Poți afla data morții tale cu un singur set de analize

Poți afla data morții tale cu un singur set de analize

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cu o moarte toți suntem datori, se știe. Dar putem, oare, cunoaște momentul când urmează să ne plătim această datorie? S-ar părea că, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, acest lucru va deveni posibil. Un prim pas important s-a făcut deja.

Oamenii de știință de la Institutul pentru Biologia Îmbătrânirii „Max Planck” din Germania au reușit să pună la punct un test de sânge prin care se poate prevedea probabilitatea morții unei persoane într-un anumit interval de timp. În realizarea acestor analize, cercetătorii au pornit de la informații pe care sângele nostru le conține în mod obișnuit și care au o legătură certă cu moartea.

Pe baza testărilor efectuate, s-au stabilit pronosticuri asupra evoluției posibile a stării de sănătate a unor persoane, cercetătorii urmărind îndeosebi să determine cât de mare era probabilitatea ca respectivele persoane să moară într-o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani.

Concret, aceste date care să permită estimarea a cât de lungă sau de scurtă ne va fi viața vor putea fi colectate datorită unor biomarkeri prezenți în organismul nostru și care au rol în imunitate, diverse inflamații, controlul glucozei etc.

La experimentul au participat 44.168 de persoane de origine europeană, cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani. În timpul desfășurării studiului, 5.512 dintre subiecți au murit, oferind astfel date concrete despre acuratețea rezultatelor studiului.

Astfel, în urma acestor testări, reușita în a determina momentul aproximativ al morții unei persoane a fost cu 10% mai mare decât în cazul altor modalități de predicție a morții. Ceea ce reprezintă o încurajare pentru cercetători: „Am arătat că acuratețea prezicerii mortalității în termen de cinci până la zece ani pe baza unui model care conține biomarkerii identificați și sexul persoanei a fost mai bună decât cea a unui model care conține factori de risc convenționali ai mortalității”, afirmă autorii studiului publicat recent în jurnalul științific Nature Communications.

Este important să subliniem faptul că nu s-a ajuns încă la o concluzie finală, aceste cercetări aflându-se în faza de experimentare. Rezultatele obținute până în prezent sunt un prim pas în această direcție, dar, pentru a se ajunge la o formulă sigură de testare, analizele de sânge mai trebuie îmbunătățite.

Cercetătorii au anunțat că mai sunt unele aspecte ce trebuie studiate în continuare până să se poată realiza un test clinic concludent. „Este necesar să se continue cercetările pentru a dezvolta un scor individual care ar putea fi util în situații din viața reală”, este de părere Amanda Heslegrave, cercetător la Dementia Research Institute din Marea Britanie.

Reușita certă a acestor studii ar constitui un avans medical uimitor, care cu siguranță ar putea deschide noi orizonturi oamenilor de știință și ar oferi șansa unor îmbunătățiri în asigurarea stării noastre de sănătate. Dar, în ceea ce ne privește, aflarea momentului când vom părăsi această lume... câți dintre noi ne dorim cu adevărat să știm, fie chiar și cu aproximație, cât mai avem de trăit?

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut
Incepe quiz
Ce urăsc oamenii în secret la tine - poți afla doar făcând acest test de 1 minut

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.