Cum sa traiesti mai mult - 10 trucuri pentru longevitate

Cum sa traiesti mai mult - 10 trucuri pentru longevitate

Masha Florea

Speranta de viata a crescut in ultimul secol de la aproximativ 54 de ani la 78. Desigur, putem vorbi aici despre ameliorarea conditiilor de viata, a ingrijirilor medicale si a igienei, dar cel mai important factor este legat de atentia crescuta pentru stilul de viata. Descopera cateva trucuri care te vor ajuta sa depasesti limita de varsta pe care oamenii de stiinta ti-o prezic.

Foloseste ata dentara zilnic


Exista un risc cu 86% mai mare ca o persoana care foloseste ata dentara o data la cateva zile sa dezvolte bacterii care trec in fluxul sangvin, comparativ cu persoanele care isi curata dantura in fiecare zi cu ajutorul acestui procedeu, afirma cercetatorii in Jurnalul de periodontologie.

Aceasta metoda este una importanta deoarece, nu doar ca te ajuta sa ai o dantura curata si sanatoasa, dar impiedica formarea de colonii bacteriene care pot provoca, pe langa neplacutele carii si sindroame inflamatorii. Tot ele pot pot duce la infarct miocardic, accidente vasculare dar si la nasteri premature.

ata dentara longevitate

Fa-ti timp pentru tine


Cu cat stresul zilnic atinge cote mai ridicate, cu atat esti mai susceptibila sa dezvolti diverse probleme de sanatate, din cauza scaderii capacitatii organismului tau de a lupta impotriva factorilor care il dezechilibreaza si il pun in pericol. In plus, stresul cronic poate cauza depresii, crestere in greutate si risc cardio-vascular.

Incearca sa pui deoparte grijile zilnice si sa iti acorzi timp sa te relaxezi. Poti face orice iti da o stare de bine: sa mergi la spa, la cumparaturi, poti picta, croseta sau poti face sport. Indiferent de ce anume alegi, aceste activitati iti redau starea de bine, te rup pentru o perioada de problemele cotidiene, si iti vor creste speranta de viata, protejandu-te de afectiunile favorizate de stres.

Beneficiile sexului de buna calitate


Mai multe studii realizate in SUA au legat calitatea sexului de cresterea sperantei de viata. De fapt, cu cat frecventa actelor sexuale creste, cu atat riscul de deces prematur scade. In plus, adultii activi din punct de vedere sexual isi iau mai putine zile libere de la serviciu si se bucura mai mult de viata.

In urma unei analize a mai multor studii despre stilul de viata, dr. Michael Roizen a estimat ca o frecventa bisaptamanala a unei activitati sexuale satisfacatoare iti poate adauga 2 ani de viata.

Pe langa faptul ca sexul este in sine o activitate fizica cu potential cardio, prin care poti arde in jur de 150 de calorii in 30 de minute, acesta este un foarte bun agent impotriva anxietatii si stresului, imbunatatind somnul in acelasi timp.

S-a observat ca femeile ajunse la menopauza, care sunt inca active sexual, sufera mai putin de bufeuri si imbatranesc mai greu. Acest lucru apare datorita efectului pozitiv pe care sexul in are asupta nivelului estrogenului. De asemenea, nivelul crescut al estrogenului te protejeaza impotriva riscului cardio-vascular si te fereste de imbatranirea mucoasei vaginale.

sexul creste speranta de viata

Barbatii trebuie sa se casatoreasca si sa faca o fetita


Casatoria imbunatateste speranta de viata a barbatilor cu 7 ani. O explicatie ar fi legata de faptul ca in urma casatoriei, barbatul este de cele mai multe ori ingrijit de sotia sa, asadar este mai relaxat si fericit. In plus, daca are o fiica, este estimat ca aceasta iti va creste speranta de viata cu inca 74 de saptamani. Pentru femei este invers, din pacate: fiecare copil nascut, fie ca este baiat sau fetita, scade 95 de spatamani din speranta de viata.

Renunta la fumat


Se stie ca fumatul poate provoca o multitudine de boli, printre care cancer pulmonar si cancer laringian, boala cardiaca sau boala pulmonara obstructiva cronica. Efectele negative ale fumatului sunt cumulative, deci cu cat fumezi mai mult, cu atat iti cresti riscul de deces prin cauzele mai sus mentionate.

Fumatul micsoreaza speranta de viata cu 11 ani in cazul femeilor si cu 12 ani in cazul barbatilor. Insa daca alegi sa renunti la fumat inaintea varstei de 40 de ani, ai sansa sa scazi riscul de de moarte asociata cu fumatul cu pana la 90%.

renunta la fumat

Ia-ti un animal de companie


Animalele de companie te ajuta sa te relaxezi si iti dau un sentiment de bine datorita faptului ca le ingrijesti. Persoanele care detin animale de companie sunt, de asemenea, mai putin deprimate comparativ cu cei care nu au un astfel de companion. In plus, efectul calmant pe care micii prieteni il au asupra ta iti va ameliora valorile tensiunii arteriale.

Se estimeaza ca persoanele care isi plimba cainele zilnic au o speranta de viata cu 7 ani mai mare, probabil si datorita antrenamentului fizic.

Inspira-te din cultura hispanica


Persoanele hispanice varstnice au nevoie de ingrijiri medicale mai rar, mor mai putin de cauze cardiace, cancer sau accident vascular. Se presupune ca longevitatea latino-americanilor se datoreaza legaturilor stranse cu familia si comunitatea. In plus, acestia au obiceiul sa-si faca siesta, adica sa doarma dupa-amiaza pentru a-si reincarca bateriile.

Asadar, pentru o viata mai lunga, tine legatura cu familia si prietenii, iar daca ai cum, dormi cate 30 de minute zilnic, cand vii de la serviciu.

cultura latino-americana

Nu tine fructele in frigider


Desi faci asta pentru a le pastra timp indelungat, este mai bine sa cumperi mai putine odata si sa le mananci cat sunt proaspete, deoarece fructele tinute la rece contin mai putini nutrienti decat cele tinute la temperatura camerei. Acelasi lucru se intampla si cu ardeii grasi si rosiile, care pot contine pana la de 20 de ori mai putin licopen si de 2 ori mai putin betacaroten.

Mediteaza


Tehnicile de meditatie utilizate zilnic le pot aduce varstnicilor 12 ani de viata in plus. Studiile arata ca persoanele care fac exercitii de relaxare au un risc cu 87% mai mic de a face infarct miocardic, 55% mai putine tumori maligne si 87% mai putine tulburari nervoase. Tehnicile de relaxare se intalnesc in cadrul meditatiei, yoga si tai chi.

femeie care face yoga

Ramai optimista


Cercetatorii din cadrul Clinicii Mayo au observat ca optimistii isi reduc riscul de moarte prematura cu 50% fata de pesimisti. Asadar, incepe sa zambesti! Aceasta atitudine reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului, si te poate ajuta sa iti mentii starea de sanatate mai mult timp.

Incearca aseste trucuri pentru a-ti imbunatati stilul de viata, pentru a reduce stresul si a deveni o persoana longeviva.
Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?
Incepe quiz
Trăiești în trecut, în prezent sau în viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.