Tot ce m-a învățat mama înainte să moară... Scriu și plâng. Scriu...

Tot ce m-a învățat mama înainte să moară... Scriu și plâng. Scriu...

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

A-i avea pe părinți alături este o binecuvântare. Din păcate, uităm acest lucru și lăsăm timpul să treacă, fără să fim suficient de atenți la vorbele lor, la înțelepciunea pe care ne-o transmit în fiecare clipă. Luăm de la sine înțelese cuvintele lor și nu ne dăm seamă că, mai devreme sau mai târziu, vom tânji să le auzim din nou, să le ascultăm cu mai multă atenție. Prea târziu, când ei devin adesea amintire, realizăm ce comoară nepieritoare ne-au lăsat moștenire. 

Acestea sunt mărturiile unei tinere scriitoare, Bianca Sparacino, care vorbește despre învățăturile pe care le-a primit de la mama ei, înainte ca aceasta să moară. Grație mamei sale, a primit cea mai importantă lecție din viața sa: aceea de a trăi aici și acum, cu toată ființa sa. 

”Înțeleg că nu toți oamenii au avut norocul să fie îndrumați în viață într-un fel atât de minunat ca mine. Mama mea m-a inspirat într-un mod care trece dincolo de cuvinte. Întotdeauna m-a încurajat și m-a iubit pentru ceea ce am fost. Același lucru l-a făcut cu toți oamenii din jurul ei, aducând la suprafață partea lor cea mai frumoasă. Îmi doresc să-i pot continua munca. să împărtășesc cuvintele ei, care au fost adevărate învățături pentru mine, sperând că oricine le va citi se va simți iubit astăzi, că înțelepciunea ei va ajunge la minți și la inimi. Iată cele mai importante lecții pe care mi le-a împărtășit mama, al căror adevăr îl înțeleg abia acum. 

mama si fiica

 

1. Felul în care arăți este cel mai puțin interesant lucru la tine.  

Din păcate, am fost învățați să asociem frumusețea fizică cu valoarea sau meritele unei persoane. Dar este departe de a fi adevărat. Dacă ne lipsește energia de a face lucruri frumoase în lume, de a ne conecta cu cei din jur, suntem pierduți, indiferent de cum arătăm. 

Este mult mai mult la noi decât simpla noastră aparență. Iar acest lucru este purul adevăr, chiar dacă ne vine greu să credem asta, când trăim într-o epocă a comparațiilor, în care ni s-a imprimat ideea că trebuie să fim perfecți, ca să fim iubiți. 

Nu este impresionant că poți face pe cineva să întoarcă privirile după tine, cu frumusețea ta. Cu adevărat impresionant este că poți inspira oameni, că îi poți ajuta să se schimbe, că îi poți alina. Că te poți conecta cu ei. 

Mama mea a schimbat destine, dar nimeni nu a venit la mine să-mi spună ”mama ta mi-a schimbat viața pentru că era frumoasă.” Dimpotrivă, mama a încercat mereu să fie cât mai modestă și să nu se facă remarcată prin înfățișarea sa. Dar prezența ei, sufletul ei, felul în care și-a dăruit inima celor pe care i-a întâlnit- toate acestea au rămas în mintea familiei, cunoscuților, prietenilor ei. Mama a fost, întotdeauna, numai suflet. Amintirea ei nu are nici o legătură cu felul în care arăta. 

Puteți să vă gândiți și voi la oamenii care v-au influențat, v-au făcut să creșteți sau de care vă pasă cel mai mult în viața voastră. Acei oameni care v-au făcut să vă simțiți văzuți, să râdeți din toată inima, care v-au pătruns în adâncul sufletului. Cei pe care îi prețuiți cel mai mult, îi vreți mereu aproape, care vă fac să vă simțiți protejați și fericiți.

Acum, gândiți-vă dacă toate aceste sentimente au vreo legătură cu felul în care arată oamenii dragi. Ei nu vă mișcă sufletele pentru că sunt frumoși, ci vă ating și vă inspiră prin bunătatea lor. 

Așa că lăsați deoparte ce vă învață moda. Concentrați-vă să fiți voi înșivă, să împărțiți sufletul vostru lumii. Astfel veți căpăta greutate și importanță în ochii celorlalți. Oamenii vor uita cum arătați la un moment dat, ce haine purtați, cum erați aranjați. Dar își vor aminti mereu învățăturile voastre care i-au impresionat, felul în care i-ați făcut să se simtă. Iar aceasta este frumusețea vieții. 

2. Chiar dacă cineva nu răspunde sentimentelor tale, nu înseamnă că nu meriți să fii iubit

Dacă te îndrăgostești de cineva care nu simte același lucru ca tine, încearcă să înțelegi că acest lucru nu reflectă bunătatea sau meritele tale. Faptul că cineva nu te iubește, atunci când tu îl iubești, nu înseamnă că nu meriți toată dragostea din lume.  Oamenii sunt foarte diferiți, dorințele și așteptările lor nu se potrivesc mereu cu dorințele și așteptările noastre. Uneori, ești gata să iubești o persoană, dar acea persoană nu este pregătită pentru tine. Câteodată eșt gata să torni întregul tău suflet într-o altă ființă, dar aceasta nu poate să te conțină. Uneori, încerci tot posibilul să faci lucrurile să meargă, dar persoana pe care ți-o dorești decide că nu vă potriviți și nu are rost să facă nici un efort. Iar acest lucru este în regulă. 

Ceea ce trebuie să înțelegi este că, dacă cineva nu poate răspunde iubirii tale, dacă nu poate să-ți dea ceea ce-ți dorești, a te agăța de acea persoană este doar o formă de autodistrugere. Nu poți continua să trimiți iubirea ta către o inimă care rămâne închisă, pentru că te vei simți golit și nu vei primi nimic în schimb. 

Chiar dacă este greu să renunți la persoana pe care o iubești din tot sufletul, trebuie să înțelegi că numai așa poți să-ți recâștigi energia și dragostea pe care le-ai dăruit, să le reorientezi către pasiunile tale, către speranțele tale, către cineva care este dispus să le primească. Numai așa te poți deschide spre noi începuturi și îți poți vindeca inima. 

umbrela

3. Asigură-te că ai alături o persoană care te iubește în zilele tale întunecate, la fel de mult ca în cele luminoase

Părinții mei au fost un ul lângă altul în fiecare zi. Nu doar când viața a fost frumoasă și strălucitoare, nu doar când au fost tineri și toate în jurul lor păreau magice. Ei s-au ales unul pe altul, s-au susținut și atunci când au început greutățile, când a început lupta. Au fost întotdeauna o echipă. Dragostea lor a crescut cu timpul, nu a fost doar un sentiment de moment; a devenit din ce în ce mai hrănitoare, a rămas în sufletele lor chiar și atunci când au început să apară necazurile. 

Când mama mea s-a îmbolnăvit, atunci am înțeles profunzimea acestei lecții. L-am văzut pe tatăl meu mereu alături de ea, i-am surprins pe amândoi în acele mici momente în care înțelegi cât de mare poate fi dragostea dintre două persoane. Am văzut grija pe care i-o purta tata, felul în care o liniștea, faptul că dormea noapte de noapte lângă ea, în spital. Timp de un an a așteptat-o, a făcut tot posibilul ca să-i aline suferințele, ca să facă lucrurile confortabile. A luptat din răsputeri pentru ea, nu a renunțat nici măcar o dată. 

Și am văzut cât de mult a apreciat mama aceste lucruri, cât de mult a alinat-o această dragoste necondiționată, practică, a cuiva care a fost mereu lângă ea. Tata a fost alături de mama până în ultima clipă, i-a adus seninătate și a făcut-o să simtă că este iubită. 

Trebuie să înțelegi că și tu meriți acest lucru, să ai alături o personaă care te iubește, te respectă și te protejează de la început până la sfârșit. Nu numai în momentele bune și lipsite de griji, ci mai ales în acele momente în care suferința și greutățile își fac loc în viața voastră. Acesta este genul de dragoste care durează și pe care trebuie s-o aștepți. Și ea chiar există. 

4. Ai curajul să iubești profund și să trăiești o viață reală

Mama mea m-a învățat o lecție simplă: poți schimba lumea dacă îți pasă, în fiecare zi, de cei din jurul tău. Dacă reușești să iubești profund, într-o lume care, de multe ori, te dezamăgește. Dacă reușești să-ți păstrezi credința în legătura dintre suflete, într-o lume în care totul pare de vânzare și pierde mult prea repede. 

Nu trebuie să renunți la speranțele tale, la convingerea că binele există și că sunt oameni care te pot iubi la fel de mult cât îi iubești tu pe ei. Chiar dacă ești rănit în dragoste, nu trebuie s te menții la suprafața lucrurilor sau să te ascunzi, de frica de a nu suferi. Trebuie să iubești cu toată puterea, cu toată convingerea, să nu lași lucrurile care te-au fănit să te transforme într-o persoană complet diferită, care nu se mai recunoaște pe sine. 

Nu uita că viața adevărată cuprinde și bune și rele, bucurii, dar și suferințe. Și nu pierde din vedere că o viață reală trebuie trăită în conexiune de suflete, nu în legăturile aparente și relațiile superficiale de pe social media. Așa că ridică-ți capul din telefon și privește lumea, împrietenește-te cu oamenii, petrece mai mult timp fiind prezent în lume, în relație cu tine însuți. Viața este făcută să fie trăită. Trebuie să găsești lucrurile care te însuflețesc, care îți aduc bucurie. 

papadie

Trebuie să te înconjori cu acei oameni care te vor în viața lor, care te acceptă și te iubesc, Trebuie să lucrezi cu tine, pentru a te vindeca, să nu-ți pese de ce cred alții despre tine, să nu renunți la fericire și inspirație doar pentru că te temi de cum vei fi perceput.Trebuie să ai încredere în ideile tale, să fii convins că persoana și speranțele tale merită să ocupe un loc în lume. Că ai un sens în acest Univers. 

Pentru că sufletul tău este împlinit în toate modurile posibile și nu are nevoie să aștepte ziua în care va fi mai drăguț, mai subțire, mai cool sau mai de succes pentru a trăi cu adevărat. 

Aceste lucruri le-am învățat de la mama. Că nu putem aștepta momentul în care vom deveni persoanele din visele și proiecțiile noastre.Nu există timpul potrivit sau circumstanțele perfecte ca să începi să trăiești. Trebuie să te arăți lumii chiar acum, nu peste 3 luni, peste cinci ani sau peste un deceniu, când te vei considera o persoană realizată. Pentru că fiecare zi este o binecuvântare. Fiecare zi este un dar, pe care nu ne permitem să-l pierdem. 

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.