Scuze false pe care le vei auzi numai din gura unui narcisist. Nu te lăsa păcălită!

Cristina Gherghina

Suntem oameni și este firesc să facem greșeli din când în când, chiar dacă vorbim de genul de greșeli care îi poate răni profund pe cei mai dragi și importanți oameni din viața noastră. Însă, din fericire, o scuză venită din suflet îi poate face pe cei în fața cărora am greșit să ne ierte și să ne acorde o a doua șansă. 

Cu toate acestea, astfel de scuze sincere și pline de regret sunt rareori întâlnite în cazul persoanelor narcisiste.

Persoanelor narcisiste nu le pasă de sentimentele altora sau de încrederea pe care o au ceilalți în ei. Urăsc din tot sufletul să recunoască atunci când greșesc, preferând să se concentreze pe păstrarea imaginii lor perfecte și pe evitarea oricărei situații care le-ar produse disconfort, indiferent de disconfortul pe care ei îl provoacă altora.

Scuzele care încep cu fraze precum "Îmi pare rău, dar..." sau "Îmi pare rău dacă..." sunt lipsite de sinceritate și sentimente. Astfel de scuze false sunt folosite atunci când persoana în cauză caută să evite responsabilitatea, să găsească scuze pentru comportamentul ei, să minimalizeze gravitatea faptelor ei, să invalideze sau să creeze confuzie.

În timp ce mulți dintre noi ne simțim prost atunci când greșim față de ceilalți, iar primul instinct este să ne cerem scuze și chiar să ne pară rău, narcisiștii fie refuză să își ceară scuze fie își cer scuze într-un mod menit să îi facă pe ceilalți să se simtă confuzi și copleșiți.

Află din Galeria Foto care sunt 13 moduri în care un narcisist își va cere scuze! Așa îți vei da seama cu cine ai de-a face da fapt!

Minimalizarea greșelii

Minimalizarea greșelii

Scuzele precum "Doar glumeam" sau "Încercam doar să ajut" sunt genul de scuze folosite de narcisiști pentru a scăpa basma curată. Practic, un narcisist te va convinge că greșeala pe care a făcut-o nu a fost cu rea intenție sau a fost făcută pentru o cauză bună. 

Va încerca să arunce vina asupra ta

Va încerca să arunce vina asupra ta

  • "Îmi pare rău dacă consideră că am greșit cu ceva."
  • "Îmi pare rău că mă consideri o persoană rea."
  • "Îmi pare rău, dar poate că ești prea sensibilă."

Dacă auzi astfel de scuze din partea partenerului tău, înseamnă că este un narcisist care doar încearcă să arunce vina asupra ta cu toate că în situația respectivă tu ești cea rănită. 

Scuzele condiționale

Scuzele condiționale

  • "Îmi pare rău dacă ceea ce am spus te-a jignit."
  • "Îmi pare rău dacă ți-au fost rănite sentimentele."
  • "Îmi pare rău dacă am făcut ceva greșit."

Acest gen de scuze sunt lipsite de empatie, sugerând că doar un anumit lucru te-ar fi putut deranja sau ți-ar fi putut răni sentimentele. 

Scuzele de tip "Déjà vu"

Scuzele de tip "Déjà vu"

  • "Am spus deja că îmi pare rău."
  • "Mi-am cerut scuze pentru asta de o grămadă de ori."

Astfel de afirmații nu reprezintă scuze reale. Persoana care folosește aceste scuze vrea să îți transmită faptul că și-a cerut deja scuze și nu mai este nevoit să o facă, chiar dacă nu ai sesizat nici o schimbare în comportamentul său.

Surse foto: Istock

Articolul urmator Ce ar trebui sa stii despre apa de gura cu clorhexidina – cand, cum si la ce foloseste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.