Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Rafila dă vestea așteptată de toată România: Cred că putem avea o vară liniștită dacă...

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Reprezentantul OMS în România,  Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția coronavirusului în țara noastră și despre măsurile care trebuie luate de acum înainte. Președintele Societății Române de Microbiologie arată că în viitor trebuie să ne concentrăm pe eliminarea focarelor virale care apar în comunitate, dar viața socială și economia pot reveni la normal până în toamnă. 

rafila

Sursa foto: Pinterest

Vom trata focarele propriu-zise

Reprezentantul OMS a subliniat că trebuie să menținem în continuare o stare de vigilență și să eliminăm focarele de coronavirus imediat ce apar. Chiar dacă România a avut noroc să înregistreze un număr mai mic de cazuri față de multe țări europene, trebuie să menținem acest avantaj, printr-o atenție constantă. 

„E o creștere apreciabilă, dar rămâne să vedem dacă e o întâmplare sau dacă e un trend. Depinde și câte teste au fost prelevate. Nu cred că este o schimbare în transmiterea comunitară a bolii. Nu este exclus să apară noi focare în anumite zone. În Israel a crescut brusc numărul de cazuri, pentru că a apărut virusul în anumite școli. Și s-au închis exact acele școli. Și noi vom trata focarele propriu-zise. Măsurile luate până în acest moment vor continua să-și facă efectul. Contează dacă avem comunități mai mult sau mai puțin compliante. Vorbim de relaxarea instituțiilor, dar și de relaxarea indivizilor. Cred că putem avea o vară liniștită pe fondul acestui trend în scădere al virusului.”,  a arătat Rafila. 

Economia și învățământul trebuie să repornească

Pandemia a blocat toate sectoarele importante ale vieții noastre, dar este vremea ca acestea să repornească. Însă, pentru ca numărul de îmbolnăviri să nu crească dramatic, este necesar să ne păstrăm în expectativă și să luăm toate măsurile de precauție necesare. 

femeie masca

”Economia ar trebui să repornească și să nu se mai oprească. Și învățământul trebuie să repornească. Importantă e atitudinea fiecăruia dintre noi. Este la modă să spui că virusul nu există și că măsurile au fost exagerate. Dar avem de 5-6 ori mai puține cazuri și victime decât în vestul Europei”, a precizat reprezentantul României la OMS.

„Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, şi al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introdcem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece.”

„Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor”, a subliniat Rafila. 

Surse foto: Pinterest, IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta