Studiu: să te simți mai tânăr te ajută, suprinzător, să și trăiești mai mult

Studiu: să te simți mai tânăr te ajută, suprinzător, să și trăiești mai mult

Ramona Jurubita

Tinerețea fără bătrânețe există doar în basme. În realitate, viața își urmează cursul firesc și anii se scurg, parcă, într-o clipită. Unii oameni se tem de îmbătrânire pentru că asociază acea perioadă cu schimbări fizice precum: căderea părului, ridarea pielii, pierderea dinților. Mulți nu iau în calcul faptul că accentul ar trebui să cadă pe cum te simți în interior, nu pe cum arăți când te uiți în oglindă.

A te simți tânăr îți poate aduce multe beneficii, atât pentru sănătatea mintală, cât și pentru cea fizică. Cei de la Brightside au analizat mai multe studii pentru a se convinge dacă este adevărat că vârsta reprezintă doar un număr.

Distributia din Sex and the City, poza facuta in 2009

Sursa foto: Gettyimages

Vârsta percepută de individ, mai degrabă decât numărul real, este cunoscută drept „vârsta subiectivă” și conform psihologilor Weiss și Lang, ne legăm de ea ca de o ancoră care ne ajută să facem față mai ușor stresului îmbătrânirii. 

Felul în care te simți spune multe despre personalitatea ta, iar studiile au arătat că persoanele cu o vârstă subiectivă mai mică sunt mai extrovertite și mai deschise la experiențe noi, în contrast cu restul populației.

Unii oameni înțeleg greșit ideea de „spirit tânăr” și confundă acest sentiment cu imaturitatea. Trebuie să știi și tu că experiența de viață îți oferă maturitate și înțelepciune, iar felul în care te simți depinde foarte mult de modul în care privești situațiile. O perspectivă pozitivă îți poate oferi încredere în tine și energie, indiferent de greutățile prin care treci.

Până la 30 de ani ne dorim să ne maturizăm

Toți copiii se visează adolescenți, și toți adolescenții vor să experimenteze vârsta de adult. Când suntem tineri ne grăbim să creștem pentru că ne dorim să fim ca părinții noștri sau ca modelele pe care ni le-am ales în viață. Dar după ce împlinim 30 de ani, lucrurile încep să arate diferit și am vrea să putem da timpul înapoi ca să ne simțim din nou copii, să nu avem griji sau responsabilități.

Psihologul Anna Kornadt a constatat, de asemenea, că ne simțim diferit în diferite aspecte ale vieții noastre, mai ales când ajungem la maturitate și tindem să spunem că nu suntem și în interior la fel de bătrâni. De exemplu, a spune că ai 45 de ani la vârsta de 50 de ani ar putea fi o modalitate de a-ți exprima autocontrolul și de a te apăra în lupta cu problemele vieții.

Ce poate prezice vârsta subiectivă despre sănătatea ta

Cu cât te simți mai tânăr/tânără, cu atât înțelegi mai profund starea de bine și te bucuri de tot ce te înconjoară. Altfel, ai fi tot timpul posomorât și nu ai aprecia nimic din tot ce ai în jur, pentru că te-ai considera deja trecut/trecută prin viață. Nivelul de stres este mai scăzut dacă vârsta subiectivă este mai mică, după cum se arăta într-un studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie.

Dacă la 30 de ani te simți de 26, asta poate însemna o mai bună funcționare cognitivă, mai puțină inflamație cauzată de stres, un risc mai mic de spitalizare din cauza unei boli și o viață mai lungă.

Beneficiile pe care le poți avea pe termen lung dacă te simți mai tânăr/tânără decât ești

 1. Poți preveni depresia pentru că ești mereu energic/energică
  Universitatea din Montpellier a urmărit datele a peste 17.000 de persoane de vârstă mijlocie. Majoritatea participanților s-au simțit cu 8 ani mai tineri decât vârsta lor reală, iar restul dintre ei, care au simțit că au îmbătrânit mai repede, au avut un risc cu 18% - 25% mai mare de a suferi de o boală sau depresie.
 2. Mai tânăr din punct de vedere mintal, mai puternic din punct de vedere fizic
  A te simți mai tânăr poate duce la efectuarea cu o plăcere și mai mare a activităților fizice, cum ar fi sportul, practicarea unui nou hobby, călătoriile, dansul și mișcările în general. Vei avea mai mult timp să te bucuri de tot ceea ce te-a făcut să te simți fericit/fericită în copilărie.
 3. Oamenii care se simt mai tineri își pot imagina un viitor mai luminos
  Corpul face să devină realitate ceea ce gândește mintea, așa că el va crede că este tânâr dacă tu îi impui această idee. Vei privi spre viitor cu mai mult optimism dacă nu îți vei face griji cu privire la vârsta reală.

Sfaturi care te vor ajuta să te simți mai bine în pielea ta

 1. Include jocul în programul tău (sporturi, interacțiuni sociale)
 2. Asigură-te că râzi cel puțin o dată pe zi
 3. Învață mereu ceva nou (descoperă-ți mereu noi pasiuni)
 4. Explorează necunoscutul zi de zi (nu îți fie teamă de provocări și dorește-ți să cunoști mai profund tot ce te înconjoară)
 5. Aventurează-te pe noi culmi ale fericirii (călătorește mult, plimbă-te în aer liber)
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen (@baddiewinkle)

Cel mai bun exemplu este modul de viață al unei femei de 93 de ani, cunoscută ca baddiewinkle pe rețelele sociale. Helen are o energie ieșită din comun și face lucruri pe care nici măcar unii tineri nu le pot face, ea este dovada clară că un spirit tânăr îți menține și corpul într-o formă de invidiat.

A fi tânăr în suflet îți poate schimba mentalitatea și te poate face să te bucuri mai mult de această călătorie numită viață. Tu cum ai ales să trăiești?

Citește și: Cum să rămâi tânără și frumoasă: sfaturi de la budiști

Surse articol: BrightsideHealthlineWebmd

Surse foto: Gettyimages

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment
Incepe quiz
Te simți îngrozitor? Fă testul și vei primi cel mai frumos compliment

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.