Sevrajul tabagic - mituri si adevaruri
Cuprins
- „ Nu am nevoie de ajutor pentru a renunta la fumat!"
- „ Daca ma invinovatesc, voi renunta mai repede la tigari!"
- „ A fi fumator nu este atat de grav precum a fi alcoolic!"
- „ 2-3 tigari pe zi nu-mi dauneaza!"
- „ Ma voi ingrasa!"
- „ Trebuie sa fiu constienta de ce ma asteapta in timpul sevrajului tabagic!"
Fumatul, un obicei din ce in ce mai des intalnit in randul persoanelor de sex feminin, atrage dupa sine riscuri majore, ce constituie o amenintare evidenta pentru un corp sanatos: boli pulmonare obstructive cronice, scaderea fertilitatii, menopauza precoce, favorizarea aparitiei trombozei, a cancerului si a maladiilor cardiovasculare- acestea sunt cateva din afectiunile provocate de consumul de tigari. Totusi, a renunta la fumat pare a fi o sarcina extrem de dificila, deoarece perioada de recuperare implica intr-un anumit grad sevrajul tabagic, subiect pe marginea caruia au luat nastere o sumedie de mituri. Afla care sunt miturile si afirmatiile adevarate despre sevrajul tabagic!
„ Nu am nevoie de ajutor pentru a renunta la fumat!"
Determinarea de a renunta la fumat joaca in mod cert un rol esential in reusita ta, insa, de cele mai multe ori, aceasta nu este suficienta pentru a obtine rezultatul dorit pe termen lung. Asadar, trebuie sa iei in calcul o intreaga serie de factori atunci cand decizi sa stai departe de acest viciu: apeleaza la ajutor medical si psihologic, vorbeste cu cei dragi despre decizia ta si evita o atitudine extremista - e posibil sa existe tentative de reluare a acestui obicei, insa nu trebuie sa te descurajezi sau sa iti pierzi increderea in hotararea pe care ai luat-o deja. In concluzie, ai nevoie de ajutor pentru a renunta la fumat, insa tu esti factorul principal in drumul spre succes.
„ Daca ma invinovatesc, voi renunta mai repede la tigari!"
Gresit! Vina este o strategie proasta, deoarece aceasta nu face decat sa amplifice stresul si sa induca o stare de depresie care, la randul ei, conduce la o nevoie exacerbata de a fuma, complicand astfel procesul de renuntare la fumat. In loc sa te invinovatesti, este recomandat sa adopti o atitudine pozitiva si sa ai o perspectiva larga asupra beneficiilor pe care o viata sanatoasa ti le poate oferi: un corp mai sanatos, bani economisiti, dinti mai albi, o respiratie mai placuta, etc.
„ A fi fumator nu este atat de grav precum a fi alcoolic!"
Aceasta apreciere este, de asemenea, gresita, intrucat tutunul face parte din topul celor mai puternice adictii, alaturi de heroina si cocaina, astfel incat, de multe ori, poate fi mai usor sa renunti la alcool decat la tigari. Asadar, nu incerca sa diminuezi efectele negative pe care acest obicei le are asupra corpului tau sau sa il consideri drept „un rau mai mic", pentru ca iti va veni din ce in ce mai greu sa il elimini din rutina ta zilnica.
„ 2-3 tigari pe zi nu-mi dauneaza!"
Fals! Daca fumezi putin pe o perioada mai lunga de timp, consecintele sunt mult mai grave decat daca ai fuma mult intr-un interval foarte scurt. Desi este necesar sa diminuezi treptat numarul de tigari pe care le fumezi intr-o zi pentru a reusi sa renunti complet la fumat, sa crezi ca daca fumezi zilnic o tigara pentru placere nu este nociv inseamna sa te pacalesti si sa prelungesti la nesfarsit perioada de sevraj. In plus, fiecare tigara pe care o fumezi iti reactiveaza receptorii nicotinici, reactualizandu-ti, astfel, dependenta.
„ Ma voi ingrasa!"
Cea mai mare temere a femeilor care doresc sa renunte la fumat este aceea ca se vor ingrasa foarte mult. Din fericire, acest mit nu este adevarat decat intr-o foarte mica masura. Fumatul stimuleaza metabolismul si ajuta la arderea caloriilor, de aceea este posibil ca odata ce renunti la acest viciu sa iei in greutate aproximativ 3 kilograme, de care poti scapa foarte usor daca ai o alimentatie echilibrata si faci sport. In cazul in care numarul kilogramelor pe care le-ai acumulat este mai mare, este bine sa fii constienta ca acest fapt se datoreaza rontaitului in exces, care survine in urma revenirii la normal a mirosului si gustului. Medicii specialisti recomanda practicarea unui sport care iti confera o stare de bine si o serie de satisfactii care sa te faca sa dai uitarii tentatia de a fuma din nou.
„ Trebuie sa fiu constienta de ce ma asteapta in timpul sevrajului tabagic!"
Adevarat! Atunci cand hotarasti sa renunti la fumat trebuie sa anticipezi o serie de situatii in care vei ajunge si sa te pregatesti pentru a le intampina cu naturalete si deschidere. Astfel, poti preintampina nevoia de a fuma folosind substituenti: bomboane fara zahar, plasturi antifumat etc.
Desi este dificil sa renunti la fumat, nu uita ca aceasta decizie este, in primul rand, o forma de a-ti demonstra ca pretuiesti faptul ca traiesti, ca esti inconjurata de oameni deosebiti si ca esti capabila sa-ti coordonezi actiunile. Orice viciu iti afecteaza modul de a actiona si de a gandi, de aceea nu ezita sa faci tot ce trebuie pentru a te elibera de aceste lanturi invizibile ale unui obicei daunator.
Tu ce stii despre sevrajul tabagic?