Nu lua niciodată paracetamolul la această oră! Cum te poți îmbolnăvi

Nu lua niciodată paracetamolul la această oră! Cum te poți îmbolnăvi

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Majoritatea oamenilor iau măcar o pastilă în fiecare zi. Adesea, nu ne preocupă foarte tare orele la care administrăm medicația. Știm, orientativ, că trebuie să luăm o anumită pilulă după sau înainte de masă, în timpul prânzului sau înainte de culcare.

Probabil că am deveni mult mai atenți la orele când înghițim pastile, dacă am cunoaște câte ceva despre cronoterapie - un nou domeniu științific care urmărește modul în care ora la care luăm un medicament îi influențează acestuia eficiența. Noile cercetări au demonstrat lucruri uimitoare: spre exemplu, banala aspirină poate reduce la jumătate riscul de boli cardiace sau atac cerebral, dacă este luată seara, în loc să fie luată dimineața.

paracetamol

Sursa foto: Pinterest

Tot cronoterapia a demonstrat că unele pastile pot provoca mai multe daune decât beneficii dacă sunt administrare la ore nepotrivite din zi. Este și cazul Paracetamolului, unul dintre cele mai obișnuite medicamente, pe care l-am luat cu toții măcar o dată în viață.

Nu luați niciodată Paracetamol la micul dejun

Paracetamolul sau acetaminofenul este un medicament uzual administrat în perioadele de răceală sau gripă, având acțiune antipiretică și analgezică. Deși nu are un efect antiinflamator propriu-zis, paracetamolul este eficient în cazul diferitelor tipuri de dureri cauzate de inflamații. Este utilizat curent pentru tratamentul unor dureri de intensitate slabă sau moderată, de tipul cefaleelor, nevralgiilor dentare, durerilor de natură chirurgicală sau rezultate în urma fracturilor și entorselor, durerilor asociate ciclului menstrual.

Modul în care acționează constă în reducerea nivelului unor substanțe care stimulează terminațiile nervoase, determinând durere.

De ce nu este bine să luăm paracetamol dimineața?

Femeie confuza citeste prospect

Paracetamolul este procesat în organism de către ficat. De aceea, acest medicament ar putea fi toxic, dacă se ia dimineața.
„Nivelurile hepatice ale unei enzime, denumită NAPQI, sunt cele mai mari dimineața, iar paracetamolul crește și mai mult acest nivel.”, arată dr. Robert Dallman, profesor și expert în cronoterapie la Warwick University Medical School. „Dacă această enzimă se acumulează în ficat, poate provoca pagube semnificative.”

Această teorie a fost demonstrată în mai multe studii pe șoareci, de către cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin. „Dacă dai paracetamol șoarecilor dimineața, nivelul de NAPQI în ficat este mult mai mare, pe o perioadă de 24 de ore.”, arată dr. Dallman.
Paracetamolul poate fi astfel foarte nociv pentru ficat. De altfel, supradozajul cu paracetamol este cauza a aproape o treime din transplanturile de ficat din Marea Britanie, potrivit The British Liver Trust.

Când este recomandat să luați paracetamol


”Este cel mai bine să luați paracetamol seara, când nivelul NAPQI este scăzut în mod natural”, precizează Dr. Dallman.
Așa că, atunci când aveți anumite dureri nu foarte puternice, puteți lua un paracetamol înainte de culcare.
De asemenea, se recomandă prudență în administrarea paracetamolului, în cazul în care o persoană suferă de insuficiență hepatică, hepatite sau insuficiență renală.
Dacă paracetamolul este administrat la ore nepotrivite pe perioade lungi sau în caz de supradozaj, se poate ajunge la necroză hepatică generalizată, insuficiență hepatică severă, cu urmări grave mergând până la necesitatea unui transplant hepatic.

Surse foto: IStock, Pinterest

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.