Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Dezinfectarea hainelor este un obicei bun pentru sănătatea ta. Mit sau realitate?

Andreea Baluteanu

Luptăm zilnic contra virusurilor și bacteriilor și am face orice pentru a ne ști protejați, pe noi și pe cei dragi, de ele. Cu toate acestea, să te ferești de microorganismele dăunătoare azi devine din ce în ce mai dificil, mai ales că sunt peste tot.

Dezinfectarea hainelor este un obicei despre care mulți specialiști sunt de părere că îți va ține sănătatea la adăpost. Vezi mai jos dacă această afirmație e mit sau adevăr și află care sunt cele mai bune metode pentru a-ți dezinfecta hainele!

E necesar să îți dezinfectezi hainele?

Începem cu dărâmarea unui mit: apa cu care speli hainele, oricât de fierbinte ar fi, nu ucide microorganismele dăunătoare. Nici detergentul tău de rufe obișnuit nu o face! Singurul care poate avea un merit în distrugerea virusurilor și bacteriilor este uscătorul. De asemenea, specialiștii sunt de părere că și atârnarea hainelor afară, în bătaia directă a razelor de soare, are proprietăți antibacteriene extraordinare.

Să ne întoarcem însă la dezinfectarea hainelor! Este ea necesară? Da, spun specialiștii, dacă ai copii mici sau dacă trăiești în casă cu un om bolnav. Conform experților, gestul de a spăla la comun hainele întregii familii alături de cele ale unei persoane care suferă de o infecție virală sau bacteriană va conduce la împrăștierea a 90% dintre microorganismele dăunătoare și pe restul hainelor. Astfel, dacă în casa ta trăiește cineva care suferă de infecții ale pielii sau ale aparatului respirator, de gripă, răceală sau de gastroenterită, posibilitatea ca și tu să te molipsești prin intermediul hainelor curate este extrem de ridicată.

Soluția nu e nici să speli separat hainele celui bolnav, deoarece, conform experților, virusurile și bacteriile vor rezista în mod excepțional în mașina de spălat și de aici mai departe își vor găsi următoarea victimă.

Este însă dezinfectarea hainelor necesară dacă membrii casei tale nu sunt bolnavi și nici nu ai copii mici? Specialiștii nu cred că e cazul. Dimpotrivă, a te feri constant de orice urmă de bacterii și de virusuri îți va slăbi sistemul imunitar și te va predispune la boli.

Gestul de a dezinfecta constant hainele poate fi nociv și pentru articolele tale vestimentare. Supuse constant presiunii înălbitorului și spălate agresiv, hainele se vor deteriora mai repede și își vor pierde culoarea. Nu e ceva ce nu ți-ai dori, sub nicio formă?

Cum îți dezinfectezi hainele

Cea mai comună metodă de dezinfectare a hainelor este cea cu înălbitor. Cum îl folosești? Fie la ciclul de spălare, direct în mașină, fie la înmuiere.

Pentru prima metodă, pune hainele la spălat așa cum ai face-o în mod normal și adaugă înălbitor în compartimentul special. Dacă mașina ta de spălat nu este prevăzută cu o asemenea secțiune, pune înălbitor în cuvă, dar numai după ce a debutat ciclul de spălare. Nu turna înălbitor direct asupra hainelor sau în mașină fără a fi diluat mai întâi.

Setează ciclul de spălare la cea mai ridicată temperatură, ținând însă cont și de tipul hainelor pe care le speli. Hainele albe rezistă la valori mai mari, dar cele colorate și cele delicate ar trebui spălate cu apă mai rece.

De asemenea, poți înmuia hainele în înălbitor, pentru a te asigura de distrugerea virusurilor și bacteriilor. În acest sens, începe prin a dilua înălbitor în apă, circa o lingură la fiecare 4 litri de apă, folosind până la 19 litri. Utilizează înălbitor pe bază de clor pentru rufele albe și o variantă pentru toate tipurile de haine pentru cele colorate.

Asigură-te că hainele sunt deja spălate când le faci cunoștință cu înălbitorul. Lasă-le la înmuiat pentru circa 15 minute sau până la 30 de minute dacă speli articolele vestimentare ale unui om bolnav sau scutece. Nu aștepta însă mai mult de 45 de minute!

Clătește apoi hainele cu apă fierbinte și pune-le iar la spălat, în mașină, pentru a îndepărta în întregime înălbitorul.

În cazul în care ești adepta remediilor naturiste, uită de înălbitor și adaugă în compartimentul pentru detergent câteva picături de ulei din arbore de ceai sau de ulei esențial de lavandă atunci când speli. Acestea au proprietăți antifungice, antibacteriene și antimicrobiene excelente. Folosește ciclul de spălare obișnuit și bucură-te de haine curate, dezinfectate și parfumate în mod natural.

Cum te protejezi de bacterii în zona intimă

  Nu mai e nevoie să te preocupe dezinfectarea lenjeriei intime de când există Multi-Gyn FemiWash. Spuma concentrată bioactivă este ideală pentru igiena zilnică și nu conține conservanți, parfum sau săpun. Produsul curăță delicat regiunea intimă, fără a afecta în vreun fel sistemul natural de apărare a țesuturilor.

În plus, Multi-Gyn FemiWash împiedică alipirea bacteriilor de zona intimă grație complexului 2QR și previne disconfortul vaginal. Produsul conține acid lactic, care îmbunătățește aciditatea vaginală și stimulează creșterea lactobacililor. Multi-Gyn FemiWash este disponibil la Vavian Pharma!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!