor de urechi este esențială, din când în când. Iată cum poți face acest lucru!

Cum se curăță corect dopurile de urechi

În primul rând, verifică dacă dopurile de urechi sunt rupte, îndoite sau prea murdare. Dopurile pentru urechi se pot întări și pot deveni rigide dacă sunt acoperite cu ceară de urechi și uleiuri din canalul urechii. Această pierdere a flexibilității va împiedica o utilizare corectă a dopurilor. Dacă observi această textură, e bine să cureți dopurile sau chiar să le înlocuiești.

Canalul urechii conectează urechea externă cu timpanul. Acolo se strânge ceară de urechi, care este un amestec de celule moarte, praf și sebum. Secrețiile lubrifiază canalul urechii și elimină infecțiile cauzate de bacterii și ciuperci. Când introduci dopuri necurățate, riști să întrerupi un proces sănătos și să îți infectezi urechea. Așadar, curățarea dopurilor pentru urechi este obligatorie! Pentru aceasta trebuie să folosești un dezinfectant sigur; un bețișor de ureche înmuiat în spirt poate rezolva problema. Trebuie să lucrezi minuțios până când ești convinsă că dopurile de urechi au redevenit moi, la culoarea inițială și se pliază firesc pe forma urechii, atunci când le folosești.  

Dacă observi că dopurile nu se pliază pe forma urechii, e nevoie să le forțezi, să le tai sau să le remodelezi. Nu încerca, după curățare, să le redimensionezi sau să scapi de părțile deteriorate. În momentul în care un dop pentru ureche nu mai este perfect funcțional, renunță la el! 

Vezi cum scapi de ceara din ureche la tine acasă!

Dacă le utilizezi zilnic, iar timpul nu îți permite să le cureți la fel de des, e bine să știi că dopurile pentru urechi pot fi spălate cu ușurință la mașina de spălat, mașina de spălat vase sau pot fi dezinfectate în apă fiartă. Le vei scoate ca noi și le vei putea reutiliza încă o lungă perioadă.

Atenție! Dacă alegi să le speli astfel, nu uita că înainte trebuie să le împachetezi bine într-un săculeț sau într-o pungă rezistentă, care să le țină la adăpost. Dacă observi că s-au deteriorat, ceea ce este destul de puțin probabil, ideal ar fi să le schimbi! La fel de ușor le poți spăla și în apă caldă cu săpun sau cu o soluție specială, eventual peroxid de hidrogen.

Folosește degetele pentru o curățare minuțioasă și amestecă soluțiile bine, până când va rezulta o spumă. Cu spuma aceea vei curăța dopurile pentru urechi! Dacă te poți lipsi de ele o noapte, le poți lăsa în apă caldă și săpun până dimineață, iar apoi nu îți rămâne decât să le clătești și să reîncepi utilizarea lor, după ce le-ai șters cu grijă și te-ai asigurat că sunt perfect uscate!

După scoaterea dopurilor, ar fi bine ar fi să le depozitezi în ambalajul lor original. Acesta le va feri de praf și, astfel, se va reduce considerabil riscul de infecție. În mod normal, dopurile pentru ureche ar trebui curățate zilnic, după fiecare utilizare. Astfel, se va evita curățarea periodică minuțioasă și se va elimina necesitatea de a le schimba des.  

Foarte important: nu folosi dopurile pentru ureche în permanență. Chiar dacă poate părea comod, să le folosești în permanență înseamnă să bochezi un proces firesc de eliminare a unor uleiuri și bacterii care mențin urechea sănătoasă. Tei vei alege cu dopuri de ceară, otite și alte complicații. Cu atât de puțină grijă, te vei bucura de liniște, confort și sănătate!

Pentru atenuarea zgomotelor puternice și pentru momentele în care alegi să mergi la înot, fără grija apei care ar putea intra în urechi, încearcă să folosești dopurile de spumă pentru urechi.
Dopuri de spumă pentru urechi X 1 pereche. Produs disponibil pe VavianPharma.ro

Dopuri de spumă pentru urechi X 1 pereche, preț 7,38 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.