Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Corpi cetonici în urină: când apar și ce înseamnă

Miercuri, 28.03.2018
de Andreea Baluteanu

Tocmai ai primit rezultatele analizelor de urină și ai observat alarmată prezența ridicată a corpilor cetonici? Noi îți explicăm mai jos care este cauza lor, dacă este cazul sau nu să te îngrijorezi și ce poți face pentru a remedia această situație!

Află ce sunt corpii cetonici, când apar și ce implică prezența lor în urină!

De ce apar corpii cetonici în urină

Te întrebi ce sunt corpii cetonici? Este vorba despre molecule solubile în apă, produse de ficat, iar prezența lor în urină poartă numele de cetonurie. Corpii cetonici în urină apar atunci când corpul tău are nevoie de surse alternative de energie. Neavând la îndemână „combustibilul” său preferat, glucoza, apelează la resursele de grăsime sau de mușchi, în cursul acestui proces formându-se și corpii cetonici.

Test urină

Dacă la prima vedere această situație ți se pare una pozitivă numai atunci când dai ochii cu sintagma „utilizare a grăsimilor”, află că cetonuria se poate dovedi periculoasă atunci când e ignorată. Corpii cetonici în urină creează un mediu acid în organism, un lucru care ar trebui să te îngrijoreze la un moment dat.

Ceea ce ne duce la principala cauză a corpilor cetonici în urină, respectiv diabetul. Așa cum am spus, glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie pentru corp, dar utilizarea ei de către celule depinde în mare măsură de prezența hormonului numit insulină. În cazurile de diabet, această relație este denaturată, ceea ce înseamnă că organismul începe să folosească grăsimile pentru a se menține pe linia de plutire.

Dacă nu ai diabet, mai sunt o serie de cauze ce pot determina apariția corpilor cetonici în urină.

Înfometare. Atunci când nu te hrănești așa cum trebuie pentru o perioadă lungă, corpul nu mai produce insulină. Lipsit de rezervele de glucoză, organismul folosește grăsimea și mușchii, ceea ce implică și apariția corpilor cetonici eliberați apoi în urină.

O alimentație dezechilibrată. Corpii cetonici în urină pot apărea și în cadrul dietelor ce presupun un consum mare de proteine și scăzut în carbohidrați. Acest lucru se întâmplă și în cazul în care ai o alimentație foarte grasă.

Post. Perioadele de post prelungit pot lipsi corpul de substanțe nutritive esențiale, dezechilibrând metabolismul, ceea ce poate conduce la instalarea cetonuriei.

Exercițiu fizic intens. În cazul în care e suprasolicitat, organismul poate avea nevoie de surse alternative de energie, așa cum sunt grăsimile, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici în urină.

Anorexie, stări prelungite de vomă sau diaree. Aceste afecțiuni pot provoca trupului o stare asemănătoare celei declanșate de înfometare, ceea ce ne duce la punctele de mai sus.

De asemenea, prezența corpilor cetonici în urină mai poate fi determinată și de unele condiții medicale ce presupun accelerarea metabolismului precum hipertiroidismul, febra, sarcina sau alăptarea. Cetonuria poate fi prezentă și atunci când traversezi perioade de stres sau atunci când ești extrem de bolnavă: mulți pacienți internați prezintă o concentrație ridicată de corpi cetonici în urină, deși nu suferă de diabet.

femeie infectie urinara

Simptome asociate cu corpii cetonici în urină

Corpii cetonici în urină sunt, la rândul lor, un simptom al diabetului, dar pot exista anumite semne care să îi evidențieze. Iată-le pe cele mai importante:

- respirație cu aromă de fructe;

- urinări frecvente;

- deshidratare sau sete excesivă;

- stări de greață și vomă;

- respirație dificilă;

- confuzie, dezorientare.

Diagnostic și tratament

Prezența corpilor cetonici este monitorizată printr-un test de urină, deși există și analize de sânge prin care poate fi cuantificată.

În ceea ce privește tratamentul, acesta depinde în foarte mare măsură de cauza cetonuriei. Dacă suferi de diabet, este imperios necesar să supraveghezi oscilațiile nivelului de glucoză și să îți modifici stilul de viață, conform indicațiilor oferite de medicul tău. În cazul în care ignori aceste prevederi, corpii cetonici în urină pot declanșa cetoacidoză, o urgență medicală ce îți poate pune în pericol viața din cauza perturbării metabolismului celular, ceea ce determină ca sângele să devină extrem de acid. Cetoacidoza îți poate afecta funcționarea organelor interne (rinichii sau ficatul) și poate necesita spitalizare de urgență.

Dacă prezența corpilor cetonici în urină este determinată de o alimentație dezechilibrată, va trebui să stabilești sursa sa (prea multe proteine sau grăsimi versus prea puțini carbohidrați) și să faci schimbările necesare.

Corpii cetonici în urină nu reprezintă o condiție medicală care să îți pună în pericol viața, dar dacă sunt asociați cu diabetul, este imperios necesar să discuți cu medicul tău. Pune accentul pe o alimentație diversificată și echilibrată, iar efectele se vor vedea curând!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!