Cum scapi rapid de mâncărimea vaginală

Cum scapi rapid de mâncărimea vaginală

Redactor Andreea Baluteanu

Cine nu a suferit vreodată de disconfortul unei mâncărimi vaginale persistente se poate considera o norocoasă în toată puterea cuvântului. Din păcate, această problemă este comună fetelor și femeilor de pretutindeni!

Deși mâncărimile vaginale nu reprezintă în cea mai mare parte a cazurilor un motiv de îngrijorare, nu putem neglija disconfortul pe care îl presupun acestea. Cum ne este imposibil să ne concentrăm la atribuțiile noastre zilnice atunci când zona intimă ne ia foc, este clar că trebuie să luăm inițiativa împotriva mâncărimilor vaginale. Află care sunt cele mai bune metode împotriva acestei senzații neplăcute, dar și care sunt cauzele deranjantului fenomen!

De ce apar mâncărimile vaginale? 5 cauze de care să ții cont

Majoritatea mâncărimilor vaginale au la bază o problemă de sănătate mai mult sau mai puțin serioasă. În general, acest fenomen este cauzat de o boală sau de o infecție intimă. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ce „pun pe jar” zona ta intimă.

Vaginita bacteriană. Tulburarea populației de bacterii bune din zona vaginului duce la infecții pe care nu este recomandat să le treci cu vederea. Dintre acestea, vaginita e cea mai răspândită. Printre simptomele sale, pe lângă mâncărimi, se mai numără inflamația, senzația de arsură, secrețiile dense și mirosul neplăcut „de pește” din zona intimă.

BTS-uri. Printre cele mai comune simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (chlamydia, herpesul genital, negii genitali, gonoreea etc.) se numără și mâncărimile vaginale. Iritația și senzația de usturime din această zonă completează tabloul celor mai răspândite semne.

Candidoza. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care tulbură sănătatea feminină poate avea drept cauze tratamentul cu antibiotice, care distruge bacteriile bune din flora vaginală, contactele sexuale neprotejate, sarcina sau un sistem imunitar slăbit. Dezvoltarea candidei în regiunea intimă e semnalată prin mâncărimi atroce, dar și prin usturime și secreții albe, groase și brânzoase.

Menopauza. Odată cu scăderea nivelurilor de estrogen care sunt caracteristice menopauzei, femeile suferă de subțierea și uscarea pereților vaginali. Acest fenomen determină mai departe apariția mâncărimilor. O situație asemănătoare este resimțită și de femeile care alăptează.

Iritanți de natură chimică. De multe ori, mâncărimile din zona vaginală pot fi pur și simplu un rezultat al alegerilor tale necorespunzătoare. Unele produse de igienă intimă, prezervativele, detergenții agresivi, săpunurile, gelurile de duș parfumate, spumantul de baie, hârtia igienică aromată sau lenjeria intimă din alte materiale decât bumbacul pot conduce la apariția mâncărimilor.

Cele mai bune remedii împotriva mâncărimilor vaginale

În ceea ce privește tratamentul prescris de medic pentru a te scăpa de atât de deranjanta situație, acesta depinde în mare parte de natura afecțiunii. Vezi care sunt cele mai frecvente cazuri mai jos!

Vaginita și BTS-urile: în general, antibioticele sunt cele mai bune tratamente împotriva acestor afecțiuni.

Candida e tratată cu medicamente antifungice, care pot fi introduse în vagin (sub forma cremelor sau a ovulelor) ori pot fi administrate pe cale orală.

În cazul în care ești la menopauză, poți apela la creme pe bază de estrogen, pentru a regla deficitul hormonal din această perioadă.

Iritațiile cauzate de alte afecțiuni sunt în general alinate de creme și loțiuni steroidiene, numite și corticosteroizi, care reduc inflamația.

Cum previi mâncărimile vaginale

Metodele de mai jos te vor ajuta să beneficiezi de o sănătate vaginală ireproșabilă. Iată care sunt cele mai bune!

Evită produsele parfumate în regiunea intimă, fie că vorbim despre geluri de duș, săpunuri sau spumante de baie.

Curăță vaginul cu apă caldă și săpun (sau o loțiune intimă special concepută), dar doar o dată pe zi, deoarece în caz contrar poți provoca senzația de uscăciune vaginală.

Folosește numai lenjerie intimă din bumbac, care lasă pielea să respire.

Spune „nu” contactelor sexuale neprotejate, mai ales dacă nu îți cunoști prea bine partenerul. Și nu te baza pe anticoncepționale, ci pe prezervativ.

Utilizează lubrifianți pe bază de apă, înainte de sex, dacă te tulbură fenomenul de uscăciune vaginală.

Nu te scărpina în cazul în care ai deja senzația de mâncărime, deoarece nu vei face decât să agravezi situația. Știm că e dificil, dar trebuie să te abții!

Cea mai bună metodă pentru a calma rapid mâncărimea vaginală

Și totuși, ce poți face atunci când simți că înnebunești? Sfatul nostru este să te ții departe de leacurile din bunici și să apelezi la un produs specializat.

Produsul pe care noi ne bazăm mereu este Multi-Gyn Actigel, un gel pentru prevenirea și tratamentul disconfortului vaginal. Produsul e extraeficient în alinarea și prevenirea mâncărimilor, dar și a iritațiilor, roșeții, usturimilor din regiunea intimă. Multi-Gyn Actigel tratează rapid vaginozele bacteriene, reduce scurgerile și mirosul neplăcut și optimizează flora vaginală. Conceput pe bază de polizaharide bioactive, are capacitatea de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula în schimb creșterea lactobacililor benefici. Poate fi folosit extern sau intern, grație aplicatorului atașat, și se folosește o dată pe zi pentru prevenție și de 2-3 ori pe zi ca metodă de tratament. Îl găsești pe Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.