De ce este bine pentru unele persoane să consume pâine albă

De ce este bine pentru unele persoane să consume pâine albă

Sorina Corneanu

Toată lumea discută despre ce pâine ar trebui să consumăm, ce pâine ar trebui să evităm, ce ar trebui să conțină o pâine cu adevărat sănătoasă și, mai ales, dacă e indicat să consumăm pâine albă sau să renunțăm definitiv la ea. Dacă unele persoane au spus „stop” consumului de pâine, un număr la fel de mare s-a îndreptat către pâinea prezentată ca fiind sănătoasă, datorită cerealelor pe care le conține.

Mai există și cei care consumă pâine fără a se gândi prea mult la ce conține, cât e de sănătoasă și ce urmări ar putea avea consumul acesteia și se ghidează după un singur criteriu: gustul bun!

Pâinea cu secară este cea mai sănătoasă, teoretic, însă acest lucru se aplică doar atunci când pâinea conține secară naturală. În cele mai multe cazuri însă, aceasta apare ca un ingredient marginalizat, adăugat în cantități insesizabile și este, din păcate, departe de a fi natural.

"Numeroase studii arată că în ţările în care se consumă multe produse din făină integrală, cum ar fi pâinea din făină integrală, există mari şanse ca procentul persoanelor supraponderale să fie mai redus. Pâinea integrală conţine fibre, vitaminele B, magneziu şi fier", mai spune expertul în nutriţie.

"Copiii pot beneficia de pe urma pâinii integrale care conţine şi acizi graşi Omega 3, în timp ce oamenii care sunt preocupaţi de sănătatea inimii pot opta pentru pâine cu conţinut ridicat de seminţe",  spune nutritionistul Sharon Natoli.

Un studiu publicat în British Journal of Cancer arată că riscul de cancer de colon este redus atunci când consumăm pâine din cereale integrale. Pâinea este principalul aliment din cereale integrale pe care îl consumăm. De aceea este foarte important ca prin alegerea de a cumpăra doar pâine integrală de pe rafturile magazinelor câștigăm ,pe termen lung, o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră și prevenim apariția bolilor cronice, susține profesorul Qu Sun, de la Departamentul pentru Nutriție de la Harvard, în studiul" Consumul de cereale integrale si riscul mortalitatii", realizat de către cercetatori de la Harvard si nutritionisti, epidemiologi si specialisti americani in dieta.

Oricât s-ar discuta despre pâinea potrivită, oricâte pretenții am avea de la ea și cât am analiza-o, un lucru e sigur: nu orice pâine cu reclamă bună este și sănătoasă, iar, deseori, vitaminele necesare pe care ar trebui să le luăm din produsele de panificație vin chiar din pâinea albă!

paine alba

Cele mai multe sortimente de pâine conțin zahăr, sirop de fructoză și mulți alți aditivi alimentari pe care corpul îi asimilează cu mare  greutate, dar care sunt folosiți, din păcate, pentru a compensa pierderile pe care le suportă bobul de grâu, în urma procesării.

Cele mai multe produse de panificație conțin E-uri cu efecte grave asupra organismului. Absorbția calciului, a fierului și a zincului, minerale esențiale bunei pentru sănptate, este blocată de aditivii din pâine. Zahărul și sarea în exces din pâine conduc încet și sigur către diabet, boli ale oaselor și chiar cancer la stomac.  

Profesor Dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa „Și noi ce mai mâncăm?”, definește pâinea ca pe un aliment biblic. În Biblie se spune că Dumnezeu i-a poruncit lui Ezekiel să prepare o pâine ca mesaj al Domnului către poporul din Ierusalim. Pe atunci, pâinea se obținea dintr-un grâu special și nehibridat, numit Spelta. Dacă și astăzi s-ar folosi acest tip de grâu, am putea mânca liniștiți pâinea care ne place atât de mult. Recomandată este pâinea de casă, preparată după rețeta biblică.

Mai jos găsești o rețetă delicioasă, în caz că vrei să îți prepari, acasă, o pâine sănătoasă!

Dacă nu ai timpul necesar pentru a recurge la pâinea preparată acasă, trebuie să ai grijă că pâinea pe care o consumi să conțină vitaminele necesare. Indiferent ce pâine alegi, până la urmă, esențialul este ca ea să conțină ceea ce face dintr-o pâine un produs de bază!

paine alba

Un studiu recent, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, demonstrează că pâinea albă ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine.

   

vitamina c

Ultra Vitamina C tablete, 31,61 de lei

Cu rol extraordinar în întărirea sistemului imunitar, conținut bogat de acid ascorbic, fosfat de calciu, celuloză microcristalină, stearat de magneziu și dioxid de siliciu coloidal, Ultra Vitamina C tablete aduce tot necesarul de vitamine și substanțe nutritive de care corpul nu se poate lipsi și pe care nu prea ai de unde să le iei.

Așadar, soluția este la îndemâna ta, iar grijile legate de pâinea pe care o consumi rămân doar istorie.  

 

Produsul poate fi gasit online pe vavianpharma.ro si in farmacii.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.