Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Perioadă stresantă la birou? Vitamina care te ajută să depășești situația de criză

Redactor Andreea Baluteanu

Ne-am obișnuit să considerăm stresul un tovarăș tăcut, dar deja obișnuit al vieții noastre. Până la urmă, ritmul alert din secolul vitezei prezintă și câteva consecințe adverse, starea de tensiune, agitația și anxietatea mereu prezente fiind câteva dintre ele.

Însă, în același timp, cercetătorii sunt de părere că stresul are impact asupra celor mai importante cauze ale mortalității la nivel mondial, printre care se numără bolile de inimă și cancerul. De aceea, e imperios necesar să nu accepți, ci să lupți cu toate armele împotriva stresului. Îți spunem mai jos care este vitamina ce are statut de supereroină în acest sens!

Stresul: e periculos pentru tine sau nu?

Majoritatea dintre noi credem că un pic de stres e de fapt sănătos. Și, îți vine sau nu să crezi, experții sunt de acord. Stresul ne ascute reflexele, ne face mai precauți și ne poate provoca să muncim mai mult sau să ne organizăm mai bine.

Cu toate acestea, la un moment dat, stresul se transformă din factor care te ajută să crești în armă de distrugere. Cum îți dai seama că e cazul tău? Gândește-te la cea mai provocatoare situație care ți-a cauzat stres în ultima perioadă! Cum te-ai simțit la finalul ei? Dacă ai fost liniștită, împăcată cu tine și bucuroasă că ai reușit, cel mai probabil îți controlezi bine stresul. Dar dacă ai cedat în fața epuizării sau nu ai simțit nimic ori, mai rău, ai experimentat teamă sau convingerea că totul se va repeta, ești foarte stresată.

Stresul e și mai periculos pentru că va cauza schimbări hormonale în corp, cu efecte negative pe termen lung. De asemenea, mulți dintre noi avem tendința de a mânca nesănătos sau de a apela la alcool sau la fumat în perioadele cu mult stres. Asociind și tendința de a dormi mai puțin atunci când ești stresată, reiese de aici tabloul dezastrelor pe care le provoacă stresul în viața noastră.

Vitamina B: cum te ajută împotriva stresului

Vitamina B e, de fapt, numele generic pentru 8 vitamine, cu funcții extrem de importante, de la sinteza ADN-ului la susținerea activității sistemului nervos.

În ceea ce privește lupta împotriva stresului, cele mai potente vitamine sunt B1, B3, B6 și B12. Cum te ajută ele? În primul rând, îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos, ceea ce te va ajuta să manevrezi cu mai multă ușurință stresul, să diminuezi efectele sale și să alungi gândurile negative care provoacă depresie sau anxietate.

O altă funcție importantă a grupului de vitamine B este legată de producția de energie. Un corp puternic și sănătos, ale cărui funcții se desfășoară perfect, va combate cu arme eficiente stresul.

Alte efecte ale vitaminei B utile împotriva ucigașului tăcut de azi sunt reglarea dispoziției (Vitamina B1), reducerea iritabilității (Vitamina B3), producția de serotonină, numită și „hormonul fericirii” (Vitamina B6+B12), producția de melatonină, pentru un somn liniștit (Vitamina B12).

Dacă ești încă reticentă și nu crezi că o vitamină te poate ajuta să scapi de stres, află că există și studii în acest sens. Astfel, într-o cercetare desfășurată în 2010, 215 de participanți de sex masculin, cu o stare de sănătate bună, au primit un supliment pe bază de vitamina B pe o durată de 33 de zile. La sfârșitul perioadei de test, participanții au raportat îmbunătățiri semnificative ale nivelului general de stres cu care se confruntau, dar și în legătură cu starea generală de sănătate și de energie.

Cele mai bune surse de vitamina B

Traversezi o perioadă stresantă la birou? Atunci înarmează-te împotriva oricăror efecte negative cu ajutorul vitaminei B.

Cele mai bune surse naturale de vitamina B sunt reprezentate de cerealele integrale, carnea roșie, carnea de pui, ouăle, nucile, peștele, laptele, legumele și leguminoasele proaspete. Introdu-le în alimentație și vei resimți curând efectele pozitive!

 

Ia un supliment! Dacă simți că nu mai poți face față stresului, Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți poate reprezenta aliatul tău prețios. Suplimentul are gust de portocală și xylitol și este disponibil sub formă de spray, ceea ce îi facilitează modul de administrare. Complexul de vitamine este util atât pentru reducerea stresului, dar și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, pentru sănătatea psihică, pentru reducerea oboselii și întărirea imunității. Este recomandat să agiți bine spray-ul înainte de utilizare și să consumi circa 4 pufuri pe zi. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

Alte modalități de a face față stresului la birou

Pe lângă vitamina B, există și alte trucuri pe care le poți aplica pentru a controla mai bine stresul cu care te confrunți. Află ce poți face pentru o minte și o viață mai liniștite!

Meditează. Chiar și numai 5 minute de meditație pe zi au efecte wow asupra modului în care funcționează creierul tău. De asemenea, meditația poate diminua ritmul cardiac și te poate face să fii mai conștientă de stresul cu care te confrunți încurajându-te să fii prezentă în viața ta.

Fă sport! Ai observat cum după o sesiune de dans te simți pur și simplu mai fericită? Sportul eliberează endorfine care te ajută să lupți împotriva stresului.

Plimbă-te în natură. Combinația de aer proaspăt și de mișcare este minunată pentru a te ajuta să te relaxezi și să scapi de nesuferitul stres.

Ia-ți pauze dese. Știi cum se spune: „pauzele mici și dese, cheia marilor succese”. Mai ales atunci când ești stresată, o conversație la telefon cu o persoană dragă, exercițiile de respirație, câteva minute de lectură sau o plimbare te vor ajuta să te detașezi. Dar nu petrece acest timp pe telefon sau în social media, deoarece mulți cercetători le consideră tot surse de stres.

Mănâncă bine. Un corp care este privat de substanțele nutritive esențiale se va simți mult mai neajutorat în lupta cu stresul. O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, nuci și semințe și carne de calitate reprezintă cel mai bun aliat împotriva tensiunii care simți că te copleșește uneori.

Dormi. Încearcă să bifezi în fiecare noapte cele 8 ore necesare de somn. De asemenea, e important și la ce oră mergi la culcare, iar experții sugerează că e mai bine să o faci înainte de 12.

Planifică. În cazul în care proiectele la birou sunt cea mai acută sursă a stresului, planificarea te va ajuta mult. Simpla idee de a ști cu ce te vei confrunta pe parcursul zilei și conștientizarea faptului că ai soluții pentru majoritatea problemelor sunt metode care te vor face să te liniștești instant. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!