Este necesar consumul de vitamina D la adulți? Iată răspunsul experților!

Redactor Andreea Baluteanu

Vitamina D, numită și „vitamina soarelui”, este deja celebră pentru numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Nutrientul susține nu numai sănătatea osoasă și absorbția calciului, dar are efecte pozitive pentru numeroase alte organe.

Însă întrebarea care ne frământă pe toți este următoarea: e necesar să apelezi la un supliment cu vitamina D? Iată mai jos răspunsul pe care ni-l oferă experții!

Ce beneficii are vitamina D?

În realitate, specialiștii nuanțează că D-ul nu este o vitamină, ci mai degrabă un hormon secretat de corp în urma expunerii la soare. Dar aspectul cu care au căzut toți de acord este următorul: vitamină sau hormon, vedeta articolului nostru de azi este pur și simplu esențială unei stări bune de sănătate.

vitamina D

În primul rând, vitamina D întărește oasele și este esențială bunei dezvoltări a acestora. E motivul pentru care consumul e recomandat cu precădere la copii (pentru a preveni cazurile de rahitism) și la persoanele de peste 50 de ani (pentru a preveni sau a reduce fracturile).

Un alt rol esențial al vitaminei D este acela al susținerii absorbţiei calciului, la rândul său necesar pentru a avea oase puternice și sănătoase. De asemenea, nutrientul despre care îți vorbim azi reduce inflamația din corp și poate susține creșterea sănătoasă a celulelor.

Mai departe, vitamina D susține și dezvoltarea musculară, reduce durerile de oase și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și cardiovascular. Sunt de asemenea voci printre experți care afirmă că nivelurile scăzute de vitamina D pot conduce la depresie, la boli de inimă sau la afecțiuni neurologice, dar și la diverse tipuri de cancer, cu toate că nu există dovezi clare în acest sens.

Deficitul de vitamina D, o problemă mondială

Tot mai multe persoane sunt deficiente de vitamina D, subliniază experții. Motivul este atât descreșterea consumului de lapte (una dintre cele mai importante surse ale nutrientului), dar mai ales faptul că petrecem mai puțin timp afară. Ba, mai mult, în contextul în care radiațiile solare sunt tot mai periculoase, chiar și atunci când ieșim afară ne acoperim corpul cu loțiune de protecție solară. Deși cremele cu SPF sunt un produs cu neputință de înlocuit, afectează producția naturală de vitamina D.

Există și surse din care poți absorbi vitamina D, cele mai importante fiind ciupercile (conțin alternativa din plante a vitaminei, respectiv D2) sau peștele gras, precum tonul, somonul sau macroul, laptele fortificat sau alte produse lactate (conțin vitamina D3).

Însă tot experții avertizează că a consuma aceste surse nu este echivalent cu a permite organismului să producă vitamina D în mod natural, prin expunerea la soare. Astfel, chiar dacă incluzi în alimentație toate aceste surse de vitamina D, tot poți avea niveluri insuficiente.

Suplimentele cu vitamina D: sunt recomandate?

Mai ales dacă nu petreci destul timp afară sau porți mereu produse cu SPF, ceea ce recomandăm cu căldură, un supliment cu vitamina D este recomandat din plin de către experți.

Astfel, departamentul de sănătate publică din Marea Britanie recomandă în mod oficial englezilor să administreze un supliment de 10 micrograme de vitamina D toamna și iarna. Mai mult, persoanelor care se află în grupurile de risc (precum cei de peste 50 de ani, copiii sau persoanele cu piele închisă la culoare), li se sugerează să apeleze tot timpul anului la suplimente.

Și Canada și Statele Unite ale Americii au recomandări asemănătoare pentru populația lor. Iar în contextul în care practic majoritatea dintre noi suntem predispuși la deficiența de vitamina D, experții extind aceste sugestii la toți locuitorii globului.

Ce poți alege? Noi recomandăm Vitoral D Spray Oral pentru Adulți, un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, destinat administrării orale. Produsul include o combinație de vitamina D3 și vitamina K2, ce susțin absorbția calciului, întăresc oasele și dinții, mențin funcționarea normală a sistemului muscular, îmbunătățesc imunitatea și contribuie la procesul de divizare celulară. Agită bine spray-ul înainte de folosire și consumă un puf pe zi sau, în cazuri severe, până la 3 pufuri pe zi. Vitoral D Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.