Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cum să nu mai simți miros urât în gură, dimineața: soluții pentru această problemă

Alexa Galgau

Știm cu toții că mirosul neplăcut al gurii este una dintre problemele cu care se confruntă cei mai mulți oameni. Indiferent cât de riguroasă ești cu igiena orală, sunt șanse mari să te confrunți cu o respirație urât mirositoare, pe care nu ai cum să o elimini de tot, dar pe care o poți ameliora. Mai întâi, trebuie să înțelegi de ce apare halena, pentru că există multe mituri pe această temă care de multe ori ne împiedică să scăpăm de ea.

Află de ce apare mirosul urât în gură dimineața și ce poți face pentru a ameliora această problemă care distruge diminețile romantice petrecute în pat, alături de partenerul tău!

De ce apare mirosul urât în gură?

Mirosul urât al gurii este cauzat de bacteriile care se acumulează la nivelul acesteia, în special de cele care se adună între dinți, pe care ne este mai greu să le eliminăm prin periere, pentru că nu avem o tehnică prea bună în general. Mulți oameni folosesc apa de gură pentru a scăpa de halenă, dar medicii stomatologi avertizează că aceasta nu este eficientă decât pe moment. Folosirea în exces a apei de gură poate să ducă inclusiv la dezechilibrarea florei bacteriene sănătoase din gură și la apariția candidozei bucale.

Mirosul urât în gură de dimineața este cauzat de producția redusă de salivă din timpul nopții, iar gura uscată întotdeauna provoacă o respirație neplăcută. Saliva are rolul de a „spăla” toate resturile care rămân în gură, deci cu cât mediul este mai uscat, cu atât conține mai multe resturi cu care se hrănesc bacteriile, ceea ce duce la formarea acelui miros specific. Iar dacă persoana în cauză sforăie sau doarme cu gura deschisă, efectul este accentuat. Din păcate, acest lucru nu poate fi controlat.

Într-o foarte mică proporție, mirosul neplăcut al gurii este cauzat de stomac, în special în cazul celor care suferă de reflux gastric. Totuși, pentru că aceste cazuri sunt puține, este bine de știut că principalul motiv al apariției halenei este alimentația. Dimineața, unul dintre produsele care cauzează o respirație foarte urât mirositoare este cafeaua, pe care mulți o beau de îndată ce se trezesc, asociată de obicei și cu o țigară. 

Stomatologii susțin că, atât timp cât corpul este sănătos, mirosurile provenite de la alimente sunt neutralizate relativ repede și nu pot provoca probleme de durată. Dacă ai o respirație grea care persistă pe termen lung, în ciuda tuturor eforturilor tale, e posibil ca aceasta să fie un simptom al unor alte boli, precum gingivita sau periodontita.

Ce poți face pentru a scăpa de mirosul urât din gură

Nu există o soluție care să te scape complet de mirosul neplăcut al gurii, mai ales dimineața, dar sunt câteva măsuri pe care poți să le iei pentru a-l ameliora:

 • atunci când te speli pe dinți, fă un efort să te speli cel puțin două minute, adică o jumătate de minut pe fiecare cadran al danturii. Un periaj riguros și corect este esențial pentru prevenirea mirosurilor neplăcute.

 • atunci când te speli pe dinți, este foarte important să perii și limba, care conține milioane de firișoare mici pe care se pot aduna resturi de mâncare, acestea fiind surse ideale de hrană pentru bacterii;

 • hidratează-te corespunzător, pentru că atunci când ești deshidratată, gura miroase mult mai puternic;
 • în loc să folosești apă de gură în exces, folosește ață dentară sau o bandă specială pentru curățarea dinților. Astfel, previi acumularea tuturor resturilor dintre dinți, pe care nu le poți îndepărta prin simplul periaj.

 • bea cafeaua și băuturile care cauzează miros neplăcut în gură cu paiul, pentru că astfel nu rămân reziduuri în cavitatea bucală;

 • renunță la fumat, deoarece acesta este unul dintre principalele motive pentru care gura miroase urât, indiferent cât de des și cât de bine te speli pe dinți. În plus, fumatul slăbește dinții și în timp poate duce la afectarea gingiilor.
 • dacă mirosul neplăcut persistă, în ciuda faptului că ții cont de toate regulile de igienă orală, trebuie să mergi la stomatolog, oricât de mult ai detesta acest lucru. La fel cum mergi la medic pentru orice alt simptom, așa trebuie să te duci și la dentist, care va găsi soluția pentru problema mirosului neplăcut din gură.

Dacă te confrunți cu un miros urât în gură dimineața sau pe tot parcursul zilei, fie este cazul să faci niște schimbări în ritualul de curățare a dinților, fie este nevoie să mergi la un medic stomatolog, pentru a detecta alte posibile cauze.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!