Nu Skin

Cat de greu iti gasesti de munca, in functie de personalitate

Ioana Dinu

In cazul in care incerci, fara succes, de mult timp sa iti gasesti un job, poate ca este timpul sa iti analizezi putin personalitatea. Stiinta sugereaza faptul ca unele tipuri de personalitate sunt mai predispuse la somaj decat altele. Randurile urmatoare iti vor dezvalui cat de mult iti influenteaza personalitatea atat cariera, dar si cat de mult depinde gasirea unei slujbe de personalitatea ta.

Ce tip de personalitate isi gaseste cel mai greu o slujba

Un nou raport emis de Truity Psychometrics, care se ocupa cu furnizarea evaluarilor de cariera si personalitate, arata ca a fi un observator nu iti aduce prea des paine pe masa. Sau, mai bine zis, cei care considera ca prima persoana pe care ar trebui sa o cunosti esti chiar tu mai cred si ca unele persoane isi gasesc mai greu de lucru, nu din cauza lipsei de experienta, ci din cauza personalitatii.

  

Conform clasificarii personalitatilor data de Carl Jung, exista 16 tipuri de personalitate. In functie de gradul de activitate, exista Introvertiti si Extravertiti. Introvertitii sunt stimulati din interior, in vreme ce Extravertitii isi iau energia din interactiunile sociale. Apoi, in functie de modalitatea de invatare, exista persoane Senzoriale, care se bazeaza pe propriile simturi si persoane Intuitive, care se incred mai degraba in instincte. Urmatoarea categorie clasifica oamenii in functie de procesul folosit pentru a lua deciziile, si astfel avem: Reflexivi, care iau decizii bazandu-se pe factori logici si rationali, si Afectivi, care iau decizii bazate pe sistemul propriu de valori. In cele din urma, conform metodei de procesare a informatiei si organizarii, exista Judecatori, care sunt foarte ordonati, lucreaza structurat, si Perceptivi, cei care sunt mai putin stresati, mai calmi si relaxati. 

Astfel, cele 16 tipuri de personalitate sunt:

1. Extravertit Reflexiv Senzorial - ET(S)J

2. Extravertit Reflexiv Intuitiv - ET(N)P

3. Extravertit Afectiv Senzorial - EF(S)J

4. Extravertit Afectiv Intuitiv - EF(N)P

5. Extravertit Senzorial Reflexiv - ES(T)J

6. Extravertit Senzorial Afectiv - ES(F)P

7. Extravertit Intuitiv Reflexiv - EN(T)J

8. Extravertit Intuitiv Afectiv - EN(F)P

9. Introvertit Reflexiv Senzorial - IT(S)J

10. Introvertit Reflexiv Intuitiv - IT(N)P

11. Introvertit Afectiv Senzorial - IF(S)J

12. Introvertit Afectiv Intuitiv - IF(N)P

13. Introvertit Senzorial Reflexiv - IS(T)J

14. Introvertit Senzorial Afectiv IS(F)P

15. Introvertit Intuitiv Reflexiv - IN(T)J

16. Introvertit Intuitiv Afectiv - IN(F)P

 

Astfel, Introvertitul Senzorial Afectiv (ISF) este cel care isi gaseste cel mai greu de lucru, dintre toate cele 16 tipuri de personalitate.

Apoi, urmatoarele tipuri de personalitati care isi gasesc mai greu un loc de munca sunt: Introvertitul Intuitiv Afectiv (INF), Introvertitul Intuitiv Reflexiv (INT), Extravertitul Intuitiv Reflexiv (ENT) si Extravertitul Senzorial Afectiv (ESF).


Sursa: businessinsider.com  

De asemenea, se pare ca Judecatorii tind sa fie mai atenti la lucrurile pe care le au de facut, functioneaza bine sub presiune, nu au nimic impotriva rutinei si sa nu se lase distrati la munca (ceea ce le asigura o perioada mai lunga de angajare). Mai mult, ei dau dovada si de determinare, lucru care ii atrage intotdeauna pe angajatori.

In schimb, Perceptivii sunt mai spontani, actioneaza in functie de propriul plac, nu se incadreaza aproape niciodata in termene-limita si in structuri organizationale bine definite, nu suporta sa primeasca ordine si sa le fie explicate diverse aspecte, lucruri care ii face sa ramana someri destul de des.

Mai mult, este de la sine inteles ca Reflexivii sunt, in general, mai bine vazuti pe piata muncii, pentru ca ei isi pot explica intotdeauna deciziile luate si conduita de munca. In schimb, Afectivii au cel mai adesea raspunsul de tipul: „asa am simtit ca e bine”, iar oamenii de afaceri tind sa vada acest argument drept unul demn de o concediere.

Referitor la Introvertiti si Extravertiti, acestia pot sa lucreze la fel de bine, insa persoanele Extravertite sunt acelea care vor lega mai repede prietenii si, de multe ori, acelea care vor obtine mai repede o marire de salariu sau o promovare, pentru ca se baga in seama, sunt active si stiu tot ce misca in firma. 

In ceea ce priveste riscul celorlaltor tipuri de personalitate, poti consulta infograficul de mai sus. In plus, pentru a afla care este tipul tau de personalitate si a intelege mai bine de ce modul tau de a fi iti influenteaza gasirea unui loc de munca, poti sa intri aici pentru a-ti face testul de personalitate. Spor la gasit de lucru!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!