Nu Skin

Harta culorilor de pe limbă

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ar putea povesti (desigur, fără a se afla sub stăpânirea ta), limba ar avea să îți comunice foarte multe informații despre sănătatea ta. La fel ca punctele de pe palme și tălpi, și organul simțului gustativ reprezintă un indiciu important al stării tale de bine!

Noi te încurajăm să fii atentă, înainte de toate, la culoarea limbii tale! Descoperă mai jos o hartă a principalelor simptome de afecțiuni și modul în care acestea se reflectă pe limba ta!

Culoarea limbii și starea de sănătate

De data aceasta, uită de regulile politeții și scoate limba cu toată vigoarea, uitându-te în oglindă, sau, și mai bine, rugând pe cineva apropiat să îți verifice aspectul ei. Noi am adunat pentru tine cele mai comune semne de interpretat la nivelul organului simțului gustativ, de care e musai să ții cont! Descoperă mai jos desenul care poate acționa precum o consultaţie medicală ad-hoc!

Limba normală, care semnalează că te bucuri de o sănătate înfloritoare, are în mod obișnuit culoarea roz. Depozitele de culoare galben sau alb palid reprezintă acumulare de bacterii, dar, dacă practici o igienă dentară consecventă, nu va trebui să îți pui prea multe probleme.

Limba palidă

Limba palidă, lipsită de culoare, dar fără depozite, semnifică de obicei deficiențe în circulația sângelui. Te poți confrunta cu carențe de fier care pot conduce chiar până la anemie, dar și cu dezechilibre hormonale. Conform medicinii ayurvedice, limba lipsită de culoare sugerează excesul de „rece” în corp, implicând acele deficiențe de circulație despre care vorbeam mai sus. De asemenea, limba palidă poate semnala probleme la nivelul plămânilor sau al colonului.

Poți apela la remedii naturiste care să rezolve acest inconvenient; condimentele precum scorțișoara, usturoiul sau ghimbirul au puterea de a-ți readuce rozul sănătos al limbii.

În cazul în care limba ta palidă prezintă și puncte roșii, în corpul tău e un deficit de Qi (concept din medicina chineză, reprezentant al energiei care circulă liberă prin corp). Te poți confrunta cu episoade de oboseală acută și de slăbiciune consistentă. Restaurează nivelul de energie consumând spanac, carne roșie, fasole, struguri, mere, mango și caise.

limba

Limba roșie

Limba ta arată ca și cum tocmai ai fi consumat una dintre bomboanele colorate ale copilăriei? Din păcate, semnalul pe care îl trage nu e deloc nevinovat sau vesel. Limba excesiv de roșie indică un nivel crescut de căldură în anumite organe și o lipsă acută de substanțe nutritive. De asemenea, este posibil să suferi de probleme ale inimii sau plămânilor.

În cazul în care limba ta roșie prezintă și crăpături la suprafața ei, specialiștii în medicina orientală sunt de părere că există un exces de Yin (energii feminine, pasive) în corpul tău. Nu în ultimul rând, trupul tău s-ar putea confrunta cu o infecție!

Dacă doar vârful limbii se colorează în roșu aprins, începi să pierzi rezerve de energie și corpul se confruntă cu oboseala, dar situația poate fi rapid remediată.

Este cazul să mizezi pe o alimentație bogată în vitamina B (ficat, sardine, carne roșie, somon) și fier (legume de culoare verde închis). Astfel, vei contracara deficitul de substanțe nutritive din corp!

Limba mov

Urcăm pe scara cromatică și ajungem la limba mov: cum ai putea să rămâi calmă, atunci când biata ta gură scoate la iveală o nuanță atât de nenaturală? Cea mai comună cauză este bronșita cronică, în cadrul căreia oxigenul nu mai este transportat în mod eficient la toate celulele. De asemenea, nivelurile ridicate de colesterol și circulația proastă pot cauza colorarea limbii în nuanțe de mov.

Dacă ai de-a face și cu puncte negre la suprafața ei, situația poate avansa, ajungând chiar până la stază a sângelui (încetinirea sau chiar oprirea circulației sângelui și a umorilor în organism).

Condimente precum ghimbirul sau usturoiul pot transforma movul îngrijorător în roz, dar, dacă rezultatele întârzie să apară, este cazul să consulți un doctor.

Limba umflată, cu sau fără depozite

Umflăturile la nivelul limbii sunt un semn al problemelor pe care le ai cu splina sau cu inima, dar și la nivelul rinichilor. Dacă problema este localizată pe ambele părți ale limbii, ficatul și vezica biliară pot fi la rândul lor afectate. Dimpotrivă, umflăturile care apar pe mijlocul limbii, între vârful și rădăcina sa, indică afecțiuni ale ficatului și splinei. La origine poate sta un deficit de Yang (energie masculină, agresivă), retenția de apă sau abuzul de alcool.

Descoperă mai jos un filmuleț care clarifică toate eventualele întrebări pe care le ai cu privire la sănătatea ta!

Harta culorilor de pe limbă poate fi un indiciu prețios al stării tale de sănătate! Înțelegem acum de ce medicul ne cere să scoatem limba atunci când poposim în cabinetul său! Limba ta ce spune despre tine?

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta