Deficiența de vitamina B12 poate provoca boli cardiovasculare? Vezi ce spun specialiștii!

Deficiența de vitamina B12 poate provoca boli cardiovasculare? Vezi ce spun specialiștii!

Redactor Andreea Baluteanu

În ultima vreme, discutăm tot mai mult despre rolul pe care îl are vitamina B12 pentru starea noastră de sănătate. Și avem toate motivele din lume pentru a o face: vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roșii, a nervilor, a ADN-ului și susține multe dintre funcțiile corpului, cu precădere pe cele ala sistemului nervos sau cardiovascular.

Dar una dintre teoriile cele mai predilecte care circulă la adresa vitaminei B12 este aceea că deficiența nutrientului poate provoca probleme cardiovasculare. Află ce părere au specialiștii în rândurile de mai jos!

Legătura dintre vitamina B12 și bolile cardiovasculare: ce spun oamenii de știință

E evident că vitamina B12 este atât de importantă pentru sănătatea noastră. Dat fiind faptul că cele mai comune surse ale sale sunt carnea, ouăle, peștele și lactatele, mult timp deficiența nu a constituit o problemă.

femeie dureri de inima

Cu toate acestea, stilul de viață modern, în care punem accent pe o dietă vegetariană sau chiar vegană, dar și unele afecțiuni pot duce la carențe. Afectați sunt nu numai cei care consumă doar o dietă pe bază de plante (ce nu pot produce vitamina B12), dar și persoanele de peste 50 de ani, ce pot prezenta dificultăți de absorbție a nutrientului. Mai departe, pacienții care au suferit operații de micșorare a stomacului, dar și cei bolnavi de boala celiacă sau de boala Crohn sunt în situația de a începe să aibă probleme de pe urma lipsei de vitamina B12.

Cu toate acestea, nu există niciun studiu major care să fi corelat deficiența de vitamina B12 cu bolile cardiovasculare. Ceea ce au remarcat însă specialiștii este că persoanele care suferă de boli cardiovasculare prezintă niveluri ridicate ale aminoacidului homocisteină, care poate accentua formarea cheagurilor de sânge în artere. Unii cercetători au nuanțat faptul că vitamina B12, dar și acidul folic pot preveni bolile de inimă prin diminuarea nivelurilor de homocisteină.

Cu toate acestea, relația inversă nu a fost încă demonstrată prin studii de anvergură. Până la apariția lor, ceea ce putem afirma cu siguranță este că un nivel normal de vitamina B12 este mai mult decât benefic pentru inima ta. Iar dacă te afli în situația de risc a unei deficiențe, un supliment este mai mult decât recomandat.

Semnele deficienței de vitamina B12

Dacă te situezi în grupurile de mai sus (ai slăbit prin intervenții chirurgicale, ești vegană, ai peste 50 de ani, suferi de boala celiacă sau de boala Crohn), e recomandat să ceri medicului testarea valorilor de vitamina B12.

Fii atentă și la următoarele semne, care pot atrage atenția că nu ai suficiente rezerve din acest nutrient:

  • experimentezi senzații de amorțeală sau un tremur necontrolat la nivelul brațelor, mâinilor sau picioarelor;
  • ai probleme cu deplasarea;
  • suferi de anemie;
  • ai limba umflată sau inflamată;
  • ai probleme de concentrare sau de raționament pe care nu le întâlneai înainte;
  • suferi de pierderi de memorie;
  • ești mai mereu slăbită sau obosită.

Vitoral B12, suplimentul necesar pentru stilul de viață modern

Dacă ești de părere că ai putea suferi de un deficit de vitamina B12, atunci e cazul să apelezi neapărat fie la sursele acestui nutrient, fie la un supliment. Dacă ești vegană, adaugă pe lista de alimente consumate și cerealele fortificate cu vitamina B12 sau sortimentele de lapte din plante ce conțin acest nutrient.

În cazul în care nu iei în seamă avertismentele de mai sus, ține cont de faptul că deficiențele pot conduce la oboseală, tulburări de dispoziție, depresie, paranoie, pierderi de memorie, incontinență sau pierderea simțului gustului sau al celui tactil.

Vitoral-B12 Soluția? Suplimentele cu vitamina B12. Preferatul nostru este Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, cu gust de cireșe și de xilitol. Sub formă de spray, suplimentul se administrează oral și contribuie la metabolismul energetic normal, funcționarea sistemului nervos, formarea globulelor roșii și întărirea imunității. Este recomandat să agiți bine Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți înainte de utilizare și să aplici direct în cavitatea bucală. Se recomandă consumul a un puf pe zi, în acest caz conținutul ajungând până la 125 de zile. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.