Adevarata Stare de Bine

Șapte semne ale varicelor pe care nu trebuie să le neglijezi

Miercuri, 15.02.2017
de Diva Hair

Se apropie primăvara, anotimpul în care renunţăm la pantaloni şi picioarele noastre sunt din nou la vedere. Cu toate ne dorim picioare frumoase care să fie admirate ori de câte ori purtăm o rochie sau o fustă, dar nu întotdeauna un picior frumos înseamnă un picior sănătos. Deşi sună înspăimântător, varicele sunt unul dintre inamicii picioarelor care, pe lângă aspectul inestetic, pot cauza şi probleme grave de sănătate.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilataţiile patologice ale sistemului venos superficial (subcutanat), al membrelor inferioare. Acestea sunt dureroase şi inestetice şi afectează aproximativ 40% dintre femei şi 25% dintre bărbaţi.

semne varice

Varicele apar atunci când venele îşi pierd din elasticitate, odată cu înaintarea în vârstă, iar valvele care permit circulaţia unidirecţională a sângelui nu-şi mai îndeplinesc funcţia. Aceste valve permit sângelui să circule dinspre vasele cu calibru mai mic către cele mai mari, iar apoi către inimă. Atunci când o valvă nu îşi mai îndeplineşte funcţia, sângele poate circula în sens retrograd, astfel creşte presiunea intravenoasă şi pereţii venei se slăbesc.

 

Iată cele 7 simptome ale varicelor pe care nu trebuie să le neglijezi

 

1. Vene umflate, protuberante

Atunci când ai varice, venele apar mărite şi răsucite, în special pe membrele inferioare. Acestea au culoare albastru închis sau violet, dar pot arăta şi de culoare roşie sau de culoarea pielii. Odată cu apariţia varicelor, membrele afectate se pot umfla considerabil, lăsând senzaţia de picior greu. Orice venă dilatată necesită asistenţă medicală de urgenţă, deoarece aceasta poate indica un cheag de sânge - o afecţiune cunoscută medical că tromboflebită.

 

2. Durere

Unul dintre principalele simptome ale varicelor, adesea subapreciat, este durerea. Acesta este de obicei trecut cu vederea, deoarece nu toate venele varicoase apar la suprafaţă, unele sunt invizibile şi situate mai adânc în picior.
Durerea apare din cauza acumulării presiunii şi a toxinelor în picior şi se manifestă printr-o senzaţie de arsură şi crampe musculare. Durerea se înrăutăţeşte atunci când pacienta stă mult în picioare sau dacă varicele nu sunt tratate la timp.

 

3. Senzaţia de picioare grele

Pe lângă durere, persoanele cu varice pot avea senzaţia de greutate în picioare. În timp ce este normal ca senzaţia de picioare obosite sau grele să apară după efort fizic, este anormal ca pacienta să se forţeze pentru a se ridica în picioare sau să meargă fără a se epuiza fizic. Senzaţia de picioare grele apare datorită faptului că venele sunt slăbite, iar fluxul de sânge de întoarcere de la picioare spre inimă provoacă pierderea de oxigen din vene.

 

 4. Umflarea picioarelor

Varicele provoacă acumulării ale presiunii şi toxinelor în vene, fapt ce poate duce la durere, greutate, oboseală şi umflarea picioarelor. Curgerea defectuoasă a sângelui în vene se poate transforma într-o afecţiune numită insuficientă venoasă cronică. Netratată, insuficiența venoasă cronică poate duce la afectarea gravă a venelor prin hiperpigmentarea şi colorarea ireversibilă a pielii şi apariţia de telangiectazii sau edeme în membrele inferioare. În cazuri extreme pot apărea şi manifestări de tipul ulcerelor varicoase deschise sau complicaţii de tipul trombozelor venoase sau tromboflebitelor.

 

 5. Iritaţie şi senzaţia de mâncărime

Creşterea presiunii în venă duce la inflamarea peretelui venos, ceea ce poate cauza mâncărime de-a lungul venelor varicoase. Varicele poate duce, de asemenea, la o erupţie însoţită de mâncărime (dermatită) pe membrele inferioare afectate.

 

6. Picioare obosite

În cazul varicelor, un alt simptom ce nu trebuie neglijat este senzaţia de oboseală a picioarelor. Atunci când îşi mişcă membrul afectat de varice, pacienta poate experimenta senzaţii neplăcute (îşi târăşte piciorul) iar singura alinare poate fi găsită doar prin mutarea în mod constant a membrului afectat. Deşi acest simptom poate fi adesea rezultatul funcţionării defectuoase a sistemului nervos central, varicele reprezintă o altă cauză, ce nu trebuie neglijată, a picioarelor obosite.

 

7. Piele de culoare închisă

Decolorarea pielii se produce în stadii mai avansate ale varicelor. Iniţial, din cauza inflamaţiei, pielea capătă culoarea roşie şi, de-a lungul timpului, sângele continuă să adune sub piele reziduri din descompunerea celulelor roşii din sânge şi deteriorarea pielii. Ulterior pielea îşi schimbă culoarea de la roşu spre cafeniu sau brun-roscat.

 

Pot provoca varicele probleme mai grave?

Da, deoarece varicele nu sunt doar o problemă cosmetică. Deşi, în faza iniţială, varicele nu sunt o problemă gravă de sănătate, acestea nu ar trebui să fie ignorate. Varicele cauzează oboseala şi umflarea picioarelor, dar sunt un avertisment pentru sănătatea pacientelor. Lăsată netratată, aceasta afecţiune poate duce la complicaţii precum:

- tromboflebita varicoasă;

- tromboza venoasă profundă;

- dermatita de stază;

- ulcerul varicos;

- embolia pulmonară.

 tratament varice

De ce ar trebui să vezi un medic atunci când prezinţi un simptom al varicelor?

Deşi există o mulţime de „tratamente-minune”, medicul este singura persoană care te poate ajuta. Pacientele se tem că tratamentul pentru varice presupune intervenţii chirurgicale majore, spitalizare îndelungată şi recuperare greoaie. De aceea prefera să se trateze singure acasă, după ce se sfătuiesc cu prietenii sau caută informaţii pe internet. Nimic mai greşit. Medicul este singura persoană care îţi poate oferi tratamentul pentru varice adecvat ţie.

În cadrul clinicilor OK Medical, soluţiile sunt personalizate în funcţie de stadiul de dezvoltare al varicelor. Specialiştii clinicilor OK Medical lucrează îndeaproape cu fiecare dintre paciente, pentru a determina opţiunile de tratament care vor funcţiona cel mai bine pentru ele şi pentru stilul lor de viaţă.

 

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!