Ce este emotivitatea excesiva si de ce unii oameni simt mai puternic decat altii

Ce este emotivitatea excesiva si de ce unii oameni simt mai puternic decat altii

Andreea Gluh, redactor

Ti s-a spus vreodata ca esti prea sensibila si ca reactionezi intr-un mod neobisnuit atunci cand ti se spune un lucru care nu este tocmai pe gustul tau? Inseamna ca poti fi caracterizata ca fiind o persoana emotiva. Cu toate ca pana acum ai trait cu senzatia ca emotivitatea este o trasatura de caracter dobandita ca urmare a diversilor factori externi, iata ca cele mai recente studii contrazic aceasta opinie. Astfel, conform specialistilor, se pare ca emotivitatea excesiva poate fi cauzata si de existenta unei gene specifice.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, care sunt adevaratele cauze ale emotivitatii excesive!

De ce suntem emotivi

Cativa cercetatori americani in domeniul psihologiei au studiat raspunsul sistemului colinergic la stimulii noi. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca, la primul contact cu acestia din urma, orice individ poate reactiona diferit in functie de situatie. Totul este cauzat de faptul ca exista o incertitudine, iar creierul nostru creeaza diverse scenarii in functie de care situatia ar putea evolua, astfel incat sa fie eliminat elementul-surpriza, care poate duce la instalarea unei stari de anxietate sau a unei curiozitati care poate favoriza explorarea oportunitatilor. Totusi, in functie de mostenirea genetica a fiecarei persoane, poate exista sau nu o gena, CHRNA4, care influenteaza raspunsul neurologic si modul de manifestare. Aceasta nu este insa singura responsabila, dupa cum vei vedea in continuare.  

Pentru aflarea unor rezultate concrete, studiile au fost realizate pe un esantion de 614 subiecti, toti acestia fiind copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 14 ani. Jumatate dintre acestia proveneau dintr-un mediu in care abuzurile erau la ordinea zilei, iar cealalta jumatate, dintr-unul care ar putea fi caracterizat drept normal. La finalul cercetarilor, s-a descoperit, asa cum era si de asteptat, ca sistemul colinergic al subiectilor proveniti dintr-un mediu violent  avea un raspuns negativ, manifestat prin anxietate. In schimb, in cel de-al doilea caz, subiectii au manifestat curiozitate si au profitat de ocazii pentru a explora posibilitatile ivite in cadrul experimentului.

Asadar, emotivitatea excesiva este o trasatura de caracter care are la baza o serie de factori care nu tin de puterea ta de a-ti stapani trairile. Desigur ca te poti autoeduca pentru a invata sa treci cu capul sus peste situatiile care iti creeaza disconfort si pentru a privi viata cu alti ochi.

Articolul urmator
Totul despre rugăciunea pentru cei dragi și protecția maternă: este posibil să salvezi rudele de greutăți?
Totul despre rugăciunea pentru cei dragi și protecția maternă: este posibil să salvezi rudele de greutăți?
Cât de puternic este sufletul tău?
Incepe quiz
Cât de puternic este sufletul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.