Tot ce trebuie să știi despre regula 90/10, principiul simplu de urmat care-ți poate schimba, în bine, întreaga existență

Tot ce trebuie să știi despre regula 90/10, principiul simplu de urmat care-ți poate schimba, în bine, întreaga existență

Alida Enache

O mică parte din evenimentele și întâmplările vieții noastre de zi cu zi depinde de voința întâmplării. În rest, noi sunt cei responsabili pentru felul în care decurg lucrurile. Universul ne dă o nouă șansă în fiecare zi și depinde doar de noi să hotărâm cum putem profita de aceasta. În acest fel descrie scriitorul american Stephen Covey principiul 90/10.

Imagine cu o femeie care sărută un bărbat pe obraz

Ce este regula 90/10?

Putem controla 90% din evenimentele care se întâmplă în viața noastră, ceea ce înseamnă că o mică parte, mai exact 10%, nu poate fi controlată și nici premeditată. Nu putem controla, în principiu, nimic din ceea ce nu ține de noi, însă ce puteam face este să controlăm reacția noastră față de evenimentele neprevăzute.

Ia ca exemplu scena următoare: Iei micul-dejun alături de familia ta. Fiica ta varsă în mod accidental cana de cafea pe cămașa ta. Tu te superi și începi să o cerți, apoi țipi și la soțul tău pentru că a lăsat cana de cafea pe marginea mesei. Te duci în dormitor să te schimbi, iar apoi când te întorci la masă, îți găsești fiica plângând. Nu a terminat micul-dejun și nici nu și-a pregătit ghiozdanul pentru școală. Ca urmare, ea va întârzia la școală și tu la muncă. Încerci să conduci cât mai rapid spre locul tău de muncă, dar chiar și așa întârzii. Imediat cum intri pe ușa biroului îți dai seama că ai uitat câteva acte importante acasă. Ziua ta a început groaznic și se va termina în aceeași notă. Vrei doar ca aceasta zi oribilă să se termine. După muncă, mergi acasă, unde te așteaptă fiica și soțul. Amândoi sunt supărați și există tensiune între voi toți.

De ce ai avut o zi proastă?

1. Pentru că fiica ta a vărsat ceașca de cafea
2. Pentru că fiica ta a pierdut autobuzul spre școală și ai fost nevoită să o duci tu
3. Pentru că traficul a fost blocat și ai întârziat la muncă
4. Pentru felul în care ai ales să reacționezi la situație

Da, toată ziua ta a fost oribilă pentru că tu ai ales să fie oribilă. Reacția ta a fost greșită și în felul acesta ți-ai stricat ziua. Mai mult de atât, ai stricat și ziua soțului tău și a fiicei tale. Nu puteai face nimic pentru a evita micuțul accident cu cafea, într-adevăr. Dar îți puteai controla emoțiile, puteai controla felul în care ai perceput acel accident. Îi puteai spune fiicei tale că nu este nicio problemă și că ar trebui să fie mai atentă data viitoare. Imediat după, te-ai fi putut duce în dormitor să te schimbi și să îți strângi lucrurile pentru muncă. Atunci când te-ai fi întors la masă, ți-ai fi văzut fiica plecând spre școală cu autobuzul. Apoi ți-ai fi sărutat soțul, i-ai fi urat succes la muncă și ai fi putut pleca și tu liniștită spre birou. Ai fi ajuns la muncă înainte cu cinci minute, energică și fericită, pregătită pentru o nouă zi minunată. Aceasta ar fi fost scenariul fericit, nu-i așa?

Citește și: În drumul tău prin viață, sper să primești dragostea pe care o meriți și de care are întreaga ta ființă nevoie

Ei bine, tu ești singura responsabilă pentru felul în care percepi lucrurile. Tu poți alege dacă să-ți faci rău sau bine. Poți alege să dai vina pe alții pentru tot ceea ce se întâmplă sau să îți controlezi emoțiile în legătură cu evenimentele neprevăzute din viața ta.

Învață să reacționezi în așa fel încât pacea ta sufletească, dar și a celor din jur să nu fie afectată. Este simplu! Atunci când alegi să vezi doar binele, se va întâmpla doar bine! Caută binele în orice situație, oricât de negativă ar fi ea! Odată ce ai înțeles că tu ești responsabil/ă de felul în care percepi situațiile și în care reacționezi la evenimente neprevăzute, vei fi cu adevărat o persoană fericită.

Surse articol: Brightside, Baass, ExploringYourMind

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cum să manifești o persoană. Tot ce trebuie să știi pentru a-l atrage pe "acel" cineva în viața ta
Cum să manifești o persoană. Tot ce trebuie să știi pentru a-l atrage pe "acel" cineva în viața ta
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.