Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

De ce nu este bine să speli carnea de pui

Andreea Baluteanu

Suntem conştiente că multe dintre obiceiurile noastre culinare nu au o bază reală, ştiinţifică, dar faptul că „mama sau bunica făceau aşa” este un argument suficient de puternic pentru a ne determina să procedăm la fel. Cu toate acestea, experţii ne avertizează că, alegând să urmăm orbeşte sfaturile celor din jur, am putea să ne supunem riscului de a cădea victime din neştiinţă ale unor boli şi afecţiuni!

Obişnuieşti să speli cu apă caldă sau rece carnea de pui înainte de a o prepara? Comiţi o greşeală periculoasă! Ţi-am atras atenţia? Citeşte în rândurile de mai jos care este explicaţia surprinzătoare!

De ce rişti să te îmbolnăveşti pentru că speli carnea de pui

Ce poate fi rău în a curăţa carnea de pui înainte de a o introduce în cuptor? Faptul că rişti să împrăştii bacteriile de pe ea în chiuvetă, pe ustensilele de gătit şi chiar pe frumosul tău şorţ de bucătărie: nu e aşa că tocmai am oferit o direcţie nedorită basmului tău culinar?

Contaminarea cu bacteriile care se regăsesc pe carnea de pui (Salmonella sau Campylobacter) se numără printre principalele cauze ale toxiinfecţiilor alimentare grave din Marea Britanie, iar cercetătorii de la Food Standards Agency au făcut o descoperire alarmantă: aceea că doi din cinci bucătari obişnuiesc să spele carnea de pui înainte de a o găti, contribuind astfel la răspândirea liberă a bacteriilor în jur şi la contaminarea ulterioară cu ele, proces care poartă numele de aerosolizare!

Nu numai că ceea ce faci este periculos, dar se poate dovedi şi complet inutil! Bacteriile care „mişună” libere pe puiul tău vor fi oricum ucise atunci când sunt preparate la foc, deci nu ai niciun motiv să te îngrijorezi din cauza lor şi, din anxietate, să le salvezi oferindu-le găzduire în chiuveta ta!

Acum, că am clarificat ceea ce făceai greşit până acum, te-am lăsat cu un semn de întrebare: „Chiar nu pot face nimic pentru a fi sigură 100% că bacteriile de pe carnea de pui sunt ucise?” Dacă încrederea ta în puterile focului folosit în gătit sunt limitate, îţi oferim mai jos câteva sugestii validate de specialişti.

Vrei din tot sufletul să igienizezi carnea de pui înainte de a o pune la cuptor? Şterge-o uşor cu un şerveţel, pe care să îl arunci apoi în coşul de gunoi. Va avea exact acelaşi efect ca apa, care nu poate să „ucidă” pe cont propriu aceste bacterii.

Spală temeinic (şi imediat ce le-ai folosit) cuţitul şi tocătorul cu detergent şi apă cât mai caldă, pentru a te asigura că nicio baterie „refugiată” de pe pui nu va supravieţui!

Nu în ultimul rând, găteşte carnea de pui la temperaturi ridicate, verificând dacă este rumenită aşa cum trebuie înainte de o servi! Astfel, nu mai ai nicio grijă: te bucuri de gustul său delicios, cu zero riscuri!

Urmăreşte aici un filmuleţ care îţi va răspunde la toate celelalte întrebări care „te rod”!

Tu comiteai până acum această greşeală? Speli carnea de pui înainte de a o prepara?

Ţi-am făcut poftă? Descoperă aici o reţetă de pui în lapte, inspirată de inegalabilul Jamie Oliver!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!