Nu Skin

Cum recunoști oamenii toxici

Alexa Galgau

Cu toții avem în jurul nostru persoane care ne sunt benefice, dar și persoane care reușesc să ne pună la pământ mereu, făcându-ne să ne simțim fără nicio valoare. Din păcate, nu poți identifica întotdeauna oamenii toxici din jurul tău. Chiar dacă reușești să faci asta, nu poți mereu să îi îndepărtezi, pentru că uneori este vorba chiar de rude apropiate ori prieteni din copilărie. Cu toate acestea, este bine să știi care sunt „simptomele” unei persoane toxice, ca să îi limitezi efectul negativ asupra ta.

Iată cum recunoști oamenii toxici!

Cum să identifici oamenii toxici

Pentru a putea reduce cât mai mult contactul cu prietenii falși, care îți umplu viața de negativitate, trebuie mai întâi să înveți să îi identifici. Acestea sunt 10 semne clare că o persoană este toxică:

1. Îi vorbește pe alții de rău. Un om obișnuit mai bârfește din când în când, însă o persoană care face acest lucru des este nesigură pe ea și simte nevoia să îi pună pe alții în inferioritate, pentru a se simți mai bine în pielea ei. Un astfel de om toxic te va bârfi și pe tine cu prima ocazie, chiar dacă sunteți apropiați.

2. Are o atitidine negativă. Nu este nimic de condamnat dacă o persoană are din când în când o dispoziție nu tocmai strălucită și se plânge, dar un om toxic numai asta face. Întotdeauna face câte o remarcă răutăcioasă, sarcastică sau deprimantă, iar tu te simți adesea demotivată și fără energie în urma interacțiunii cu o astfel de persoană.

3. Nu are compasiune sau empatie. Nu ți s-a părut mereu ciudat că nimic nu pare să atingă anumite persoane din jurul nostru? Ei bine, rareori este vorba despre putere emoțională. De cele mai multe ori, este vorba despre oameni toxici, care nu reușesc să simtă mare lucru pentru alte persoane și nu sunt dispuși să facă un efort pentru a le înțelege.

4. Dramatizează totul și stârnește certuri. Dacă i se întâmplă ceva rău, un om toxic va considera că este sfârșitul lumii. În mod ciudat, o astfel de persoană pare să aibă mereu câte o criză în viață sau un conflict cu cineva. Chiar dacă se plânge constant de aceste probleme, adevărul este că un om toxic iubește drama și conflictul și chiar încearcă să le stârnească, uneori involuntar.

5. Te critică mereu. Și o fac sub pretextul că vor să te ajute și să îți ofere sfaturi sincere, însă adevărul este că le place să te tragă prin noroi și să te facă să te simți prost. Oamenii toxici nu îți vor oferi ajutorul niciodată, oricât de multe realizări ai avea.

6. Nu te ascultă niciodată. Nu simți niciodată că îți acordă atenție sau, dacă te ascultă, imediat începe să vorbească despre tine. Un om toxic este foarte egocentric și, pentru că nu are compasiune, nu poate să îți fie alături în momentele grele - nu cu adevărat. 

7. Vrea să aibă dreptate cu orice preț. Nu contează adevărul, ci să arate lumii că a câștigat într-o ceartă sau într-o discuție. Nu contează câte argumente logice îi aduci, o persoană toxică nu va ține cont de ele și, până la urmă, te va face să renunți la a o mai contrazice. Asta se  întâmplă pentru că un astfel de om are un orgoliu imens și, ca să nu îl rănească, nu se dă în lături de la a-i răni pe alții.

8. Încearcă să te controleze. Un om toxic va dori să se implice prea mult în viața ta și chiar să ia decizii pentru tine, pentru că are tendința de a controla oamenii din jur. Persoanele toxice sunt indiscrete și, dacă le dai voie să pătrundă în viața ta, vor deveni chiar autoritare uneori.

9. Au probleme cu dependențele. Un semn clar că o persoană este toxică pentru tine este dependența de anumite substanțe sau de orice altceva care îi face rău - de exemplu, jocuri de noroc. Un astfel de om te va trage în jos, iar tu nu vei putea să îl ajuți să se ridice, oricât de mult ai încerca. În plus, persoanele cu dependențe ajung să profite de prietenii lor și să împrumute mereu bani pe care nu îi mai dau înapoi.

10. Îți dau o stare de neliniște. Instinctul tău îți va spune clar când ai de-a face cu un om toxic, chiar dacă îți va fi greu să accepți această realitate. Dacă o persoană te face să te simți neliniștită sau stresată, fără un motiv anume, e posibil să fie vorba despre o relație toxică între voi.

De cele mai multe ori, oamenii toxici nu au toate caracteristicile de mai sus, ci doar câteva. Este bine să ții ochii deschiși și să rărești întrevederile cu aceste persoane sau chiar să rupă legătura!

Descoperă și câteva tipuri de prieteni de care nu ai nevoie în viața ta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!